Κίεβο: «Οι Ουκρανοί πιλότοι θα χρειαστούν έξι μήνες για να μάθουν να πετούν τα F-16»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίεβο: «Οι Ουκρανοί πιλότοι θα χρειαστούν έξι μήνες για να μάθουν να πετούν τα F-16»
«Οι πιλότοι λένε ότι δεν έχουν πρόβλημα να πετάξουν τα F-16, θα μπορούσαν να τα μάθουν μέσα σε μερικές εβδομάδες. Το να πολεμούν με αυτά τα αεροπλάνα είναι κάτι πολύ διαφορετικό».

Η Ουκρανία εκτιμά ότι οι πιλότοι της θα χρειαστούν περίπου μισό χρόνο εκπαίδευσης για να μάθουν να πετούν δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, όπως τα αμερικανικά F-16, την ώρα που το Κίεβο εντείνει τις πιέσεις του για να εξασφαλίσει τέτοια αεροσκάφη τέταρτης γενιάς ώστε να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.

Αυτήν την εβδομάδα η Γερμανία, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες ανακοίνωσαν ότι θα παραδώσουν βαρέα άρματα στην Ουκρανία, που τώρα ελπίζει ότι η Δύση θα την εξοπλίσει επίσης με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά αεροσκάφη.

Ένας εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Γιούρι Ίχνατ, είπε ότι τα F-16 ίσως είναι η καλύτερη επιλογή για να αντικαταστήσουν τον σημερινό στόλο της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον Ίχνατ, ο στρατός χρησιμοποιεί σήμερα τέσσερις τύπους αεροσκαφών της σοβιετικής εποχής, κάτι που σημαίνει ότι τα αεροσκάφη αυτά είναι γηραιότερα και από την ίδια τη χώρα.

«Οι πιλότοι λένε ότι δεν έχουν πρόβλημα να πετάξουν τα F-16, θα μπορούσαν να τα μάθουν μέσα σε μερικές εβδομάδες. Το να πολεμούν με αυτά τα αεροπλάνα είναι κάτι πολύ διαφορετικό (…) Οι πιλότοι λένε ότι θα μπορούσαν να το κάνουν» μέσα σε περίπου έξι μήνες, εξήγησε. Η Ουκρανία χρησιμοποιεί σήμερα τα αεροσκάφη της για αποστολές αναχαίτισης και για επιθέσεις σε ρωσικές θέσεις.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Φάινερ είπε στο MSNBC την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συζητούσαν την ιδέα της προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών «πολύ προσεκτικά» με το Κίεβο και τους συμμάχους του.

Ο Ίχνατ εξήγησε ότι εκτός από τους πιλότους, θα χρειαζόταν επίσης να εκπαιδευτούν οι μηχανικοί αεροσκαφών και άλλοι ειδικοί. Είπε επίσης ότι στην Ουκρανία έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες σε διάφορες περιοχές για να κατασκευαστούν υποδομές αεροδρομίων για τα δυτικά αεροσκάφη. Ο Ολέξι Ντανίλοφ, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας, ανήρτησε ένα βίντεο στο Twitter όπου εικονίζεται ένα δυτικό μαχητικό αεροσκάφος να απογειώνεται και έγραψε στη λεζάντα: «Σύντομα στην Ουκρανία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καταγγέλλει καταστροφές πόλεων και χωριών από τους Ρώσους

Πολωνός πρωθυπουργός: «Την ημέρα της απελευθέρωσης του Άουσβιτς, ο Πούτιν χτίζει νέα στρατόπεδα»

Bloomberg: Ο Πούτιν ετοιμάζει νέα επίθεση στην Ουκρανία την άνοιξη

gazzetta
gazzetta reader insider insider