Αγωνία για κλιμάκωση της έντασης: «Ρωσικοί πύραυλοι» έπεσαν στην Πολωνία - Δύο νεκροί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγωνία για κλιμάκωση της έντασης: «Ρωσικοί πύραυλοι» έπεσαν στην Πολωνία - Δύο νεκροί
Παγκόσμια ανησυχία για τους νεκρούς από το αιματηρό περιστατικό στην Πολωνία.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Πολωνία όταν δύο «αδέσποτοι ρωσικοί πύραυλοι» έπεσαν κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, με τους φόβους για μία γενικευμένη σύρραξη να εντείνονται.

Το Associated Press επιβεβαίωσε το ρωσικό «χτύπημα» στη χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ επικαλούμενο έναν ανώτατο αξιωματούχο των Υπηρεσιών Ασφαλείας των ΗΠΑ, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του, όμως δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι πύραυλοι ήταν αποτέλεσμα του μαζικού βομβαρδισμού της Ρωσίας κατά των ουκρανικών πόλεων νωρίτερα σήμερα, όπου εκτοξεύτηκαν πάνω από 100 πύραυλοι.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, συγκάλεσε την Επιτροπή του Υπουργικού Συμβουλίου για Υποθέσεις Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας «κατεπειγόντως», μετά τις εκρήξεις. Οι πύραυλοι έπεσαν στην πόλη Przewodów, χτυπώντας ξηραντήρια σιτηρών ενώ ήδη η αστυνομία, η εισαγγελία και ο στρατός βρίσκονται ήδη στο σημείο.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αναφορές ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. «Γνωρίζουμε τα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι επί του παρόντος δεν έχουμε καμιά πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτές τις αναφορές και εξετάζουμε περαιτέρω το θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ.

«Πυροσβέστες βρίσκονται στο σημείο, δεν είναι σαφές τι έχει συμβεί», δήλωσε ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Λούκας Κούσι, σύμφωνα με το Reuters. Οι ένοπλες δυνάμεις της Πολωνίας φέρονται να βρίσκονται σε «υψηλή επιφυλακή» και ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο στόχος των πυραύλων μπορεί να ήταν το Λβιβ, μια ουκρανική πόλη περίπου 100 χιλιόμετρα νότια του Przewodów. Ανώτερη πηγή στο γραφείο του Πολωνού πρωθυπουργού έκανε λόγο στο BBC για «πληροφοριακό χάος». «Δεν έχω καμία βεβαιότητα και δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τίποτα», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιότρ Μιούλερ δεν επιβεβαίωσε άμεσα τις πληροφορίες για δύο νεκρούς από ρωσικούς πυραύλους, ωστόσο μίλησε για «κατάσταση κρίσης». Η Πολεμική Αεροπορία της Πολωνίας σήκωσε μαχητικά αεροσκάφη από το αεροδρόμιο στο Tomaszów Lubelski ενώ πηγές του πολωνικού RADIO ZET επισημαίνουν πως «αυτά που κατέπεσαν στην ανατολική Πολωνία ήταν πιθανότατα τα υπολείμματα ενός ρωσικού πυραύλου, που καταρρίφθηκε από την ουκρανική αεράμυνα».

Τι προβλέπει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με βάση το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, που χαρακτηρίζεται ως ο «πυρήνας» της συμμαχίας, όταν ένα κράτος μέλος δέχεται ένοπλη επίθεση, τα υπόλοιπα οφείλουν να το υπερασπιστούν λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα.

«Τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφωνούν ότι, ένοπλη επίθεση εναντίον ενός ή πλειόνων εξ αυτών σε Ευρώπη ή Βόρεια Αμερική θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον απάντων και, συνεπώς, συμφωνούν ότι, σε τέτοια περίπτωση κάθε Μέρος θα ασκήσει το υπό του άρθρου 51 υπθ Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών αναγνωριζόμενο δικαίωμα της ατομικής ή συλλογικής αυτοάμυνας και θα συνδράμει το Μέρος ή τα Μέρη που υφίστανται την επίθεση με την άμεση λήψη τόσο ατιμικών όσο και συλλογικών μέτρων που θεωρούνται αναγκαία περιλαμβανομένης της χρήσεως ενόπλης βίας προς αποκατάσταση και διατήρηση της ασφαλείας της περιοχής του Βορείου Ατλαντικού. Πάσα ένοπλη επίθεση και κάθε μέτρο που λαμβάνεται ως συνέπεια αυτής, θα έρχονται αμέσως σε γνώσξ του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τα μέτρα θα λήξουν όταν το Συμβούλιον Ασφαλείας θα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα προς αποκατάσταση και διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφαλείας», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 5.

Αντιδράσεις Λετονίας, Ουγγαρίας, Εσθονίας

Ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας Άρτις Πάμπρικς, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους «Πολωνούς αδερφούς μας» και πρόσθεσε: «Το εγκληματικό ρωσικό καθεστώς εκτόξευσε πυραύλους που στόχευσαν όχι μόνο Ουκρανούς αμάχους αλλά έφτασαν και σε έδαφος του ΝΑΤΟ, στην Πολωνία. Η Λετονία στέκεται στο πλευρό των Πολωνών φίλων μας και καταδικάζει αυτό το έγκλημα».

Ούγγροι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν επίσης ότι θα συγκληθεί το συμβούλιο άμυνας, όπως γνωστοποίησε μέσω Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς. Το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας ανέφερε: «Τα τελευταία νέα από την Πολωνία είναι ανησυχητικά. Είμαστε σε στενή συνεννόηση με την Πολωνία και άλλους συμμάχους. Η Εσθονία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ. Είμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τη στενή μας σύμμαχο Πολωνία».

Στο σκοτάδι το μισό Κίεβο - Διακοπές ρεύματος στην Μολδαβία

Η κατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου είναι «κρίσιμη» στην Ουκρανία, δήλωσε η ουκρανική προεδρία μετά τα ρωσικά πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές πολλών περιοχών που προκάλεσαν τουλάχιστον έναν θάνατο στο Κίεβο.

«Οι Ρώσοι τρομοκράτες διεξήγαγαν μια νέα σχεδιασμένη επίθεση εναντίον ενεργειακών υποδομών. Η κατάσταση είναι κρίσιμη», δήλωσε στο Telegram ο αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρίας Κιρίλο Τιμόσενκο. Όπως είπε, η κατάσταση στην πρωτεύουσα Κίεβο, που επλήγη από πολλούς πυραύλους, είναι «εξαιρετικά δύσκολη». «Επιβλήθηκαν ωράρια ειδικών έκτακτων διακοπών ρεύματος», πρόσθεσε ενώ περισσότεροι από επτά εκατομμύρια Ουκρανοί είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, είπε από την πλευρά του πως τουλάχιστον τρεις ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν κτίρια κατοικιών. «Στη συνοικία Πετσέρσκ, σε ένα από τα κτίρια που επλήγησαν από πύραυλο, οι διασώστες ανέσυραν το πτώμα ενός ανθρώπου», δήλωσε στο Telegram.

Η Μολδαβία αναφέρει «μαζικές διακοπές ρεύματος» σε όλη τη χώρα μετά τα ρωσικά πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε εκτός λειτουργίας η «εξαγωγική» γραμμή Βουκανέστι –Ισάτσκ, μέσω της οποίας η Μολδαβία εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από την Ρουμανία. Φιακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σημειώθηκαν στις πόλεις Καχούλ, Σορόκα, Ουνγκένι, Γιέντινετ, Καντεμίρ, Αννένι Νόι, Ρεζίνα και σε μερικές περιοχές της πρωτεύουσας Κισινάου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μόσχα: Δυτικά όπλα και ξένοι μισθοφόροι οι «κορυφαίοι στόχοι» μας στην Ουκρανία

Ζελένσκι σε «G19»: Ζητά παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά και «ειρήνη»

ΟΗΕ: Βασανιστήρια τόσο από τους Ρώσους όσο και από τους Ουκρανούς στους αιχμαλώτους του πολέμου

gazzetta
gazzetta reader insider insider