Προειδοποίηση Πούτιν για «σκληρή απάντηση» στις επιθέσεις κατά της Ρωσίας – Κοινή στρατιωτική ομάδα δράσης με Λευκορωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προειδοποίηση Πούτιν για «σκληρή απάντηση» στις επιθέσεις κατά της Ρωσίας – Κοινή στρατιωτική ομάδα δράσης με Λευκορωσία
«Αν οι επιθέσεις συνεχιστούν η απάντηση θα είναι σκληρή. Οι απαντήσεις μας θα είναι της ίδιας κλίμακας με τις απειλές που δεχόμαστε» διαμηνύει ο Πούτιν.

Η Μόσχα «θα απαντήσει σκληρά στις τρομοκρατικές επιθέσεις που οργανώνουν οι ουκρανικές αρχές στο ρωσικό έδαφος», όπως ξεκαθάρισε σε κάθε τόνο ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους τόνισε ότι το καθεστώς του Κιέβου βρίσκεται πίσω από την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας, η οποία είναι τρομοκρατική ενέργεια. «Μία τρομοκρατική επίθεση με στόχο την καταστροφή της αστικής υποδομής της Ρωσίας που είναι και ζωτικές σημασίας. Είναι επίσης προφανές ότι οι οργανωτές και οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης είναι οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε την Ουκρανία για πράξεις «πυρηνικής τρομοκρατίας» - όπως τον βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια και απόπειρες δολιοφθοράς του πυρηνικού σταθμού Kursk.

«Οι ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας πραγματοποίησαν επίσης τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του πυρηνικού σταθμού Kursk της Ρωσίας, θέτοντας επανειλημμένα σε κίνδυνο τις γραμμές υψηλής τάσης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής. Ως αποτέλεσμα της τρίτης επίθεσης, τρεις γραμμές υπέστησαν ζημιές ταυτόχρονα», τόνισε. Επίσης, έκανε λόγο για προσπάθειες των ουκρανικών αρχών να ανατινάξουν ένα από τα τμήματα του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου TurkStream .

«Το καθεστώς του Κιέβου, με τις ενέργειές του, όντως ισοδυναμεί με διεθνείς τρομοκρατικές ομάδες και μάλιστα τις πιο απεχθείς. Είναι απλά αδύνατο να αφήσουμε τέτοια εγκλήματα αναπάντητα» προειδοποίησε ο κ. Πούτιν, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως τα ρωσικά στρατεύματα έχουν προκαλέσει ένα τεράστιο πλήγμα στις εγκαταστάσεις ενέργειας, στρατιωτικής διοίκησης και επικοινωνιών στην Ουκρανία.

«Εάν συνεχιστούν οι προσπάθειες για τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφός μας, οι απαντήσεις της Ρωσίας θα είναι σκληρές και σε κλίμακα θα αντιστοιχούν στο επίπεδο των απειλών που δέχεται η Ρωσική Ομοσπονδία. Κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία για αυτό», συμπλήρωσε ο κ. Πούτιν.

Κοινή στρατιωτική ομάδα με Λουκασένκο

Λίγο νωρίτερα, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι η Λευκορωσία και η Ρωσία θα αναπτύξουν μια κοινή στρατιωτική δύναμη ως απάντηση στην «επιδείνωση της έντασης στα δυτικά σύνορα της χώρας» ενώ η ένταση του πολέμου στην Ουκρανία κλιμακώνεται με μπαράζ βομβαρδισμών.

Αναλυτικότερα, ο κ. Λουκασένκο στη διάρκεια συνεδρίασης με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας του, όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, επεσήμανε πως η Ρωσική Ομοσπονδία και η Δημοκρατία της Λευκορωσίας άρχισαν να ενώνουν δυνάμεις τους εδώ και δύο ημέρες, μετά την έκρηξη στη ρωσική γέφυρα προς την Κριμαία και θα αναπτύξουν μια «περιφερειακή στρατιωτική ομάδα».

«Εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης στα δυτικά σύνορα της (ρωσο-λευκορωσικής) Ένωσης, συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε μια περιφερειακή δύναμη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», δήλωσε ο Λουκασένκο σύμφωνα με το Belta.

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τη Λευκορωσία ως «σταθμό» για την εισβολή τους στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, στέλνοντας στρατεύματα και εξοπλισμό στη βόρεια Ουκρανία από βάσεις στη Λευκορωσία.

Λουκασένκο: Λιθουανία, Πολωνία και Ουκρανία προετοιμάζουν επιθέσεις στη Λευκορωσία

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο κατηγόρησε σήμερα την Πολωνία, τη Λιθουανία και την Ουκρανία ότι προετοιμάζουν «τρομοκρατικές» επιθέσεις και μια «στρατιωτική εξέγερση» στη Λευκορωσία, λίγες ώρες αφού ανακοίνωσε την ανάπτυξη μιας «περιφερειακής» στρατιωτικής δύναμης κρούσης από κοινού με τη Μόσχα.

«Η εκπαίδευση στην Πολωνία, τη Λιθουανία και την Ουκρανία μαχητών, συμπεριλαμβανομένων Λευκορώσων ριζοσπαστών, για να πραγματοποιήσουν δολιοφθορές, τρομοκρατικές ενέργειες και στρατιωτική εξέγερση στη χώρα, μετατρέπεται σε άμεση απειλή», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με στρατιωτικούς αξιωματούχους, κατηγορώντας την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να «επιδεινώσουν την κατάσταση».

Έκτακτη σύγκληση της G7

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι συμφώνησε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για την ανάγκη να συγκληθεί άμεσα συνάντηση της G7, μετά τα σημερινά ρωσικά πλήγματα εναντίον της Ουκρανίας.

«Συμφώνησα με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς της Γερμανίας, που έχει την προεδρία της G7, για μια έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας», επεσήμανε ο Ζελένσκι και πρόσθεσε: «Η ομιλία μου είναι προγραμματισμένη, σε αυτή θα μιλήσω για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επίσης συζητήσαμε το θέμα της αύξησης της πίεσης προς τη Ρωσική Ομοσπονδία και την παροχή βοήθειας για την αποκατάσταση των (ουκρανικών) υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές».

Η Μολδαβία καταγγέλλει πως ρωσικοί πύραυλοι παραβίασαν τον εναέριο χώρο της

Η Μολδαβία ισχυρίστηκε ότι τρεις πύραυλοι Cruise που εκτόξευσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας διέσχισαν τον μολδαβικό εναέριο χώρο και ότι καλεί για εξηγήσεις τον Ρώσο πρέσβη.

«Τρεις πύραυλοι Cruise που εκτοξεύθηκαν κατά της Ουκρανίας σήμερα το πρωί από ρωσικά πλοία στην Μαύρη Θάλασσα διέσχισαν τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας. Έδωσα οδηγίες να κληθεί ο πρεσβευτής της Ρωσίας για να δώσει εξηγήσεις», υποστήριξε ο Μολδαβός υπουργός Εξωτερικών Νίκου Ποπέσκου.

Ισχυρές εκρήξεις σε Κίεβο, Ζαπορίζια και άλλες πόλεις

Νωρίτερα, η πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο και «πολλές άλλες ουκρανικές πόλεις επλήγησαν σήμερα το πρωί από βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία, την οποία επικαλείται το AFP και η οποία συνέστησε στον πληθυσμό να «παραμείνει στα καταφύγια».

Δημοσιογράφοι του AFP στην ουκρανική πρωτεύουσα δήλωσαν ότι άκουσαν τουλάχιστον πέντε εκρήξεις και ότι στήλες καπνού υψώνονται στον αέρα στο Κίεβο. «Η Ουκρανία δέχεται επίθεση με πυραύλους, έχουμε πληροφορίες όσον αφορά πλήγματα σε πολλές πόλεις της χώρας μας», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Telegram ο αξιωματούχος της προεδρίας Κίριλο Τιμοσένκο.

Αρκετές εκρήξεις συγκλόνισαν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας και τις πόλεις Λβιβ, Τερνόπιλ και Ντνίπρο, αφού η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία ότι ενορχήστρωσε την ισχυρή έκρηξη που προκάλεσε ζημιές σε σημαντική γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την χερσόνησο της Κριμαίας, μετέδωσε το Reuters. Το ουκρανικό δημόσιο δίκτυο Suspilne μετέδωσε επικαλούμενο τις υπηρεσίες άμεσης δράσης ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες στο Κίεβο, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με τις απώλειες.

«Εκρήξεις στην περιοχή Σεβτσενσκίφσκι -στο κέντρο της πρωτεύουσας», σημείωσε επίσης ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. «Λεπτομέρειες αργότερα». Τουλάχιστον δύο νέες εκρήξεις σημειώθηκαν στο Κίεβο, μετέδωσε παράλληλα το AFP, ενώ το Anadolu σημείωσε επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι περισσότερες εκρήξεις αναφέρθηκαν στις πόλεις Ζιτόμιρ, Κμελνίτσκι, Ντνίπρο, Λβιβ, Τερνόπιλ και την πρωτεύουσα Κίεβο.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες στην κόκκινη γραμμή του μετρό του Κιέβου σταμάτησαν να λειτουργούν και ότι όλοι οι υπόγειοι σιδηροδρομικοί σταθμοί λειτουργούν τώρα ως καταφύγια, πρόσθεσε το Anadolu. Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε εξάλλου ότι ρωσικός πύραυλος έπληξε δρόμο στον οποίο βρίσκονται υπηρεσίες ασφαλείας και το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο δήμαρχος Κλίτσκο πρόσθεσε σε νεώτερο μήνυμά του ότι οι κύριοι δρόμοι του Κιέβου έχουν αποκλειστεί τώρα από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ σημείωσε ότι η απειλή παραμένει για την ουκρανική πρωτεύουσα μετά τον συναγερμό που σήμανε για αεροπορικές επιδρομές νωρίτερα και προειδοποίησε τους κατοίκους της να παραμείνουν στα καταφύγια. Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών Άντον Γκεραστσένκο διευκρίνισε επίσης ότι «ένας από τους πυραύλους προσγειώθηκε κοντά στο μνημείο Χρουσέφσκι στην Οδό Βολοντίμιρ. Έχουν σπεύσει τα σωστικά συνεργεία».

Σοκαρισμένη η ΕΕ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος» από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της πρωτεύουσας της Ουκρανίας και άλλων πόλεων.

«Τέτοιου είδους ενέργειες δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα. Τις καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο», υπογράμμισε ο Μπορέλ στο Twitter. «Βρισκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας. Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια από την ΕΕ βρίσκεται καθ’ οδόν», πρόσθεσε.

«Αυτό που συμβαίνει στο Κίεβο τώρα με αρρωσταίνει», σχολίασε επίσης στο Twitter η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

Ζελένσκι: Η Ρωσία προσπαθεί να μας «εξαφανίσει από προσώπου γης»

«Προσπαθούν να μας εξοντώσουν και να μας εξαφανίσουν από προσώπου γης ... να εξοντώσουν τους πολίτες που κοιμούνται στα σπίτια τους στην (πόλη της) Ζαπορίζια. Να σκοτώσουν ανθρώπους που πηγαίνουν στην δουλειά τους στο Ντνίπρο και στο Κίεβο», έγραψε ο Ζελένσκι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

«Οι σειρήνες αεροπορικού βομβαρδισμού δεν σταματάνε να ηχούν σε όλη την Ουκρανία. Πύραυλοι μας χτυπάνε. Δυστυχώς υπάρχουν νεκροί και τραυματίες». Παράλληλα ο ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Αντρίι Γέρμακ δήλωσε ότι τα ρωσικά πλήγματα εναντίον ουκρανικών πόλεων σήμερα αποτελούν ένα μήνυμα προς τον πολιτισμένο κόσμο ότι "το ρωσικό ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί δια της ισχύος». «Δειλοί που πολεμούν εναντίον παιδικών χαρών, παιδιών και ανθρώπων», δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι.

«Ο Πούτιν είναι ένας τρομοκράτης που μιλάει με πυραύλους», λέει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ - Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υπόσχεται εκδίκηση

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε πως τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα, που σημειώθηκαν σήμερα σε όλη την Ουκρανία, δείχνουν ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «είναι ένας τρομοκράτης που μιλάει με πυραύλους», ενώ το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υποσχέθηκε εκδίκηση.

«Πολλαπλά ρωσικά πλήγματα σε όλη την Ουκρανία. Η μοναδική τακτική του Πουτιν είναι ο τρόμος σε ειρηνικές ουκρανικές πόλεις, αλλά δεν θα λυγίσει την Ουκρανία. Αυτή είναι επίσης η απάντησή του σε όλους αυτούς που θέλουν να τον κατευνάσουν και θέλουν να μιλήσουν μαζί του για ειρήνη: ο Πούτιν είναι ένας τρομοκράτης που μιλάει με πυραύλους», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

Παράλληλα, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως θα επιδιώξει να εκδικηθεί για τα σημερινά ρωσικά πλήγματα. «Υπάρχουν θυσίες ανθρώπων και καταστροφή», ανέφερε το υπουργείο στη σελίδα του στο Facebook. «Ο εχθρός θα τιμωρηθεί για τον πόνο και το θάνατο που έφερε στη γη μας! Θα πάρουμε εκδίκηση».

Σε καταφύγιο ξενοδοχείου στο Κίεβο φυγαδεύτηκε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν

Σε καταφύγιο ξενοδοχείου στο Κίεβο βρίσκεται ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς με την ομάδα του μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ο κ. Ρέιντερς αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter: «Σειρά εκρήξεων στο κέντρο του Κιέβου σήμερα το πρωί. Χάρη στη γρήγορη αντίδραση του προσωπικού ασφαλείας, η ομάδα μου και εγώ μεταφερθήκαμε γρήγορα στο καταφύγιο του ξενοδοχείου. Είμαστε ασφαλείς και περιμένουμε ενημερώσεις».

Νέος βομβαρδισμός κατέστρεψε πολυκατοικία

Νωρίτερα, νέος βομβαρδισμός κατέστρεψε πολυώροφη πολυκατοικία στην πόλη Ζαπορίζια (νότια) κατά τη διάρκεια της νύχτας και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν τραυματίες, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής των τοπικών αρχών στην ομώνυμη ουκρανική περιφέρεια, ο Ολεξάντρ Σταρούχ.

«Εξαιτίας πυραυλικής επίθεσης στο κέντρο, ακόμη μια πολυώροφη πολυκατοικία καταστράφηκε», ανέφερε ο κ. Σταρούχ μέσω της πλατφόρμας Telegram. «Υπάρχουν τραυματίες», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης. Βομβαρδισμός τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Κυριακή κατέστρεψε πολυκατοικίες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 87, ανάμεσά τους 10 παιδιά. Ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, πυραυλικά πλήγματα στη Ζαπορίζια είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί.

Την 30ή Σεπτεμβρίου, 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιφέρεια της ίδιας πόλης, σε χώρο στάθμευσης, όταν έπεσε πύραυλος στο σημείο. Πέρα από έναν αστυνομικό που σκοτώθηκε, οι υπόλοιποι τριάντα ήθελαν να φθάσουν σε κάποιο τμήμα της Ουκρανίας υπό τον έλεγχο των Ρώσων. Η Ζαπορίζια, η οποία ελέγχεται από τον ουκρανικό στρατό, είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, μιας από τις τέσσερις που προσάρτησε πρόσφατα η Ρωσία. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ελέγχουν περί το 70% της περιφέρειας.

Επανασυνδέθηκε με το δίκτυο ηλεκτροδότησης ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στην Ουκρανία επανασυνδέθηκε με το δίκτυο ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) κάνοντας λόγο για «προσωρινή ανακούφιση μπροστά σε μια μη βιώσιμη κατάσταση». Ο ΔΟΑΕ είχε ανακοινώσει το Σάββατο ότι ο πυρηνικός σταθμός αυτός, που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία και είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, αποσυνδέθηκε εντελώς από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας νέων βομβαρδισμών. Ο πυρηνικός σταθμός βασιζόταν σε γεννήτριες για το ρεύμα που έχει ανάγκη προκειμένου να παραμένουν σε λειτουργία κάποια συστήματα ασφαλείας, όπως αυτό της ψύξης των έξι αντιδραστήρων του.

«Η ομάδα μας στη Ζαπορίζια επιβεβαίωσε ότι η εξωτερική γραμμή τροφοδοσίας που χάθηκε χθες (σ.σ. το Σάββατο) αποκαταστάθηκε και ο σταθμός επανασυνδέθηκε με το δίκτυο – μια προσωρινή ανακούφιση μπροστά σε μια μη βιώσιμη κατάσταση», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι. «Πλέον χρειαζόμαστε μια ζώνη προστασίας» γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, πρόσθεσε ο Γκρόσι, επισημαίνοντας ότι σκοπεύει να μεταβεί στη Ρωσία και να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «προκειμένου να δημιουργηθεί αυτή η ζώνη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στον ΟΗΕ το σχέδιο απόφασης για καταδίκη προσάρτησης ουκρανικών περιοχών, χωρίς βέτο η Ρωσία

Γερμανία: Απομακρύνεται ο επικεφαλής της υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας λόγω επαφών με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

Ο Ερντογάν προκαλεί και πάλι με την Αγία Σοφία: «Αν θέλει ο Θεός, θα έρθουν κι άλλα τέτοια»

gazzetta
gazzetta reader insider insider