Οι τελευταίες ώρες της βασίλισσας Ελισάβετ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι τελευταίες ώρες της βασίλισσας Ελισάβετ
Τι συνέβη τις τελευταίες δραματικές ώρες της ζωής της 96χρονης βασίλισσας, όπως τις κατέγραψαν τα διεθνή Μέσα. Ποιοι ήταν στο πλευρό της, καθώς άφηνε την τελευταία της πνοή. 

Διεθνή μέσα όπως η Welt και η Washington Post παραθέτουν τις λεπτομέρειες των ωρών που μεσολάβησαν - όπως αυτές καταγράφησαν από τον Τύπο- από την ώρα που η είδηση για την κρισιμότητα στην υγεία της μακροβιότερης μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου «είδε» το φως της δημοσιότητας ως και την επίσημη αναγγελία θανάτου της.

Το Χρονικό των Γεγονότων

12:21 το μεσημέρι τοπική ώρα Λονδίνου: Εν μέσω της συνεδρίασης στο βρετανικό Κοινοβούλιο με θέμα το «πακέτο» μέτρων για την ανακούφιση των νοικοκυριών, ο υπουργός Ναντίμ Ζαχάουι προσεγγίζει βιαστικά τη νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας και της δίνει ένα σημείωμα. Η πρωθυπουργός το διαβάζει και αμέσως στο πρόσωπο της αποτυπώνεται το συναίσθημα της έκπληξης. Στη συνέχεια αποχωρεί από την αίθουσα, με τον αρχηγό της αξιωματικής, Keir Starmer, να την ακολουθεί κατά πόδας, καθώς είχε λάβει και ο ίδιος παρόμοιο σημείωμα.

12:32 τοπική ώρα: Δημοσιοποιείται από το Παλάτι μία σύντομη ανακοίνωση, βάσει της οποίας ενημέρωνε πως οι θεράποντες γιατροί της Ελισάβετ εμφανίζονται «ανήσυχοι» για την κατάσταση της υγείας της μετά από την πρωινή εξέταση της και εισηγήθηκαν να τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση στο κάστρο του Μπάλμοραλ, όπου και βρισκόταν. Περαιτέρω πληροφορίες δεν είχαν γνωστοποιηθεί. Αμέσως μετά γίνεται ανάρτηση στο λογαριασμό Twitter της Τρας πως «όλη η χώρα» είναι «βαθιά ανήσυχη» για την κατάσταση της Βασίλισσας

12:39 τοπική ώρα: Το BBC διακόπτει τη ροή του προγράμματος του για να ενημερώσει το κοινό

13:48 τοπική ώρα: Το BBC αναστέλλει τη ροή του προγράμματος και ξεκινά διαρκή ενημέρωση επί του θέματος. Ο παρουσιαστής Huw Edwards φοράει μαύρο κουστούμι, άσπρο πουκάμισο και μαύρη γραβάτα, όπως επιτάσσει ο κώδικας ενδυμασίας της βρετανικής δημόσιας τηλεόρασης σε περίπτωση θανάτου μέλους της βασιλικής οικογένειας.

12:45 τοπική ώρα: Το γραφείο του πρίγκιπα Κάρολου γνωστοποιεί πως τόσο αυτός, όσο και η σύζυγος του Καμίλλα θα μεταβούν στο Κάστρο Μπάλμοραλ. Σύμφωνα με βρετανικά πρακτορεία, ο πρίγκιπας είχε φθάσει ήδη από το πρωί της Πέμπτης με ελικόπτερο στο Μπάλμοραλ.

12.46 τοπική ώρα: Αντίστοιχο δελτίο Τύπου δημοσιοποιεί και το γραφείο του Πρίγκιπα Γουίλιαμ.

13:55 τοπική ώρα: Εκπρόσωπος του Πρίγκιπα Χάρι και της Αμερικανίδας συζύγου του ανακοίνωσε πως το ζεύγος, που βρισκόταν ήδη τυχαία στο Λονδίνο, θα έσπευδε στην Σκωτία. Τελικά πήγε μόνο ο Χάρι.

15:07 τοπική ώρα: Η παρουσιάστρια του BBC, Γιάλντα Χακίμ τουιτάρει «Έκτακτη Επικαιρότητα: Η Βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε σε ηλικία 96 χρονών, ανακοίνωσε το Παλάτι». Το τουίτ διεγράφη αμέσως αφότου δημοσιεύτηκε

15:19 τοπική ώρα: Το τουίτ της Χακίμ αντικαταστάθηκε από νέο, όπου ανέφερε «Τουίταρα πως υπήρξε ανακοίνωση για τον θάνατο της Βασίλισσας. Αυτό ήταν μη ορθό, καθώς δεν υπήρξε τέτοια ανακοίνωση και για αυτό διέγραψα το τουίτ».

15:50 τοπική ώρα: Προσγειώνεται αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας στο αεροδρόμιο του Άμπερντιν (Aberdeen) της Σκωτίας, το οποίο μεταφέρει τον Πρίγκιπα Γουίλιαμ, καθώς και τους δύο έτερους γιους της Βασίλισσας, τον Πρίγκιπα Αντριου και τον Πρίγκιπα Έντουαρντ, με τον τελευταίο να συνοδεύεται από τη σύζυγο του Σοφί.

16:30 τοπική ώρα: Φέρεται να έχει ενημερωθεί η πρωθυπουργός Τρας για τον θάνατο της Βασίλισσας.

17:05 τοπική ώρα: Περνά τις πύλες του Μπάλμοραλ αυτοκίνητο με οδηγό τον Πρίγκιπα Ουίλιαμ και επιβάτες τους Πρίγκιπα Αντριου, Πρίγκιπα Έντουαρντ και την σύζυγο του.

18.30 τοπική ώρα: Το Παλάτι του Μπάκινγκχαμ ανακοίνωσε στο Twitter πως «η Βασίλισσα πέθανε ειρηνικά σήμερα το μεσημέρι στο Μπάλμοραλ». Στο πλευρό της βρίσκονταν κατά τις τελευταίες της στιγμές τα παιδιά της, Κάρολος και Άνν. Τα υπόλοιπα παιδιά και τα εγγόνια της Γουίλιαμ και Χάρι έφθασαν στο κάστρο, αφού η μονάρχης ήταν ήδη νεκρή.

Μετά το θάνατο της Ελισάβετ της Β’, ο πρωτότοκος της Κάρολος έγινε αυτομάτως Βασιλιάς, ενώ άρχισαν να συρρέουν συλληπητήρια μηνύματα από όλο τον κόσμο. Το παλάτι διευκρίνισε στην ανακοίνωση του πως «ο Βασιλιάς και σύζυγος του θα παραμείνουν απόψε στο Μπάλμοραλ και αύριο θα επιστρέψουν στο Λονδίνο». Στο παλάτι του Μπάκινγχαμ η σημαία κυμάτιζε μεσίστια, ενώ το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τις πύλες του παλατιού ξέσπασε σε κλάμματα.

19:04 τοπική ώρα: Ο νέος βασιλιάς Κάρολος ο Γ’ εξέδωσε ανακοίνωση αναφερόμενος στο θάνατο της «πολυαγαπημένης» μητέρας του, υπογραμμίζοντας πως η απώλεια της προκαλεί πόνο σε ανθρώπους σε όλη την χώρα, όλη την Κοινοπολιτεία και σε όλο τον κόσμο. Λίγα λεπτά αργότερα η πρωθυπουργός εκφωνεί ένα σύντομο λόγο και κλείνει την ομιλία της με τα λόγια «God save the King».

19:25 τοπική ώρα: Το γραφείο Τύπου του Καρόλου επιβεβαιώνει πως ο νέος μονάρχης θα φέρει το όνομα Κάρολος ο Γ΄.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο μηχανισμός της βασιλικής διαδοχής στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι ηγέτες αποχαιρετούν τη Βασίλισσα Ελισάβετ

Ο Κάρολος Γ' θα ανακηρυχθεί επισήμως βασιλιάς το Σάββατο - 96 κανονιοβολισμοί στη μνήμη της βασίλισσας

gazzetta
gazzetta reader insider insider