Πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ - Θρήνος στο Ην. Βασίλειο, στον Κάρολο ο θρόνος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ - Θρήνος στο Ην. Βασίλειο, στον Κάρολο ο θρόνος
Η Ελισάβετ Β' παρέμεινε στο θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου επί 70 συναπτά έτη, ενώ πλέον αυτομάτως βασιλιάς γίνεται ο Κάρολος.

Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 96 ετών άφησε το απόγευμα της Πέμπτης η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, Ελισάβετ Β', σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Η Ελισάβετ Β' παρέμεινε στο θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου επί 70 συναπτά έτη, ενώ πλέον αυτομάτως βασιλιάς γίνεται ο Κάρολος.

Η Ελισάβετ παρέμεινε μέχρι τον θάνατό της ηγεμόνας 15 χωρών, μεταξύ των οποίων είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Τζαμάικα, η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, η Γρενάδα, τα Νησιά Σολομώντα, το Τουβαλού, το Σεντ Κιτς και Νέβις και άλλες.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της συνεργάστηκε με 15 πρωθυπουργούς. Συναντήθηκε επίσης με όλους τους προέδρους των ΗΠΑ (συνολικά 14), εκτός από τον Λίντον Τζόνσον. Επισκέφθηκε δεκάδες χώρες (ΗΠΑ, Ινδία, Πακιστάν, Κύπρο, Νεπάλ, Ιράν, Γκάνα, Καναδά, Αυστραλία, Γιουγκοσλαβία, Κίνα…) και συναντήθηκε με αμέτρητους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων και πέντε ποντίφικες.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 έγινε η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεπερνώντας το «ρεκόρ» της προγιαγιάς της, της βασίλισσας Βικτορίας, η οποία παρέμεινε στον θρόνο επί 63 χρόνια, 7 μήνες, 2 ημέρες, 16 ώρες και 23 λεπτά.

Ο νέος μονάρχης της Βρετανίας, γνωστός μέχρι σήμερα ως πρίγκιπας Κάρολος, θα ονομάζεται πλέον «βασιλιάς Κάρολος Γ΄».

Η ανακοίνωση του Παλατιού

«Η βασίλισσα πέθανε "ειρηνικά" στην βασιλική οικεία στο Balmoral της Σκωτίας το απόγευμα. Το βασιλικό ζεύγος, Κάρολος και Καμίλα, θα παραμείνει στο Balmoral απόψε και θα επιστρέψουν την Παρασκευή στο Λονδίνο».

Νωρίτερα σήμερα, τα ανησυχητικά νέα για την επιδείνωση της υγείας της βασίλισσας έκαναν τον γύρο του κόσμου, ενώ αμέσως στο Μπάλμοραλ της Σκωτίας όπου βρισκόταν η Ελισάβετ έσπευσε ο γιος της και πρώτος στη σειρά διαδοχής, πρίγκιπας Κάρολος και τα εγγόνια της Ουίλιαμ και Χάρι.

Σύμφωνα με το Παλάτι, η βασίλισσα είχε τεθεί υπό στενή ιατρική παρακολούθηση.

«Έπειτα από νέα αξιολόγηση το πρωί, οι γιατροί της βασίλισσας ανησυχούν για την υγεία της Αυτής Μεγαλειότητας και συνέστησαν να παραμείνει υπό ιατρική παρακολούθηση. Η βασίλισσα συνεχίζει να αισθάνεται άνετα στο Μπαλμόραλ», ανέφερε η σύντομη ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ το μεσημέρι της Πέμπτης.

Θρηνεί ο Κάρολος

«Ο θάνατος της πολυαγαπημένης μου μητέρας, της βασίλισσας, είναι μια στιγμή υπέρτατης θλίψης για εμένα», τόνισε ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Β’.

«Η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, την κοινοπολιτεία και για αμέτρητους ανθρώπους» είπε ο μεγαλύτερος γιος της Ελισάβετ Β’, ο οποίος τη διαδέχεται στον θρόνο της Βρετανίας.

Συμπλήρωσε ότι ανακούφιση τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του προσφέρουν ο σεβασμός και η στοργή που απολάμβανε η μητέρα του καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της.

Ποια ήταν η βασίλισσα Ελισάβετ

Η Ελισάβετ Β΄ γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926 και ανέβηκε στον θρόνο της ως η Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων Βασιλείων της Κοινοπολιτείας των Εθνών το 1953.

Υπήρξε η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και η μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία.

Η Ελισάβετ συνάντησε το σύζυγό της, Φίλιππο πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας το 1934 και το 1937. Οι δυο τους μάλιστα είναι τρίτα ξαδέλφια μέσω της συγγένειάς τους με τον Χριστιανό Θ΄ της Δανίας, αλλά και μέσω της συγγένειάς τους με τη Βασίλισσα Βικτωρία του Ηνωμένου Βασιλείου. Μετά από μία άλλη συνάντηση στο Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο του Ντάρτμουθ τον Ιούλιο του 1939, η Ελισάβετ, αν και μόλις 13 ετών, δήλωσε ότι είχε ερωτευτεί τον Φίλιππο, ενώ έπειτα ξεκίνησαν να ανταλλάσσουν επιστολές, κάτι που συνεχίστηκε για τα επόμενα επτά έτη. Ο αρραβώνας τους ανακοινώθηκε επίσημα στις 9 Ιουλίου 1947.

Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος παντρεύτηκαν στις 20 Νοεμβρίου 1947 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Έλαβαν 2.500 γαμήλια δώρα και 10.000 τηλεγραφήματα από όλο τον κόσμο. Επειδή η Βρετανία δεν είχε ακόμη ανακάμψει πλήρως από την καταστροφή του πολέμου, η Ελισάβετ ζήτησε να χρησιμοποιηθούν κουπόνια για να αγοραστούν τα υλικά για το νυφικό της, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Νόρμαν Χάρτνελ. Στη μεταπολεμική Βρετανία, δεν ήταν αποδεκτό για τον Δούκα Φίλιππο να έχει γερμανικές σχέσεις, ακόμα και με τις τρεις αδελφές του, οι οποίες δεν προσκλήθηκαν στο γάμο. Στον γάμο δεν προσκλήθηκε ούτε ο θείος της Ελισάβετ και πρώην βασιλιάς της χώρας, Εδουάρδος Η.

Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

Ο μηχανισμός της βασιλικής διαδοχής στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το ζήτημα της διαδοχής της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ είχε απασχολήσει ιδιαίτερα στο παρελθόν τόσο το βρετανικό, όσο και το διεθνή Τύπο, λόγω της δημοφιλίας των εγγονών της μονάρχη, Γουίλιαμ και Χάρι.

Ωστόσο, το ζήτημα αυτό έχει διευθετηθεί προ πολλού, καθώς επόμενος στη σειρά διαδοχής είναι ο 73χρονος Πρίγκιπας της Γαλλίας, Κάρολος, ο οποίος θα μπορούσε να λάβει το όνομα Κάρολος ο Γ’. Δεύτερος στην διαδοχή είναι ο πρωτότοκος 40χρονος γιος του Καρόλου και της αδικοχαμένης Νταϊάνα, Γουίλιαμ, Δούκας του Κέιμπριτζ (Cambridge). Τρίτος είναι ο 9χρονος Πρίγκιπας Γεώργιος και ακολουθούν τα αδέρφια του, η 7χρονη Πριγκίπισσα Σάρλοτ και ο 4χρονος Πρίγκιπας Λούις.

Έκτος στη σειρά διαδοχής και ο Χάρι

Έκτος στη σειρά διαδοχής είναι ο Πρίγκιπας Χάρι, ο έτερος γιος του Καρόλου και φερόμενος ως αγαπημένος εγγονός της Βασίλισσας Ελισάβετ, αλλά και των ταμπλόιντ εξαιτίας της ταραχώδους ζωής του και του παρασκηνίου με την Αμερικανίδα σύζυγο του Μέγκαν Μάρκλ. Ωστόσο για το χρίσμα του διαδόχου συναποφασίζει και το Κοινοβούλιο, πρωτόκολλο που έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και 300 χρόνια και συγκεκριμένα μετά τη φυγή του Τζέιμς του Β’ το 1688, το Κοινοβούλιο αποφάσισε να προσφέρει το στέμμα στην κόρη του Μέρι και όχι στον πρωτότοκο γιο του.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις το 2013 το Κοινοβούλιο αποφάσισε την αλλαγή της νομοθεσίας περί διαδοχής, καταργώντας το άρθρο περί αρσενικής προτεραιότητας διαδόχων, με το οποίο ο νεότερος γιος είχε προτεραιότητα έναντι της μεγαλύτερης αδερφής του. Χάρη σε αυτή την αλλαγή είναι η Σάρλοτ τέταρτη στη διαδοχή και όχι ο Λούις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι ηγέτες αποχαιρετούν τη Βασίλισσα Ελισάβετ

Μικρές μεταβολές για τη στερλίνα μετά το θάνατο της Ελισάβετ

gazzetta
gazzetta reader insider insider