Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας θέλει να «αποτρέψει πυρηνικό δυστύχημα» στη Ζαπορίζια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας θέλει να «αποτρέψει πυρηνικό δυστύχημα» στη Ζαπορίζια
Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, είναι επικεφαλής της αποστολής που έφθασε σήμερα στην περιοχή.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) φιλοδοξεί να "αποτρέψει ένα πυρηνικό δυστύχημα" στον σταθμό της Ζαπορίζια (νότια Ουκρανία), που έχει καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Ραφαέλ Γκρόσι, ο οποίος είναι επικεφαλής της αποστολής που έφθασε σήμερα στην περιοχή.

Απαντώντας σε ερώτηση για σχέδια δημιουργίας μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από τον σταθμό, ο Γκρόσι είπε πως "αυτό είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης". "Όμως η αποστολή μου --νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό να το πω αυτό με κάθε σαφήνεια-- η αποστολή μου είναι μια τεχνική αποστολή", δήλωσε.

"Είναι μια αποστολή που επιδιώκει να αποτρέψει ένα πυρηνικό δυστύχημα και να προστατεύσει αυτό τον σημαντικό πυρηνικό σταθμό", τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, δήλωσε ο Γκρόσι στους δημοσιογράφους στην πόλη Ζαπορίζια, περίπου 50 χλμ. από τον σταθμό.

Η αποστολή των επιθεωρητών του ΔΟΑΕ υπό τον Γκρόσι, που έγινε δεκτή από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χθες στο Κίεβο, έφυγε από την πρωτεύουσα νωρίς σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, που επικαλείται φιλορώσο αξιωματούχο, η αντιπροσωπεία αναμένεται να φθάσει στον σταθμό αύριο, Πέμπτη.

"Έχουμε μια πολύ, πολύ σημαντική αποστολή να εκπληρώσουμε εκεί, για να αξιολογήσουμε την πραγματική κατάσταση, για να βοηθήσουμε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση όσο είναι δυνατό", δήλωσε ο Γκρόσι το πρωί στο Κίεβο. "Θα περάσουμε μερικές ημέρες εκεί."

Είπε πως έλαβε εγγυήσεις ασφαλείας εκ μέρους των ρωσικών και των ουκρανικών αρχών.

"Οι επιχειρήσεις αυτές είναι πολύ πολύπλοκες: πηγαίνουμε σε μία ζώνη πολέμου, πηγαίνουμε σε κατεχόμενο έδαφος", υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Χέρμαν Γκαλουσένκο δήλωσε στο Reuters πως η αποστολή του ΔΟΑΕ στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια είναι ένα βήμα προς "την απελευθέρωση από την κατοχή και την αποστρατιωτικοποίηση" της περιοχής.

Ο σταθμός που περιλαμβάνει έξι ενεργειακές μονάδες καταλήφθηκε από τη Μόσχα τον Μάρτιο αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί με το ουκρανικό προσωπικό του υπό την επίβλεψη Ρώσων στρατιωτών και μηχανικών ειδικών στην πυρηνική ενέργεια.

Η περιοχή όπου βρίσκεται ο σταθμός, λιγότερο από δέκα χιλιόμετρα από τις ουκρανικές θέσεις από την άλλη πλευρά του ποταμού Δνείπερου, έχει γίνει κατ' επανάληψη στόχος βομβαρδισμών τον τελευταίο μήνα, για τους οποίους το Κίεβο και η Μόσχα ανταλλάσσουν κατηγορίες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ΕΕ αναστέλλει τη συμφωνία για την βίζα με την Ρωσία

Nord Stream: Η Ρωσία διέκοψε σήμερα τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Γερμανία

ΕΕ - Ουκρανία: Απαγόρευση εισόδου Ρώσων - Διχασμένες οι 27 χώρες μέλη

gazzetta
gazzetta reader insider insider