Ουκρανία: Επανήλθε η ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια (IAEA)

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Επανήλθε η ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια (IAEA)
Η τελευταία συμβατική γραμμή ηλεκτροδότησης που εφοδιάζει με ηλεκτρικό ρεύμα τον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια (ΖΝΡΡ) στην Ουκρανία, λειτουργεί και πάλι, αφού νωρίτερα σήμερα είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση, ανέφερε ο ΙΑΕΑ.

Τελευταία ενημέρωση 21:55

Η τελευταία συμβατική γραμμή ηλεκτροδότησης που εφοδιάζει με ηλεκτρικό ρεύμα τον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια (ΖΝΡΡ) στην Ουκρανία, λειτουργεί και πάλι, αφού νωρίτερα σήμερα είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Η Ουκρανία ανέφερε στον ΙΑΕΑ ότι ο ΖΝΡΡ, ο μεγαλύτερος σταθμός πυρηνικής ενέργειας της Ευρώπης, αποσυνδέθηκε τουλάχιστον δύο φορές από τη γραμμή ηλεκτροδότησης κατά τη διάρκεια της ημέρας, όμως επί του παρόντος είναι και πάλι συνδεδεμένος», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός από τη Βιέννη. Ο ΙΑΕΑ πρόσθεσε ότι δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμες πληροφορίες για την αιτία της διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Τα συστήματα κατεπείγουσας προστασίας των αντιδραστήρων ενεργοποιήθηκαν και όλα τα συστήματα ασφαλείας παρέμειναν σε λειτουργία, διαβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι. «Οι μονάδες παρέμειναν αποσυνδεδεμένες από το δίκτυο, ακόμη και μετά την αποκατάσταση της ηλεκτρικής γραμμής», συνέχισε, χωρίς να εξηγήσει τα αίτια της διακοπής ρεύματος.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως είχαν αποσυνδεθεί σήμερα από το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας οι τελευταίοι δύο εν λειτουργία αντιδραστήρες στον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, έπειτα από πυρκαγιές σε κοντινό σημείο που προκάλεσαν βλάβη σε εναέρια καλώδια, όπως είχε ανακοινώσει η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom.

Μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, το αργότερο, θα επισκεφθεί η αποστολή του ΙΑΕΑ

Ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Γκαλουσένκο ανέφερε πως οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ενδέχεται να επισκεφθούν τον ελεγχόμενο από τους Ρώσους πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, εντός των επόμενων ημερών.

«Η επίσκεψη σχεδιάζεται. Μιλάμε για τις επόμενες ημέρες, οπωσδήποτε, όχι αργότερα από τις αρχές Σεπτεμβρίου», είπε ο Γκαλουσένκο μιλώντας στο Reuters. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να μπορέσει να δει η αποστολή του ΙΑΕA τι συμβαίνει στη μονάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα και κατά 15,5% το 2023

Παρατηρητήριο Όπλων Διασποράς: Η Ρωσία κάνει μαζική χρήση όπλων διασποράς στην Ουκρανία

Ουκρανία: Τουλάχιστον 22 οι νεκροί από ρωσική πυραυλική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider