Ουκρανία: Ξεκίνησε η εξαγωγή των σιτηρών από την Οδησσό - Προς τον νότο ανασυγκροτούνται οι ρωσικές δυνάμεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Ξεκίνησε η εξαγωγή των σιτηρών από την Οδησσό - Προς τον νότο ανασυγκροτούνται οι ρωσικές δυνάμεις
Το πλοίο Razoni απέπλευσε από το λιμάνι της Οδησσού με προορισμό το λιμάνι της Τρίπολης στο Λίβανο. Στις 2 Αυγούστου αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη

Τελευταία ενημέρωση: 13:58

Το πρωί της Δευτέρας αναχώρησε από την Οδησσό της Ουκρανίας το πρώτο πλοίο με σιτηρά από τη χώρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του Κιέβου και της Ρωσίας, την ώρα που συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών.

«Το πλοίο Razoni απέπλευσε από το λιμάνι της Οδησσού με προορισμό το λιμάνι της Τρίπολης στο Λίβανο. Στις 2 Αυγούστου αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη. Θα συνεχίσει την πορεία του προς τον προορισμό του έπειτα από επιθεωρήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη», ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αναχωρήσεις μέσω των συμφωνημένων «θαλάσσιων διαδρόμων» καθώς «οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί».

Αντιδράσεις

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «χαιρετίζει θερμά» τη σημερινή αναχώρηση του πρώτου πλοίου με ουκρανικά σιτηρά στο πλαίσιο ενός σχεδίου που έχει στόχο την άρση του ρωσικού θαλάσσιου αποκλεισμού, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

«Ο γενικός γραμματέας ελπίζει ότι αυτό θα είναι το πρώτο από πολλά εμπορικά πλοία βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε και ότι αυτό θα φέρει τη σταθερότητα και την αρωγή που είναι απαραίτητες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ιδιαίτερα στα πιο εύθραυστα ανθρωπιστικά πλαίσια», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε από την πλευρά του πως η σημερινή επανάληψη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών, για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή το Φεβρουάριο, ειναι «μια ανακούφιση για τον κόσμο».

«Ημέρα ανακούφισης για τον κόσμο, ιδιαίτερα για τους φίλους μας της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής, καθώς τα πρώτα ουκρανικά δημητριακά αναχωρούν από την Οδησσό έπειτα από μήνες ρωσικού αποκλεισμού. Η Ουκρανία ήταν ανέκαθεν και θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος, αν η Ρωσία σεβαστεί το τμήμα της συμφωνίας που της αναλογεί», έγραψε ο υπουργός στο Twitter.

Η Ρωσία χαρακτήρισε σήμερα «πολύ θετική» την αναχώρηση του πρώτου πλοίου φορτωμένου με δημητριακά.

Η αναχώρηση αυτού του πλοίου από το λιμάνι της Οδησσού είναι «πολύ θετική, μια καλή ευκαιρία για να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα» των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ας ελπίσουμε ότι οι συμφωνίες θα εφαρμοστούν από όλα τα μέρη και ότι οι μηχανισμοί θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας χαρακτήρισε εξάλλου «σημαντικό πρώτο βήμα» την αναχώρηση του εν λόγω πλοίου και κάλεσε τη Μόσχα να μην «εργαλειοποιεί τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων».

«Τα πλοία αυτά πρέπει να έχουν ασφαλή διέλευση. Δεν πρέπει να επαναληφθεί ο ρωσικός βομβαρδισμός του λιμανιού της Οδησσού», αναφέρει η Τρας σε δήλωσή της στο Twitter. «Ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο Πούτιν μπορεί αληθινά να μετριάσει την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας, που έ

Οι Ρώσοι προς τον νότο της Ουκρανίας

Στο επιχειρησιακό κομμάτι, το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό να μετακινήσουν μέρος των στρατευμάτων τους από την περιφέρεια του Ντονμπάς προς το νότο της Ουκρανίας.

Όπως μετέδωσε το Reuters, το Λονδίνο εκτιμά πως η Ρωσία πιθανά αναπροσαρμόσει τις δυνάμεις της από το Ντονμπάς και εκτιμά πως το μέτωπο προς την Ζαπορίζια είναι αυτό που χρειάζεται ενίσχυση.

Η Μόσχα θέλει να τελειώσει μια πρώτη ανοικοδόμηση κτιρίων της Μαριούπολης τον Σεπτέμβριο

Τα πρώτα κτίρια που ανακατασκευάζονται στη Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία που καταστράφηκε από εβδομάδες βομβαρδισμών, θα εγκαινιαστούν τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα η Ρωσία, που ελέγχει πλέον αυτή την πόλη.

"Τα πρώτα κτίρια θα είναι έτοιμα τον Σεπτέμβριο. Τα πρώτα νοσοκομεία θα είναι έτοιμα", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Μαράτ Χουσνούλιν, σε μια συνέντευξη στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RBK TV που μεταδόθηκε σήμερα.

Την Παρασκευή, ο τελευταίος είχε παρουσιάσει στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ένα σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Μαριούπολης, ένας στόχος που μοιάζει φιλόδοξος λαμβανομένου υπόψη του εύρους των καταστροφών.

Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης καταλήφθηκε τον Μάιο από τις ρωσικές δυνάμεις έπειτα από εβδομάδες πολιορκίας που κατέστρεψαν ένα μεγάλο μέρος της πόλης.

Κτίρια κατοικιών, σχολεία, καταστήματα, δρόμοι: τίποτα δεν έμεινε αλώβητο.

Πριν από τη ρωσική στρατιωτική επίθεση, η πόλη, χτισμένη στις όχθες της θάλασσας του Αζόφ, είχε τουλάχιστον 400.000 κατοίκους. Όμως έχει ερημώσει σε μεγάλο μέρος, καθώς πολλοί κάτοικοι έφυγαν για να γλιτώσουν από τις μάχες.

Ο πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί στους 350.000 κατοίκους μέχρι το 2025, εκτίμησε ο Χουσνούλιν, χωρίς να διευκρινίζει αν οι ρωσικές αρχές προβλέπουν να εφαρμόσουν μια πολιτική αύξησης πληθυσμού.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης είπε εξάλλου πως οι ρωσικές κατοχικές δυνάμεις προβλέπουν να μετατρέψουν σε "τεχνολογικό πόλο" την κατεστραμμένη βιομηχανική ζώνη της χαλυβουργίας Azovstal, όπου είχαν οχυρωθεί Ουκρανοί υπερασπιστές της πόλης.

"Δεν σκεπτόμαστε μια αποκατάσταση με παλιές τεχνολογίες. Θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας που θα τροφοδοτήσουν την πόλη χάρη στην οικονομία", δήλωσε ο Χουσνούλιν.

Προσώρας, οι κάτοικοι της Μαριούπολης εξακολουθούν να υποφέρουν από πολλές ελλείψεις, με μια πολύ τμηματική αποκατάσταση της υδροδότησης και της ηλεκτροδότησης.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να επαναφέρουν κάτι που να μοιάζει με κανονικότητα στις ζώνες που έχουν καταλάβει στη νότια και την ανατολική Ουκρανία. Σε πολλές από αυτές, οι διοικήσεις που έχει εγκαταστήσει η Μόσχα δήλωσαν πως ετοιμάζουν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων προσάρτησης προκειμένου να επισημοποιήσουν την σύνδεσή τους στη Ρωσία

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider