Ουκρανία: Ξεκίνησε η εξαγωγή των σιτηρών από την Οδησσό - Προς τον νότο ανασυγκροτούνται οι ρωσικές δυνάμεις

Newsroom
Μοιράσου το
Ουκρανία: Ξεκίνησε η εξαγωγή των σιτηρών από την Οδησσό - Προς τον νότο ανασυγκροτούνται οι ρωσικές δυνάμεις
Το πλοίο Razoni απέπλευσε από το λιμάνι της Οδησσού με προορισμό το λιμάνι της Τρίπολης στο Λίβανο. Στις 2 Αυγούστου αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη

Τελευταία ενημέρωση: 13:58

Το πρωί της Δευτέρας αναχώρησε από την Οδησσό της Ουκρανίας το πρώτο πλοίο με σιτηρά από τη χώρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του Κιέβου και της Ρωσίας, την ώρα που συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών.

«Το πλοίο Razoni απέπλευσε από το λιμάνι της Οδησσού με προορισμό το λιμάνι της Τρίπολης στο Λίβανο. Στις 2 Αυγούστου αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη. Θα συνεχίσει την πορεία του προς τον προορισμό του έπειτα από επιθεωρήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη», ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αναχωρήσεις μέσω των συμφωνημένων «θαλάσσιων διαδρόμων» καθώς «οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί».

Αντιδράσεις

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «χαιρετίζει θερμά» τη σημερινή αναχώρηση του πρώτου πλοίου με ουκρανικά σιτηρά στο πλαίσιο ενός σχεδίου που έχει στόχο την άρση του ρωσικού θαλάσσιου αποκλεισμού, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

«Ο γενικός γραμματέας ελπίζει ότι αυτό θα είναι το πρώτο από πολλά εμπορικά πλοία βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε και ότι αυτό θα φέρει τη σταθερότητα και την αρωγή που είναι απαραίτητες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ιδιαίτερα στα πιο εύθραυστα ανθρωπιστικά πλαίσια», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε από την πλευρά του πως η σημερινή επανάληψη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών, για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή το Φεβρουάριο, ειναι «μια ανακούφιση για τον κόσμο».

«Ημέρα ανακούφισης για τον κόσμο, ιδιαίτερα για τους φίλους μας της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής, καθώς τα πρώτα ουκρανικά δημητριακά αναχωρούν από την Οδησσό έπειτα από μήνες ρωσικού αποκλεισμού. Η Ουκρανία ήταν ανέκαθεν και θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος, αν η Ρωσία σεβαστεί το τμήμα της συμφωνίας που της αναλογεί», έγραψε ο υπουργός στο Twitter.

Η Ρωσία χαρακτήρισε σήμερα «πολύ θετική» την αναχώρηση του πρώτου πλοίου φορτωμένου με δημητριακά.

Η αναχώρηση αυτού του πλοίου από το λιμάνι της Οδησσού είναι «πολύ θετική, μια καλή ευκαιρία για να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα» των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ας ελπίσουμε ότι οι συμφωνίες θα εφαρμοστούν από όλα τα μέρη και ότι οι μηχανισμοί θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας χαρακτήρισε εξάλλου «σημαντικό πρώτο βήμα» την αναχώρηση του εν λόγω πλοίου και κάλεσε τη Μόσχα να μην «εργαλειοποιεί τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων».

«Τα πλοία αυτά πρέπει να έχουν ασφαλή διέλευση. Δεν πρέπει να επαναληφθεί ο ρωσικός βομβαρδισμός του λιμανιού της Οδησσού», αναφέρει η Τρας σε δήλωσή της στο Twitter. «Ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο Πούτιν μπορεί αληθινά να μετριάσει την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας, που έ

Οι Ρώσοι προς τον νότο της Ουκρανίας

Στο επιχειρησιακό κομμάτι, το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό να μετακινήσουν μέρος των στρατευμάτων τους από την περιφέρεια του Ντονμπάς προς το νότο της Ουκρανίας.

Όπως μετέδωσε το Reuters, το Λονδίνο εκτιμά πως η Ρωσία πιθανά αναπροσαρμόσει τις δυνάμεις της από το Ντονμπάς και εκτιμά πως το μέτωπο προς την Ζαπορίζια είναι αυτό που χρειάζεται ενίσχυση.

Η Μόσχα θέλει να τελειώσει μια πρώτη ανοικοδόμηση κτιρίων της Μαριούπολης τον Σεπτέμβριο

Τα πρώτα κτίρια που ανακατασκευάζονται στη Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία που καταστράφηκε από εβδομάδες βομβαρδισμών, θα εγκαινιαστούν τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα η Ρωσία, που ελέγχει πλέον αυτή την πόλη.

"Τα πρώτα κτίρια θα είναι έτοιμα τον Σεπτέμβριο. Τα πρώτα νοσοκομεία θα είναι έτοιμα", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Μαράτ Χουσνούλιν, σε μια συνέντευξη στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RBK TV που μεταδόθηκε σήμερα.

Την Παρασκευή, ο τελευταίος είχε παρουσιάσει στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ένα σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Μαριούπολης, ένας στόχος που μοιάζει φιλόδοξος λαμβανομένου υπόψη του εύρους των καταστροφών.

Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης καταλήφθηκε τον Μάιο από τις ρωσικές δυνάμεις έπειτα από εβδομάδες πολιορκίας που κατέστρεψαν ένα μεγάλο μέρος της πόλης.

Κτίρια κατοικιών, σχολεία, καταστήματα, δρόμοι: τίποτα δεν έμεινε αλώβητο.

Πριν από τη ρωσική στρατιωτική επίθεση, η πόλη, χτισμένη στις όχθες της θάλασσας του Αζόφ, είχε τουλάχιστον 400.000 κατοίκους. Όμως έχει ερημώσει σε μεγάλο μέρος, καθώς πολλοί κάτοικοι έφυγαν για να γλιτώσουν από τις μάχες.

Ο πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί στους 350.000 κατοίκους μέχρι το 2025, εκτίμησε ο Χουσνούλιν, χωρίς να διευκρινίζει αν οι ρωσικές αρχές προβλέπουν να εφαρμόσουν μια πολιτική αύξησης πληθυσμού.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης είπε εξάλλου πως οι ρωσικές κατοχικές δυνάμεις προβλέπουν να μετατρέψουν σε "τεχνολογικό πόλο" την κατεστραμμένη βιομηχανική ζώνη της χαλυβουργίας Azovstal, όπου είχαν οχυρωθεί Ουκρανοί υπερασπιστές της πόλης.

"Δεν σκεπτόμαστε μια αποκατάσταση με παλιές τεχνολογίες. Θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας που θα τροφοδοτήσουν την πόλη χάρη στην οικονομία", δήλωσε ο Χουσνούλιν.

Προσώρας, οι κάτοικοι της Μαριούπολης εξακολουθούν να υποφέρουν από πολλές ελλείψεις, με μια πολύ τμηματική αποκατάσταση της υδροδότησης και της ηλεκτροδότησης.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να επαναφέρουν κάτι που να μοιάζει με κανονικότητα στις ζώνες που έχουν καταλάβει στη νότια και την ανατολική Ουκρανία. Σε πολλές από αυτές, οι διοικήσεις που έχει εγκαταστήσει η Μόσχα δήλωσαν πως ετοιμάζουν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων προσάρτησης προκειμένου να επισημοποιήσουν την σύνδεσή τους στη Ρωσία

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Ευλογιά των πιθήκων: Ο EMA εγκρίνει νέα τεχνική για τη χορήγηση του εμβολίου

23:36

Πλεύρης: Οι ασθενείς με διαβήτη θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται αδιάλειπτα από τον ΕΟΠΥΥ

23:28

Ινδονησία: Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ θα παραστούν στη σύνοδο της G20 στο Μπαλί

23:18

ΥΠΟΙΚ: Ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων πρώτης αρωγής για τους πληγέντες από τις φωτιές στην Αττική

23:07

Wall Street: Κυριάρχησε το αρνητικό πρόσημο - Απώλειες 2,5% για τον Nasdaq

22:43

WTI: Η σημερινή άνοδος περιόρισε στο 1,4% τις εβδομαδιαίες απώλειες

22:31

ΝΑΤΟ: Αντιπροσωπείες της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Τουρκίας θα συναντηθούν στο Ελσίνκι

22:09

Σολτς: «Δεν υπήρχε τίποτα» δήλωσε ο καγκελάριος για το σκάνδαλο Cum-Ex

21:51

Πεντάγωνο: Ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, ύψους 775 εκατ. δολαρίων

21:35

Επιχειρηματικά Πάρκα: Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου μέχρι τις 2/9

21:13

Χρυσός: Άγγιξε χαμηλό τριών εβδομάδων - 5η συνεχόμενη ημέρα απωλειών

20:56

Συνολικά 35 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:51

Walmart: Επεκτείνει την κάλυψη ταξιδιωτικών εξόδων των εργαζομένων για ιατρικούς λόγους όπως η άμβλωση

20:39

Washington Post: Η FSB έπειθε τη ρωσική ηγεσία ότι η Ουκρανία είναι αδύναμη

20:21

Ισπανία: 14 πτήσεις της Easyjet ακυρώθηκαν λόγω απεργίας των πιλότων

20:07

Attica Bank: Σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης

20:05

Σπάει τα φρένα η τιμή του φυσικού αερίου – Υπό αίρεση οι εκτιμήσεις για πληθωρισμό 9% φέτος

19:47

Σερβία: Έπεσε η στάθμη του Δούναβη, έκαναν την εμφάνισή τους γερμανικά πολεμικά πλοία από το 1944

19:39

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Ο Δημήτρης Θεοδωρακάτος νέος Επικεφαλής της Μονάδας Εξυπηρέτησης Μετόχων

19:35

Bloomberg: Η Τράπεζα Κύπρου απέρριψε πρόταση εξαγοράς από την Lone Star Funds έναντι 1,51 ευρώ ανά μετοχή

19:23

Gazprom: Ο Nord Stream 1 θα διακόψει τη λειτουργία του τρεις μέρες στα τέλη Αυγούστου

19:07

Οι αυξημένες τιμές παραγωγού στη Γερμανία «έριξαν» τις ευρωπαϊκές αγορές

19:02

Σουηδία: Πυροβολισμοί σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Μάλμε - Δύο τραυματίες

18:57

Φινλανδία: Η Σάνα Μάρι υποβλήθηκε σε τεστ για ναρκωτικά, διαβεβαιώνει ότι ουδέποτε έκανε χρήση

18:44

Ελιζέ: Ο Πούτιν συμφωνεί για αποστολή της ΙΑΕΑ στη Ζαπορίζια - Προειδοποιεί για τον κίνδυνο «καταστροφής»

18:26

Ιταλία - Δημοσκόπηση: Κοντά στο 50% η στήριξη προς τη συντηρητική συμμαχία

18:22

Οριοθετήθηκε η φωτιά στη Συκά Φθιώτιδας

18:08

Σκάνδαλο Cum-Εx: Ενώπιον εξεταστικής καταθέτει ο Σολτς

17:51

Γκουτέρες: Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για την πρόσβαση στα ουκρανικά σιτηρά

17:39

Κέρδη άνω του 2% για το Χρηματιστήριο στην εβδομάδα κόντρα στις διεθνείς αγορές