Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Προσφυγή στο ΣτΕ για τον «προσωπικό ιατρό»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Προσφυγή στο ΣτΕ για τον «προσωπικό ιατρό»
Η Ένωση υποστηρίζει ότι με την έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων για την μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, διαπιστώνεται μεγάλη απόσταση του Υπουργείου Υγείας από τις διαβεβαιώσεις της διαβούλευσης με τους συνδικαλιστικούς και θεσμικούς φορείς. 

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αποφάσισε να προσφύγει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), κατά της «αντισυνταγματικότητας και καταχρηστικότητας» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- των κείμενων διατάξεων του νόμου για τον προσωπικό ιατρό.

Η Ένωση υποστηρίζει ότι με την έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων για την μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, διαπιστώνεται μεγάλη απόσταση του Υπουργείου Υγείας από τις διαβεβαιώσεις της διαβούλευσης με τους συνδικαλιστικούς και θεσμικούς φορείς.

Εντοπίζονται περιοριστικές ρυθμίσεις που αφορούν στον ασθενή, όπως παρέμβαση στην ελεύθερη πρόσβαση του ασθενούς στον ιατρό της επιλογής του και αντισυνταγματικότητα του μέτρου της ποινής στη συμμετοχή του ασθενούς σε περίπτωση παράλειψης εγγραφής σε προσωπικό ιατρό, ενώ η προτεραιότητα στην παραπομπή από προσωπικό ιατρό στα Κέντρα Υγείας ή στο ΕΣΥ, δημιουργεί ανισότητες πρόσβασης και είναι πρακτικά ανεφάρμοστη.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Ένωση, εντοπίζονται θολά σημεία και καταχρηστικότητες που αφορούν στη σχέση εργασίας του ιατρού, όπως:

• Η αναφορά σε πληρωμή από κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ με γενικό ανώτατο δεσμευτικό όριο παραπέμπει σε εφαρμογή του δυσβάσταχτου μέτρου του κουρέματος clawback στην αμοιβή των προσωπικών ιατρών.

• Ξεκινάει σύντομα η εγγραφή των πολιτών στον προσωπικό ιατρό, ενώ είναι ασαφές το πλαίσιο λειτουργίας (ωράριο, δεσμεύσεις, υποχρεώσεις, κείμενο σύμβασης;).

• Οι αμοιβές των ειδικών ιατρών της ΠΦΥ, πλην προσωπικών ιατρών δεν αναβαθμίζονται αναλογικά, καθώς είναι καθηλωμένες στο απαξιωτικό για το ιατρικό λειτούργημα 10€ ανά επίσκεψη(προ φόρων και κρατήσεων). Γεγονός καταχρηστικό και άδικο.

• Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το ρόλο προσωπικού ιατρού στον ιδιώτη ιατρό.

«Το ΔΣ της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ συζήτησε διεξοδικά όλα τα δεδομένα και αποφάσισε τα ακόλουθα:

• Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της αντισυνταγματικότητας και καταχρηστικότητας των κείμενων διατάξεων.

• Η εγγραφή του ασθενούς στον προσωπικό ιατρό δεν θα γίνει αποδεκτή από άλλους φορείς, παρά μόνο από επίσημες δομές ΠΦΥ.

• Η συμμετοχή των προσωπικών ιατρών δεν θα είναι εφικτή χωρίς κείμενο σύμβασης, ώστε να αναλυθούν διεξοδικά οι όροι, το πλαίσιο λειτουργίας και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν.

• Η προαναγγελία της εφαρμογής του μέτρου των ψηφιακών αντιγράφων των διαγνωστικών εξετάσεων απαιτεί διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, καθώς είναι πολύ σοβαρό εγχείρημα που προϋποθέτει σωστή παραμετροποίηση, διασφάλιση προσωπικών δεδομένων και χρηματοδότηση των διαγνωστικών δομών, καθώς δημιουργεί δυσβάσταχτα κόστη στο κλάδο», αναφέρει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ σε σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δ. Γιαννακόπουλος: Ελπίζουμε ότι δεν θα αποδειχθεί μύθος η κατάργηση του clawback το 2025

ΕΦΕΧ: Επανεξελέγη πρόεδρος ο Δ. Μωραΐτης του Ομίλου Γιαννακόπουλου

gazzetta
gazzetta reader insider insider