ΗΠΑ - Δημοσκόπηση: Λιγοστές ελπίδες πως θα υπάρξει αυστηρότερη νομοθεσία για τα όπλα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ - Δημοσκόπηση: Λιγοστές ελπίδες πως θα υπάρξει αυστηρότερη νομοθεσία για τα όπλα
Για τους συντηρητικούς πολιτικούς στο Τέξας η λύση για τα μακελειά στα σχολεία είναι να δοθούν όπλα στους δασκάλους.

Yπέρ του να καταρτιστεί αυστηρότερη νομοθεσία για τα όπλα τάσσεται η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών, ωστόσο έχει ελάχιστες ελπίδες πως τα μέλη του Κογκρέσου θα αναλάβουν δράση, παρά τη σειρά μαζικών σφαγών το τελευταίο διάστημα, όπως έδειξε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Reuters.

Η δημοσκόπηση σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 940 Αμερικανών, που έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±4%, διεξήχθη την επομένη της σφαγής 19 μαθητών και μαθητριών και δύο εκπαιδευτικών από έφηβο ένοπλο στο Τέξας και προτού συμπληρωθούν δύο εβδομάδες από τη σφαγή 10 ανθρώπων που διέπραξε νεαρός ρατσιστής στη συνοικία Μπάφαλο, όπου κατοικούν κυρίως Αφροαμερικανοί, στη Νέα Υόρκη.

Το 84% του δείγματος είπε ότι τάσσεται υπέρ του να γίνεται έλεγχος του ποινικού μητρώου των αγοραστών όπλων, ενώ το 70% τάσσεται υπέρ του να επιτρέπεται οι αρχές να απαγορεύουν την πώληση όπλων σε ανθρώπους που κρίνεται πως απειλούν τη δημόσια ασφάλεια. Το 72% τάσσεται υπέρ του να αυξηθεί το όριο ηλικίας για να είναι νόμιμη η αγορά όπλων από τα 18 στα 21 έτη.

Οι ιδέες αυτές υποστηρίχθηκαν από μεγάλες πλειοψηφίες των υποστηρικτών τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών, εύρημα που συνάδει με αυτά προηγούμενων δημοσκοπήσεων.

Όμως οι περισσότεροι δεν πιστεύουν πως το Κογκρέσο θα ενεργήσει. Μόλις το 35% δήλωσε βέβαιο πως τα μέλη του αμερικανικού κοινοβουλίου θα κάνουν αυστηρότερη τη νομοθεσία για τα όπλα φέτος, ενώ το 49% είπε πως δεν είναι καθόλου σίγουρο. Το 65% του δείγματος συμφωνεί πως τα λεγόμενα mass shootings –οι επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων με τέσσερα ή περισσότερα θύματα, στην ορολογία των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου–, είναι τόσο πολλά στις ΗΠΑ λόγω της ευρείας διαθεσιμότητας όπλων.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί διχάζονται για τις πολιτικές που εφαρμόζονται ήδη σε πολλές πολιτείες κι έχουν μετατρέψει τα όπλα σε μέρος της καθημερινότητας. Το 54% έκρινε ότι η οπλοφορία είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας από επιθέσεις, το 45% τάχθηκε υπέρ της ιδέας να οπλοφορούν εκπαιδευτικοί ή μέλη του σχολικού προσωπικού.

Το 43% θεωρεί πως νομιμόφρονες πολίτες πρέπει να μπορούν να οπλοφορούν στην εκκλησία, στη δουλειά ή σε καταστήματα. Το 69% τάσσεται υπέρ νομοθεσίας που θα επιτρέπει να χορηγούνται άδειες οπλοφορίας με όρο πως τα όπλα θα μένουν κρυμμένα.

Για τους συντηρητικούς πολιτικούς στο Τέξας η λύση για τα μακελειά στα σχολεία είναι να δοθούν όπλα στους δασκάλους

Οι συντηρητικοί πολιτικοί της πολιτείας αντέδρασαν ζητώντας για μία ακόμη φορά να οπλοφορούν οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό των σχολείων προκειμένου να προστατεύσουν τους μαθητές από αντίστοιχα περιστατικά, μια πρόταση στην οποία αντιτίθενται έντονα δάσκαλοι, ερευνητές και ακτιβιστές υπέρ του ελέγχου των όπλων.

«Μπορούμε να δώσουμε όπλα και να προετοιμάσουμε και να εκπαιδεύσουμε τους δασκάλους και άλλο διοικητικό προσωπικό ώστε να αντιδρούν γρήγορα, διότι στην πραγματικότητα δεν έχουμε τους πόρους για να έχουμε μέλη των δυνάμεων της τάξης σε κάθε σχολείο», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας Κεν Πάξτον μιλώντας στο Fox News την Τρίτη.

Το Τέξας ήδη έχει ξεκινήσει αυτού του είδους την εκπαίδευση, ένα πρόγραμμα σχολικού σερίφη με την ονομασία School Marshal Program, το οποίο επιτρέπει σε δασκάλους και διοικητικό προσωπικό να φέρουν όπλα αφού λάβουν εκπαίδευση 80 ωρών σε ακαδημίες που επιβλέπει η Επιτροπή Επιβολής Νόμου του Τέξας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2013 και επεκτάθηκε υπό την ηγεσία του κυβερνήτη Γκρεγκ Άμποτ, ενός Ρεπουμπλικάνου. Πλέον στο Τέξας υπάρχουν 256 δάσκαλοι και μέλη διοικητικού προσωπικού που έχουν περάσει την εκπαίδευση αυτή, σε σχέση με 34 πριν το μακελειό σε σχολείο της Σάντα Φε το 2018.

Ο Κρεγκ Μπεσέντ, αναπληρωτής επιστάτης στη σχολική περιφέρεια Wylie Independent, έλαβε πρώτη φορά εκπαίδευση το 2014 και, αν και συνήθως δεν αποκαλύπτονται οι ταυτότητες των σχολικών σερίφηδων, ενεργεί σαν ένα είδος εκπροσώπου τους.

«Έχουμε σχολικούς σερίφηδες σε κάθε σχολείο στην περιφέρειά μας, ακόμη και στους παιδικούς σταθμούς», δήλωσε ο Μπεσέντ. «Έχω το όπλο μου πάνω μου, κρυμμένο. Αν πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα, όπως στο περιστατικό που σημειώθηκε χθες (σ.σ. την Τρίτη), είμαστε πάντα έτοιμοι», τόνισε.

Στο μακελειό της Τρίτη ένας 18χρονος ένοπλος σκότωσε 19 παιδιά και δύο δασκάλες σε δημοτικό σχολείο στην μικρή πόλη Ουβάλντε του Τέξας.

«Λανθασμένη πολιτική»

Για τους ακτιβιστές υπέρ του ελέγχου της οπλοκατοχής το πρόγραμμα αυτό είναι ένα ακόμη βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση στις ΗΠΑ, τη χώρα με τα περισσότερα όπλα παγκοσμίως, όπου παρατηρείται ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων από πυροβόλα όπλα.

«Τα σχόλια του γενικού εισαγγελέα είναι ακόμη μία ένδειξη ότι οι δουλικοί υποστηρικτές του λόμπι των όπλων που ‘ηγούνται’ του Τέξας θα κάνουν στην κυριολεξία τα πάντα για να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της βίας όπλων», εκτίμησε η Σάνον Γουάτς ιδρύτρια της ομάδας ελέγχου της οπλοκατοχής Moms Demand Action.

Η Ένωση Δασκάλων της πολιτείας του Τέξας έχει αντιταχθεί στο πρόγραμμα σχολικών σερίφηδων, το οποίο θεσμοθετήθηκε σε απάντηση στη σφαγή στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ στο Κονέκτικατ το 2012.

«Αντί να προσθέτουμε και άλλα όπλα στα σχολεία, πρέπει να λάβουν μέτρα για να κρατήσουν τα όπλα έξω από τα σχολείο», τόνισε ο Κλέι Ρόμπινσον εκπρόσωπος της Ένωσης.

Το να δοθούν όπλα στους δασκάλους «είναι λάθος», εκτίμησε η Ντενίζ Γκότφερσον εγκληματολόγος στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, εξηγώντας ότι η ύπαρξη περισσότερων όπλων είναι πιθανό να οδηγήσει και σε αύξηση της βίας.

«Αυτά τα όπλα ενδέχεται να εκπυρσοκροτήσουν από λάθος, οι δάσκαλοι που τα έχουν ίσως τα χρησιμοποιήσουν σκοπίμως για άλλους λόγους και, ακόμη πιο πιθανό, τα όπλα ενδέχεται να φτάσουν στα χέρια μαθητών», υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο Τέξας τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος Μπάιντεν, θα επισκεφθεί τις οικογένειες των θυμάτων

Mακελειό στο Τέξας: Δημοκρατικός ηγέτης διακόπτει τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη μεσούσης της συνέντευξης Τύπου

ΗΠΑ: Ο μακελάρης του Τέξας είχε προαναγγείλει την επίθεση στο Facebook

gazzetta
gazzetta reader insider insider