Κατάρ: Μία από τις πλουσιότερες χώρες θα γίνει πιο πλούσια λόγω... πολέμου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατάρ: Μία από τις πλουσιότερες χώρες θα γίνει πιο πλούσια λόγω... πολέμου
Οι εξαγωγές του Κατάρ, στον τομέα της ενέργειας είναι ήδη κοντά στα 100 δισ. δολάρια φέτος, για πρώτη φορά από το 2014.

Το ποδόσφαιρο και το φυσικό αέριο δεν έχουν ίσως κανένα κοινό χαρακτηριστικό και όμως είναι δύο τομείς που δίνουν στο Κατάρ σημαντική επιρροή στη διεθνή σκηνή.

Από τη μία το Παγκόσμιο Κύπελλο που φέρνει επισκέπτες, τουρισμό και εκατομμύρια σε διαφημίσεις στην χώρα και από την άλλη η σημαντική θέση του Κατάρ στην παγκόσμια αγορά καυσίμων, ειδικά εν μέσω της κρίσης στην Ευρώπη με τον ρωσο - ουκρανικό πόλεμο, κάνουν τη μικρή χερσόνησο να ενισχύει την παρουσία της στα διεθνή δρώμενα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αρκετοί από τους κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ έχουν επισκεφτεί την Ντόχα τις τελευταίες εβδομάδες, με το καθαρό μήνυμα: «Χρειαζόμαστε το φυσικό αέριο, όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Παράλληλα, πέρα από την ΕΕ, το Κατάρ έχει στήριξη και από τις ΗΠΑ, με τον Μπάιντεν να έχει κατονομάσει την χώρα ως «σημαντικό εκτός του ΝΑΤΟ σύμμαχο», τόσο λόγω της στήριξης που έλαβε για την εξαγωγή των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, όσο και για τις συμφωνίες που «τρέχουν» για την αγορά φυσικού αερίου.

Οι εξαγωγές του Κατάρ, στον τομέα της ενέργειας είναι ήδη κοντά στα 100 δισ. δολάρια φέτος, για πρώτη φορά από το 2014, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, ενώ την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αναμένει ενίσχυση της οικονομίας με περίπου 20 δισ. δολάρια, από την φιλοξενία του World Cup.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η οικονομία των 200 δισ. δολαρίων αναμένεται να καταγράψει αύξηση 4,4% το 2022, τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Citigroup. Ενώ το ΑΕΠ ανά άτομο εκτιμάται πως θα εκτιναχθεί σχεδόν στα 80.000 δολάρια!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης

Έλον Μασκ: Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο λέει πως δεν έχει σπίτι

Forbes: Πλουσιότερος στον πλανήτη για πρώτη φορά ο Έλον Μασκ -Τέσσερις Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα

gazzetta
gazzetta reader insider insider