Πέσκοφ: Η Μόσχα απορρίπτει τις «κατηγορίες» ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως εργαλείο εκβιασμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέσκοφ: Η Μόσχα απορρίπτει τις «κατηγορίες» ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως εργαλείο εκβιασμού
Το Κρεμλίνο αρνείται ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως εργαλείο εκβιασμού μετά τη διακοπή της παροχής στην Πολωνία και τη Βουλγαρία

Η Ρωσία απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως εργαλείο εκβιασμού, μετά τη διακοπή των ροών στην Πολωνία και την Βουλγαρία από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom, και το Κρεμλίνο είπε πως άλλες χώρες που θα αρνηθούν να πληρώσουν σε ρούβλια μπορεί να αντιμετωπίσουν τα ίδια αποτελέσματα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Gazprom αποτελεί άλλη μια απόπειρα από τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως εργαλείο εκβιασμού.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ το απέρριψε, λέγοντας στους δημοσιογράφους: "Η Ρωσία ήταν και παραμένει ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενεργειακών πόρων στους καταναλωτές τους και παραμένει δεσμευμένη στις συμβατικές της υποχρεώσεις".

Αρνήθηκε να διευκρινίσει πόσες χώρες έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε αλλαγή των πληρωμών για το φυσικό αέριο σε ρούβλια σύμφωνα με διάταγμα που εξέδωσε τον περασμένο μήνα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε πει τότε πως οι χώρες που θα αρνηθούν θα δουν διακοπή του φυσικού αερίου.

"Όταν οι προθεσμίες πληρωμής θα πλησιάζουν, αν ορισμένοι καταναλωτές αρνηθούν να πληρώσουν με βάση το νέο σύστημα, τότε ασφαλώς το διάταγμα του προέδρου θα εφαρμοστεί", είπε ο Πεσκόφ.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ρωσία είναι έτοιμη για τις απώλειες που μπορεί να υποστεί στα έσοδά της αν ευρωπαϊκές χώρες αρνηθούν να πληρώσουν για το αέριο σε ρούβλια, ο Πεσκόφ είπε: "Όλα έχουν υπολογιστεί, όλοι οι κίνδυνοι έχουν προβλεφθεί και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνεχίζεται η ροή ρωσικού φυσικού αερίου στη Βουλγαρία - Κανονικά οι παραδόσεις σε Ουγγαρία και Αυστρία

«Ράλι» στις τιμές του φυσικού αερίου μετά τις προειδοποιητικές «βολές» της Ρωσίας στην Ευρώπη

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ ετοιμάζει «μία συντονισμένη απάντηση» στην απόπειρα «εκβιασμού» της Ρωσίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider