ΥΠΕΞ Γερμανίας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής βαρέων όπλων στην Ουκρανία

Newsroom
Μοιράσου το
ΥΠΕΞ Γερμανίας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής βαρέων όπλων στην Ουκρανία
Η Γερμανία εξετάζει τι θα χρειαστούν επιπρόσθετα σε συντήρηση και πυρομαχικά τα αποθέματά της σε οχήματα μάχης πεζικού Marder προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η Ουκρανία, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Η Γερμανία εξετάζει τι θα χρειαστούν επιπρόσθετα σε συντήρηση και πυρομαχικά τα αποθέματά της σε οχήματα μάχης πεζικού Marder προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η Ουκρανία, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Κατά τη δεύτερη μέρα μιας περιοδείας στις Βαλτικές χώρες, η Μπέρμποκ απάντησε στις επικρίσεις συμμάχων και σχολιαστών ότι η Γερμανία φαίνεται να καθυστερεί την παράδοση οπλισμού που το Κίεβο λέει ότι χρειάζεται προκειμένου να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις.

«Για εμάς δεν υπάρχουν ταμπού σε ό,τι αφορά θωρακισμένα οχήματα και άλλο οπλισμό που χρειάζεται η Ουκρανία», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό της.

Νωρίτερα η εφημερίδα Bild είχε κατηγορήσει τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι εμποδίζει τις παραδόσεις αρμάτων μάχης.

Πολλοί αναλυτές λένε πως η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως βαριά όπλα προκειμένου να απωθήσει μια ρωσική εισβολή που τώρα έχει επικεντρωθεί στην κατάληψη εδάφους στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς.

Ενώ ο ελαφρύς οπλισμός και η τακτική της Ουκρανίας είχαν κάποια επιτυχία επιβραδύνοντας την προέλαση της Ρωσίας, η απόκρουση και η ανάσχεση της εισβολής θα χρειαστούν βαρύ οπλισμό στο πεδίο της μάχης όπως άρματα μάχης και οβιδοβόλα, λένε.

Η Ρωσία αποκαλεί την εισβολή της «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του το αποκαλούν ψευδή αιτιολογία για έναν παράνομο επιθετικό πόλεμο.

Όμως η Μπέρμποκ είπε πως προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα πάρει γρήγορα παλαιότερο σοβιετικής κατασκευής εξοπλισμό που ο στρατός της θα μπορεί να χρησιμοποιήσει χωρίς επιπρόσθετη εκπαίδευση, και πως το κάνει αυτό ενισχύοντας τα αποθέματα συμμαχικών χωρών που είχαν τέτοιο οπλισμό με αντάλλαγμα σύγχρονο γερμανικής κατασκευής.

Η Γερμανία έχει συμφωνήσει μια τέτοια ανταλλαγή με τη Σλοβενία, δήλωσε κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Reuters.

Με βάση αυτή τη συμφωνία, η Σλοβενία θα δώσει άρματα μάχης T-72 στην Ουκρανία, δήλωσε η πηγή, ενώ το Βερολίνο θα παραδώσει κάπου 20 οχήματα μάχης πεζικού Marder και κάπου 20 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Fuchs στη Λιουμπλιάνα σε αντάλλαγμα.

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν και οι ίδιες ελλείψεις εξοπλισμού, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως οι γερμανικές ειρηνευτικές επιχειρήσεις στην Αφρική δεν έχουν όλα τα ελικόπτερα που χρειάζονται.

Πιεζόμενη από δημοσιογράφους να απαντήσει αν γερμανικά άρματα μάχης Leopard θα σταλούν στην Ουκρανία, είπε πως οι στρατιώτες θα χρειαστούν εκπαίδευση για να χρησιμοποιήσουν έναν τόσο προηγμένο εξοπλισμό, και πως το Βερολίνο θα πληρώσει για την εκπαίδευσή τους.

«Παρέχουμε ένα δισ. ευρώ επειδή θα πρέπει να σκεφθούμε όχι μόνο τις ερχόμενες ημέρες και τους ερχόμενους μήνες, αλλά και τα επόμενα χρόνια για τα συστήματα που χρειάζεται η Ουκρανία για άμυνα τώρα, αλλά και για μια ελεύθερη Ουκρανία στο μέλλον», είπε. «Ξέρουμε πως κάθε μέρα μετράει».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπάιντεν: Επιπλέον 800 εκατ. δολάρια στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία - Drones, πυρομαχικά και βαρύ πυροβολικό

Μπέρμποκ: Η Γερμανία δεν έχει αποκαλύψει όλα τα όπλα που έχει αποστείλει στην Ουκρανία

Ουκρανία: Πάνω από 7,7 εκατ. οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας