Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκατοντάδες άμαχοι νεκροί την 1η εβδομάδα των μαχών - 16.000 ξένοι «εθελοντές» κατά των Ρώσων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκατοντάδες άμαχοι νεκροί την 1η εβδομάδα των μαχών - 16.000 ξένοι «εθελοντές» κατά των Ρώσων
Ενώ η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας μπήκε στη δεύτερη εβδομάδα της και καθώς αυξάνεται ο αριθμός των αμάχων πολιτών που χάνουν τη ζωή τους.

Τελευταία ενημέρωση: 19:30

Συνεχίζεται η αιματοχυσία στο έδαφος της Ουκρανίας, καθώς η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη χώρα μπήκε στη δεύτερη εβδομάδα της και καθώς αυξάνεται ο αριθμός των αμάχων πολιτών που χάνουν τη ζωή τους εν μέσω των μαχών.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Πέμπτη πως έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο τουλάχιστον 249 αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 553 στην Ουκρανία κατά την πρώτη εβδομάδα των συγκρούσεων.

Ο προηγούμενος απολογισμός, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, έκανε λόγο για 227 νεκρούς και 525 τραυματίες.

Οι περισσότερες απώλειες αμάχων που καταγράφηκαν από τις 4 π.μ. της 24ης Φεβρουαρίου 2022 μέχρι τις 24.00 της 2ας Μαρτίου 2022 προκλήθηκαν από τη χρήση οπλικών συστημάτων που προκαλούν εκρήξεις (όπως βλήματα του πυροβολικού), πυραυλικά και αεροπορικά πλήγματα, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού.

Ρωσικά άρματα δίπλα στον πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ στην Ενεργκοντάρ, δίπλα στον μεγαλύτερο σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, αφού μπήκαν με άρματα στην πόλη αυτήν, ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Γερασένκο.

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες εντείνουν τις προσπάθειές για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Οι εργαζόμενοι στον σταθμό κατοικούν στη διπλανή πόλη, την Ενεργκοντάρ.

Η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από το Κίεβο.

Τουλάχιστον 33 νεκροί στο Τσερνίχιφ

Τριάντα τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από το ρωσικό πλήγμα εναντίον δύο σχολείων και κατοικιών στην ουκρανική πόλη Τσερνίχιφ, ανακοίνωσε η υπηρεσία διάσωσης της επαρχίας αυτής.

Στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία διακρίνεται καπνός να υψώνεται από τα κατεστραμμένα διαμερίσματα. Συντρίμμια είναι σκορπισμένα στο έδαφος και οι διασώστες απομακρύνουν πτώματα.

Υπό κατοχή 400.000 άνθρωποι στην Μαριούπολη

Οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη Μαριούπολη, όπου υπό κατοχή βρίσκονται 400.000 άνθρωποι, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

«Αυτήν τη στιγμή προσπαθούμε να βοηθήσουμε την Μαριούπολη. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση 400.000 άνθρωποι….Προσπαθούμε να στείλουμε εκεί ανθρωπιστική βοήθεια» δήλωσε η Λουντμίλα Ντενίσοβα αρμόδια της ουκρανικής Βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ukraina-24».

«Δουλεύουμε πρώτον για να βοηθήσουμε του πολίτες που βρίσκονται σε κίνδυνο. Δηλαδή δημιουργούμε σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, με τους στρατιωτικούς μικρούς ‘πράσινους διαδρόμους’ ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας είτε να εγκαταλείψουν τα επικίνδυνα σημεία είτε να τους παράσχουμε την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια» δήλωσε η ίδια.

16.000 ξένοι στο πλευρό του ουκρανικού στρατού

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε νωρίτερα πως 16.000 «εθελοντές» από το εξωτερικό έχουν προσφερθεί για να πολεμήσουν κατά του ρωσικού στρατού.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «διεθνή λεγεώνα» που έχει δεσμευτεί να «συμμετάσχει στην άμυνα της Ουκρανίας, της Ευρώπης και του κόσμου», ενώ επανέλαβε πως οι σύμμαχοι του Κιέβου συνεχίζουν να στέλνουν καθημερινά στην Ουκρανία πολεμοφόδια.

Τραυματίες από βομβαρδισμούς και στο Ντονέτσκ

Εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών στη «λαϊκή» δημοκρατία του Ντονέτσκ ανέφερε πως 4 άτομα τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς στην πόλη Χορλίβκα, μεταξύ τους ένας έφηβος και ένα παιδία 10 ετών.

Η κατάσταση της υγείας του δεν κρίνεται απειλητική, ανέφερε η ίδια πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Intefax.

Στο στόχαστρο των Ουκρανών χάκερς «IT army» οι ρωσικές υποδομές τηλεπικοινωνιών

Μια σειρά από νέους ρωσικούς στόχους ανακοίνωσε σήμερα ο «τεχνολογικός στρατός» εθελοντών χάκερ της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάρτησή της ομάδας «IT army» στο Telegram μεταξύ των στόχων είναι οι σιδηρόδρομοι της Λευκορωσίας, οι ρωσικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών και το δορυφορικό σύστημα γεωεντοπισμού GLONASS, που είναι το ρωσικό αντίστοιχο του GPS.

Διάσωση ναυτικών στην Οδησσό

Έξι ναυτικοί από το εσθονικό φορτηγό πλοίο Helt που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Οδησσού σήμερα ύστερα από έκρηξη περισυνελέγησαν από την ουκρανική υπηρεσία διάσωσης, όπως έγινε γνωστό από έναν Ουκρανό αξιωματούχο.

Ο Βίκτορ Βίσνιοφ, ο αναπληρωτής επικεφαλής του ουκρανικού λιμενικού, είπε ότι τα έξι μέλη του πληρώματος μεταφέρθηκαν σε ένα νοσοκομείο στην κοντινή πόλη Τσερνομόρσκ επειδή παρέμειναν για πολλές ώρες στην παγωμένη θάλασσα. Δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για την κατάστασή τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μιλώντας με τον Πούτιν, ο Μακρόν δηλώνει πως «το χειρότερο είναι μπροστά μας»

Βρετανία προς Πούτιν: Σταματήστε τον πόλεμο, δεν είναι αργά

gazzetta
gazzetta reader insider insider