Μέρκελ: Σημείο καμπής για την ευρωπαϊκή ιστορία η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέρκελ: Σημείο καμπής για την ευρωπαϊκή ιστορία η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Η Άνγκελα Μέρκελ, πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τον ουκρανικό λαό.

Η Άνγκελα Μέρκελ, πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τον ουκρανικό λαό.

«Αυτός ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην Ιστορία της Ευρώπης μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε η Μέρκελ.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτή την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο», υπογράμμισε.

«Οι σκέψεις και η αλληλεγγύη μου είναι με τον ουκρανικό λαό και την κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελέσνκι αυτές τις φρικτές ώρες και ημέρες», επεσήμανε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, εκφράζοντας την «πλήρη στήριξή της» στις προσπάθειες που καταβάλλουν η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ και η G7 για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου.

Η Μέρκελ ήταν καγκελάριος της Γερμανίας το 2014 όταν η Ρωσία προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας. Τότε είχε τονίσει ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί ανοικτός ένας δίαυλος επικοινωνίας με τη Μόσχα.

Ωστόσο τώρα επεσήμανε ότι η κατάσταση είναι διαφορετική, διότι η επίθεση έχει στόχο όλη την Ουκρανία.

Πρόεδρος Λετονίας: Απομονώστε την Ρωσία, όπως την Βόρεια Κορέα

Ο πρόεδρος της Λετονίας Έγκιλς Λέβιτς δήλωσε ότι επιθυμεί να επιβληθούν πιο αυστηρά μέτρα εναντίον της Ρωσίας ως αντίποινα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Λέβιτς επεσήμανε ότι οι κυρώσεις που έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής η ΕΕ να επιβάλει στη Ρωσία --που στοχοθετούν τον ενεργειακό τομέα της χώρας, τον οικονομικό τομέα και τον τομέα μεταφορών-- είναι σκληρές και θα πλήξουν σημαντικά τη ρωσική οικονομία. Όμως, κατά τη γνώμη του Λετονού προέδρου, θα πρέπει να υιοθετηθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα εναντίον της Μόσχας.

«Το πιο σημαντικό είναι να απομονωθεί αυτό το εγκληματικό καθεστώς από τον κόσμο, όπως η Βόρεια Κορέα. Διότι αυτό το καθεστώς δεν απειλεί μόνο την Ουκρανία, αλλά και την Ευρώπη και όλο τον κόσμο», υπογράμμισε ο Λέβιτς.

Η Λετονία και οι δύο άλλες χώρες της Βαλτικής, η Εσθονία και η Λιθουανία, έχουν ζητήσει να αποκλειστεί η Ρωσία από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT.

Την ίδια άποψη εξέφρασε σήμερα η Βρετανία, αν και κάποιες χώρες της ΕΕ έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους, με τη Γαλλία να δηλώνει ότι η αποκοπή της Μόσχας από το SWIFT είναι «η έσχατη λύση», αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider