Στα προάστια του Κιέβου ο ρωσικός στρατός - Σε κλοιό τεθωρακισμένων η πρωτεύουσα, μαίνονται οι μάχες σε Νότο και ανατολικά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα προάστια του Κιέβου ο ρωσικός στρατός - Σε κλοιό τεθωρακισμένων η πρωτεύουσα, μαίνονται οι μάχες σε Νότο και ανατολικά
Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται από την Πέμπτη η ουκρανική πρωτεύουσα, με ανώτατους αξιωματούχους της Ουκρανίας να εκτιμούν πως εντός της ημέρας τα ρωσικά τεθωρακισμένα θα κινηθούν για την κατάληψή της. Διάδρομο προς Κριμαία-Υπερδνειστερία επιχειρεί να δημιουργήσει η Μόσχα, ενώ έχει ήδη υπό έλεγχο το πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσέρνομπιλ και περιοχές στα νότια. Καταρρίφθηκε ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος. Υπό ρωσικό έλεγχο αγωγός νερού στην Κριμαία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:16

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, καθώς διαδοχικά πλήγματα από πυροβολικό στοχοθετούν την ουκρανική πρωτεύουσα κι άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, την στιγμή που συνεχίζονται οι συγκεχυμένες αναφορές για την πορεία των συγκρούωσεων μεταξύ των ουκρανικών και των στρατιωτικών ρωσικών δυνάμεων.

Το πρωί της Πέμπτης, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μάχονται σήμερα εναντίον μονάδων ρωσικών τεθωρακισμένων σε δύο πόλεις, τη Ντίμερ και τη Ιβανκίβ, που βρίσκονται αντίστοιχα 45 και 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου, ενώ λίγο αργότερα δημοσιογράφος του AFP ανέφερε πως ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις ακούγονται στο προάστιο Ομπλόνσκι, καθώς ο ρωσικός στρατός φαίνεται να σφίγγει τον κλοιό γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στρατεύματα προχωρούν προς το Κίεβο από αρκετές κατευθύνσεις καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις δίνουν μάχες γύρω από τη Μαριούπολη στο νότο και το Χάρκιβ (Χάρκοβο) στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Διαβάστε ακόμα: Ισχυρές εκρήξεις στο Χάρκοβο - Στα καταφύγια σπεύδουν οι κάτοικοι

«Ο εχθρός, αφού απωθήθηκε από τους υπερασπιστές του Τσέρνιγιβ, επιδιώκει να παρακάμψει την πόλη για να επιτεθεί στην πρωτεύουσα. Γι' αυτό παίρνει την κατεύθυνση Κοσολτέτς-Μπρόβαρι και Κονοτόπ-Νεζίν-Κίεβο. Το Κονοτόπ έπεσε», ανέφερε το ουκρανικό επιτελείο.

Ταυτόχρονα, οι αρχές του Κιέβου προειδοποίησαν τους κατοίκους του προαστίου Ομπολόν, στο βορειοδυτικό τμήμα της ουκρανικής πρωτεύουσας, να μείνουν μακριά από τους δρόμους καθώς πλησιάζουν «εχθροπραξίες». «Καθώς πλησιάζουν εχθροπραξίες, οι κάτοικοι του Ομπολόν καλούνται να μην βγαίνουν έξω», προειδοποίησαν σε ανακοίνωσή τους οι τοπικές αρχές, ενώ το πρακτορείο TASS ο ρωσικός στρατός έχει αποκλείσει το Κίεβο από τα δυτικά.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIΑ, τα τελευταία λεπτά, πυρά ακούστηκαν και κοντά στη συνοικία του Κιέβου στην οποία βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια, ενώ οι κάτοικοι της πόλης κλήθηκαν να μεταβούν σε καταφύγια στη διάρκεια συναγερμού για αεροπορική επιδρομή.

Στο μεταξύ οι αρχηγοί των επιτελείων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσαν σήμερα πως η Ρωσία χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο Γκομέλ στη Λευκορωσία για να μεταφέρει στρατεύματα και να επιτεθεί στο Κίεβο εξαιτίας των ζημιών που έχει υποστεί το στρατιωτικό αεροδρόμιο Χοστομέλ κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα.

«Για να εκφοβίσει τον πληθυσμό της Ουκρανίας, ο εχθρός επιλέγει όλο και περισσότερο να καταστρέψει πολιτικές υποδομές και κατοικίες», ανέφερε σε δήλωσή του στο Facebook το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών επεσήμανε στη σελίδα του στο Facebook ότι πρόκειται για μια επιχείρηση δολιοφθοράς των ρωσικών δυνάμεων την οποία διεξάγει μια αναγνωριστική μονάδα στρατιωτών.

Η δημοτική αρχή στο Λβιβ, στα δυτικά της Ουκρανίας όπου έχουν καταφυγει πολλές διπλωμάτες των χωρών της Δύσης τις τεευταίες μέρες, ανακοίνωσε πως θέτει από σήμερα σε ισχύ την απαγόρευση βραδινής κυκλοφορίας.

Διαβάστε ακόμα: Η Μόσχα αναπτύσσει αλεξιπτωτιστές για την φύλαξη του Τσερνόμπιλ

Στο ίδιο μήνυμα το υπουργείο ζητεί από τους κατοίκους του προαστίου να πάρουν τα όπλα. «Ζητάμε από τους πολίτες να μας ενημερώνουν για τις κινήσεις του εχθρού, φτιάξτε βόμβες μολότοφ, εξουδετερώστε τον εχθρό!», έγραφε το μήνυμα.

«Αερομεταφερόμενες μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανία μάχονται γύρω από τις πόλεις Ντίμερ και Ιβανκίβ όπου έχει φτάσει μεγάλος αριθμός τεθωρακισμένων του εχθρού», ανέφερε νωρίτερα ο ουκρανικός στρατός στη σελίδα του στο Facebook. Σύμφωνα με την ανάρτηση αυτή, η προέλαση «των υπέρτερων δυνάμεων του στρατού σταμάτησε στον πόταμο Τετερόφ. Η γέφυρα του ποταμού καταστράφηκε».

Ωστόσο, λίγα λεπτά μετά τις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδος) οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πήραν τον έλεγχο ενός αγωγού ζωτικής σημασίας για την παροχή νερού στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία και που υπέφερε από ελλείψεις νερού εδώ και οκτώ χρόνια.

«Χάρη στη χρησιμοποίηση χερσαίων συνταγμάτων και αερομεταφερόμενων στρατευμάτων (...) οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να φθάσουν μέχρι την πόλη Χερσώνα, κάτι που επέτρεψε να αρθεί ο αποκλεισμός του αγωγού Βόρεια Κριμαία και να αποκατασταθεί η παροχή νερού στη χερσόνησο της Κριμαίας», ανέφερε χθες βράδυ σε μια ανακοίνωση ο ρωσικός στρατός.

Το γενικό επιτελείου στρατού της Ουκρανίας επεσήμανε εξάλλου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αντόνοφ στο Γκοστομέλ, προ των πυλών του Κιέβου, το οποίο χθες είχε δεχθεί επίθεση από ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες απωθήθηκαν.

Κατά τον εκπρόσωπο του επιτελείου, στην Ουκρανία δρουν 60 τάγματα του ρωσικού στρατού, ευέλικτες, ταχύτατα μετακινούμενες μονάδες με 600 ως 1.000 άνδρες. Ουκρανικές πηγές υπολογίζουν ότι είχαν συγκεντρωθεί συνολικά κάπου 90 ρωσικά τάγματα ενόψει της εισβολής.

Μοιάζουν επίσης να επιδιώκουν να δημιουργήσουν χερσαίο διάδρομο από τη χερσόνησο της Κριμαίας στις περιοχές των αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας και να έχουν επίσης στο στόχαστρο την περιοχή της Υπερδνειστερίας στον Μόλδοβα.

Σημείωσε ότι εκτυλίσσονται μάχες στην περιφέρεια της Χερσώνας, στον νότο.

Ανέφερε ακόμη ότι διεξήχθη επιχείρηση με σκοπό την ανάπτυξη 200 μέλη αερομεταφερόμενης ρωσικής δύναμης στο αεροδρόμιο Γκοστομέλ, δυτικά του Κιέβου, αλλά ο ουκρανικός στρατός μπόρεσε να την αποτρέψει.

Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Newsweek: Το Κίεβο μπορεί να πέσει εντός 96 ωρών

Νωρίτερα, τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο κέντρο του Κιέβου, την επομένη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, ο ρωσικός στρατός έχει ήδη προελάσει στην Ουκρανία, ενώ πλέον η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα στις ανατολικές περιοχές Χάρκοβο και Ντονιέτσκ, καθώς και στον νότο. Βασικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με την ουκρανική διοίκηση, μοιάζει να είναι η περικύκλωση του Κιέβου.

Συνεχείς εκρήξεις στο Κίεβο

Μέσω Facebook, ο ουκρανικός στρατός ξηράς έκανε λόγο για «πυραυλικές επιθέσεις» εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας και διαβεβαίωσε ότι αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν δύο από τους πυραύλους.

Μεταφόρτωσε εξάλλου σύντομο ερασιτεχνικό βίντεο που δείχνει πολυκατοικία στις φλόγες.

Ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε από τη δική του πλευρά ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας βαριά, από θραύσματα πυραύλων που έπεσαν σε συνοικία της πρωτεύουσας.

Σε φωτογραφία που μεταφόρτωσε ο κ. Κλίτσκο εικονίζονται πυροσβέστες επί τω έργω μπροστά σε κτίριο που έχει υποστεί ζημιά και βγάζει καπνό.

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της νότιας ρωσικής επαρχίας Μπέλγκοροντ δήλωσε σήμερα πως επτά κτίρια κατοικιών στην περιφέρειά του υπέστησαν ζημιές από πυρά πυροβόλων προερχόμενα από την Ουκρανία.

Εντός της ημέρας η επίθεση στην πρωτεύουσα

Σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών επεσήμανε ότι ο στρατός της Ουκρανίας στο Κίεβο είναι έτοιμος, εξοπλισμένος με αντιαρματικούς πυραύλους, τους οποίους έχουν προσφέρει στη χώρα οι ξένοι σύμμαχοί της.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μάλιαρ εκτίμησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται αργότερα σήμερα να φτάσουν σε περιοχές ακριβώς έξω από το Κίεβο, αφού η ουκρανική πρωτεύουσα και άλλες περιοχές βομβαρδίστηκαν νωρίτερα σήμερα με πυραύλους.

Προελαύνει η Ρωσία στην Ουκρανία, νέες κυρώσεις από Δύση - Δεκάδες νεκροί και τραυματίες την 1η ημέρα

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού που υπερασπίζονται το Κιέβο σε τέσσερα μέτωπα είναι αντιμέτωπες με αριθμητικά υπέρτερη δύναμη.

Καταρρίφθηκε ρωσικό μεταγωγικό - Βομβαρδισμοί στην Ζαπορίζια

Παράλληλα, ο Αντόν Γκεραστσένκο, ο Ουκρανός υφυπουργός Εσωτερικών, έκανε γνωστό ότι ρωσικό αεροσκάφος, που κατέπεσε σε εννιαώροφη πολυκατοικία προκαλώντας πυρκαγιά, κατέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο Κίεβο οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για μαχητικό ή τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV).

O Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι 137 ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Παράλληλα, η ουκρανική συνοριοφυλακή ανέφερε πως βομβαρδίστηκε με πύραυλο θέση της στη νοτιοανατολική περιφέρεια Ζαπορίζια και ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Η περιφέρεια αυτή δεν έχει χερσαία σύνορα με τη Ρωσία, αλλά βρέχεται από την Αζοφική Θάλασσα.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε λόγο για «φρικιαστικά πλήγματα» στο Κίεβο από τη Ρωσία, που παρομοίασε με εκείνα της ναζιστικής Γερμανίας. «Η τελευταία φορά που η πρωτεύουσά μας είχε ζήσει κάτι τέτοιο ήταν το 1941, όταν είχε δεχθεί επίθεση από τη Ναζιστική Γερμανία. Η Ουκρανία νίκησε εκείνο το κακό και θα νικήσει κι αυτό», ανέφερε. Κάλεσε να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία και στον πρόεδρό της Βλαντίμιρ Πούτιν και όλες τις χώρες να διακόψουν τις σχέσεις τους με τη Μόσχα και «να διώξουν τους Ρώσους με τις κλωτσιές από παντού». «Σταματήστε τον Πούτιν. Απομονώστε τη Ρωσία», αξίωσε.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στα χέρια των Ρώσων το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ

Την πρώτη ημέρα της εισβολής, το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αντόνοφ στην Γκοστομέλ, προ των πυλών του Κιέβου, δέχθηκε επίθεση από ρωσικές δυνάμεις που μεταφέρθηκαν εκεί με ελικόπτερα, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, που διαβεβαίωσαν ότι η έφοδος αποκρούστηκε.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Ζελένσκι, ο οποίος κήρυξε στρατιωτικό νόμο καταρχήν για τριάντα ημέρες και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις του Κιέβου με τη Μόσχα, υπέγραψε χθες διαταγή γενικής επιστράτευσης.

Η Ρωσία έχασε περίπου 2.800 στρατιώτες σε επιθέσεις

Οι ρωσικές δυνάμεις έχασαν περίπου 2.800 στρατιώτες και 80 τανκ κατά τη διάρκεια της επίθεσής τους εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα η Ουκρανή αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μάλιαρ.

Η ίδια πρόσθεσε, σε μήνυμά της στη σελίδα της στο Facebook, πως τα ρωσικά στρατεύματα έχασαν επίσης 156 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 10 αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα, έως τις 15.00 ώρα Ελλάδας.

Reuters: Ηχούν οι σειρήνες της αεράμυνας στο Λβιβ

Οι σειρήνες της αεράμυνας άρχισαν να ηχούν νωρίς σήμερα το πρωί στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, μετέδωσε δημοσιογράφος του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Η Ρωσία προχώρησε χθες Πέμπτη το πρωί σε εισβολή στην Ουκρανία και η κυβέρνηση στο Κίεβο κάνει λόγο για τουλάχιστον 137 ανθρώπους νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες μέχρι στιγμής. Η πρωτεύουσα, το Κίεβο, υπέστη πυραυλική επίθεση περί τις 04:00, ενώ πύραυλος έπληξε αεροδρόμιο στη Ρίβνε, άλλη πόλη στο δυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα τον δήμαρχό της.

Κίεβο: Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θέλουν να δημιουργήσουν χερσαίο διάδρομο προς Κριμαία - Υπερδνειστερία

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν στόχο να αποκόψουν το Κίεβο και να δημιουργήσουν έναν χερσαίο διάδρομο στον νότο προς την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας και την περιοχή της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία.

Η Ρωσία εξαπέλυσε από τα ξημερώματα της Πέμπτης μια μεγάλη στρατιωτική επίθεση από ξηρά, αέρα και θάλασσα, υποχρεώνοντας δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Ρωσία εκτόξευσε περισσότερους από 160 πυραύλους κατά στρατηγικών στόχων στο ουκρανικό έδαφος. Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους, φθάνοντας σε ακόμη μικρότερη απόσταση από το Κίεβο, σύμφωνα με την ίδια πηγή που μίλησε στο Reuters χωρίς να κατονομαστεί.

Την ίδια ώρα, δορυφορικές φωτογραφίες που συνέλεξε η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies μετά τη ρωσική εισβολή, δείχνουν καταστροφές σε δεξαμενές καυσίμων και άλλες υποδομές στο αεροδρόμιο της πόλης Τσούχουιφ της ανατολικής Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπλίνκεν: Σκοπός της Ρωσίας η ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης

Ουκρανία: Συνετρίβη ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος - Κανείς επιζώντας

Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Newsweek: Το Κίεβο μπορεί να πέσει εντός 96 ωρών

gazzetta
gazzetta reader insider insider