ΕΕ - Ρωσία: Έκτακτη σύνοδος κορυφής για το σκληρότερο πακέτο κυρώσεων στην ιστορία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ - Ρωσία: Έκτακτη σύνοδος κορυφής για το σκληρότερο πακέτο κυρώσεων στην ιστορία
Δεύτερο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία εξαιτίας της επίθεσής της στην Ουκρανία θα συζητήσουν σήμερα οι ηγέτες της ΕΕ.

Τελευταία ενημέρωση 10:47

Δεύτερο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία εξαιτίας της επίθεσής της στην Ουκρανία θα συζητήσουν σήμερα οι ηγέτες της ΕΕ στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, .

«Ο Πρόεδρος Πούτιν ξαναφέρνει τον πόλεμο στην Ευρώπη. Αυτές τις σκοτεινές ώρες η ΕΕ και ο λαός της στέκονται αλληλέγγυοι με την Ουκρανία και το λαό της. Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου επίθεση από τη ρωσική ηγεσία, κατά μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Ρωσία δεν στοχεύει μόνο το Ντονμπάς και την Ουκρανία, αλλά στοχεύει στη σταθερότητα της Ευρώπης και όλης της διεθνούς ειρηνικής τάξης. Ο Πρόεδρος Πούτιν θα λογοδοτήσει γι' αυτό», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι σήμερα το βράδυ θα παρουσιάσει προς έγκριση στους ευρωπαίους ηγέτες ένα πακέτο «μαζικών και στοχευμένων κυρώσεων».

«Διανύουμε τις πλέον σκοτεινές ώρες από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Μια μεγάλη πυρηνική δύναμη επιτέθηκε σε γειτονική χώρα και απειλεί με αντίποινα οποιοδήποτε άλλο κράτος σπεύσει να τη βοηθήσει», δήλωσε ο Μπορέλ. «Αυτό δεν αποτελεί μόνο τη σοβαρότερη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και παραβίαση των βασικών αρχών της ανθρώπινης συνύπαρξης. Κοστίζει πολλές ζωές με άγνωστες συνέπειες μπροστά μας», πρόσθεσε. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Σαρλ Μισέλ, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να υιοθετήσουν «το πιο ισχυρό και σκληρό πακέτο κυρώσεων που εφαρμόσαμε ποτέ».

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την άνευ προηγουμένου στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Με τις απρόκλητες και αδικαιολόγητες στρατιωτικές της ενέργειες, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλεια ζωών και τον ανθρώπινο πόνο», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες, να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Τέτοια χρήση βίας και εξαναγκασμού δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα. Η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της καθώς αντιμετωπίζουν αυτήν την ασύγκριτη κρίση», συνεχίζει η κοινή δήλωση.

Στο κείμενο υπενθυμίζεται ότι «οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν αργότερα σήμερα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε επειγόντως έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συζητηθεί η κρίση και τα περαιτέρω μέτρα» σε βάρος της Μόσχας, διαμηνύοντας ότι «θα έχουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τις ενέργειές της. Η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ θα αναφερθούν αναλυτικά στο επιπλέον πακέτο κυρώσεων που θα οριστικοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΥΕΔ σε στενό συντονισμό με τους εταίρους. Το [Ευρωπαϊκό] Συμβούλιο θα τις εγκρίνει αμέσως».

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και τον λαό της» καταλήγει το κείμενο που συνυπογράφουν ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Εχθές, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε το πρώτο πακέτο μέτρων κατά της απόφασης της Ρωσίας να προχωρήσει στην αναγνώριση των μη κυβερνητικά ελεγχόμενων περιοχών των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες, καθώς και στην επακόλουθη απόφαση για αποστολή ρωσικών στρατευμάτων σε αυτές τις περιοχές, ενέκρινε σήμερα .

«Τέτοιες αποφάσεις είναι παράνομες και απαράδεκτες. Παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας, τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας και κλιμακώνουν περαιτέρω την κρίση», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι πρεσβευτές του NATO συγκαλούνται εκτάκτως

Οι πρεσβευτές των 30 χωρών μελών του NATO συγκλήθηκαν να πάρουν μέρος σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα στις Βρυξέλλες μετά την έναρξη ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Ουκρανίας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Συμφώνου.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, που νωρίτερα καταδίκασε με ανακοίνωσή του την «απρόκλητη» επίθεση της Μόσχας, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου περί τις 12:30 (ώρα Βρυξελλών· 13:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της συμμαχίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμια καταδίκη για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

ΕΕ: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη για τις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση

gazzetta
gazzetta reader insider insider