Γερμανία - Αυστρία: Επαναλειτουργούν τα σχολεία με όπλα τις μάσκες και το αυξημένο testing

Newsroom
Μοιράσου το
Γερμανία - Αυστρία: Επαναλειτουργούν τα σχολεία με όπλα τις μάσκες και το αυξημένο testing
Με βασικά όπλα την καθιέρωση της «εβδομάδας ασφαλείας», αμέσως μετά την επιστροφή από τις διακοπές των Χριστουγέννων, την αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων και τις προστατευτικές μάσκες, λειτουργούν με φυσική παρουσία τα σχολεία στη Γερμανία.

Με βασικά όπλα την καθιέρωση της «εβδομάδας ασφαλείας», αμέσως μετά την επιστροφή από τις διακοπές των Χριστουγέννων, την αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων και τις προστατευτικές μάσκες, λειτουργούν με φυσική παρουσία τα σχολεία στη Γερμανία, όπου όμως οι κανόνες διαφέρουν από κρατίδιο σε κρατίδιο, ανάλογα με την αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης από κάθε τοπική κυβέρνηση.

Ειδικά στην ανάγκη χρήσης της προστατευτικής μάσκας αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος, σε χθεσινοβραδινή ανάρτησή του στο Twitter επισήμανε ότι τα στοιχεία από τη Βρετανία δείχνουν αύξηση των εισαγωγών παιδιών με την παραλλαγή Όμικρον στα νοσοκομεία. «Η μάσκα μπορεί να προστατεύσει επαρκώς», τόνισε ο υπουργός.

Την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξαν τα σχολεία σε επτά από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της χώρας, ενώ σήμερα ανοίγουν στα υπόλοιπα εννέα. Στα περισσότερα εφαρμόζεται ο κανόνας των ημερήσιων γρήγορων τεστ, τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα επιστροφής από τις διακοπές. Σε κάποια κρατίδια πάντως, όπως στο Βερολίνο και στην Θουριγγία, τα τεστ είναι προαιρετικά.

Ενδεικτικά, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου τα σχολεία επαναλειτουργούν από σήμερα με φυσική παρουσία, οι 2,5 εκατομμύρια μαθητές του κρατιδίου – συμπεριλαμβανομένων εμβολιασμένων και ιαθέντων – θα πρέπει την πρώτη μέρα να υποβληθούν σε τεστ για τον νέο κορονοϊό. Το ίδιο ισχύει για τους εκπαιδευτικούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα σχολεία. Στη συνέχεια, οι μαθητές του Δημοτικού θα υποβάλλονται σε δύο τεστ ανά εβδομάδα και οι μεγαλύτεροι σε τρία, όπως και οι εκπαιδευτικοί. Όσοι από τους δασκάλους δεν είναι εμβολιασμένοι ή ιαθέντες, θα πρέπει να προσκομίζουν καθημερινά αρνητικό τεστ.

Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη η τοπική κυβέρνηση επιβάλλει καθημερινά τεστ για την πρώτη εβδομάδα, τόσο σε μαθητές όσο και σε εκπαιδευτικούς, με εξαίρεση μόνο για όσους έχουν λάβει ήδη ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 ή ιαθέντες οι οποίοι έχουν λάβει τουλάχιστον πρώτη δόση εμβολίου. Τα τεστ παρέχονται από κάθε σχολείο. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από το Δημοτικό, ενώ στο νηπιαγωγείο και τον παιδικό σταθμό μάσκες πρέπει να φορούν οι εκπαιδευτικοί. Για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση έχει προμηθεύσει το προσωπικό των σχολείων με 2,5 εκατομμύρια μάσκες τύπου FFP-2.

Σε πολλά σχολεία της Βάδης-Βυρτεμβέργης και άλλων περιοχών εφαρμόζεται ακόμη η πρακτική των «Pooltest», όπου τα παιδιά υποβάλλονται σε ομαδικά μοριακά τεστ, τα οποία αναλύονται ως ένα, χωρίς να γίνεται γνωστό ποιος μαθητής είναι θετικός ή αρνητικός. Εάν διαπιστωθεί κρούσμα, οι μαθητές ελέγχονται εκ νέου, ο καθένας ξεχωριστά, με δωρεάν PCR τεστ.

Ενόψει της επέλασης της παραλλαγής «Όμικρον» στα σχολεία στο κρατίδιο δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία, θα αποφασίζουν τα ίδια εάν θα διακόψουν τα μαθήματα με φυσική παρουσία σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων. Οι εκδρομές έχουν ανασταλεί έως τουλάχιστον την 31η Μαρτίου.

Στην Κάτω Σαξονία, όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ σήμερα το πρωί, προτού μπουν στο σχολείο, ενώ τα τεστ θα επαναλαμβάνονται καθημερινά τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας. Τα τεστ παρέχει το σχολείο σε μαθητές και δασκάλους. Είναι όλοι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα τύπου FFP-2, την οποία πρέπει να προμηθευτούν οι ίδιοι. Μέχρι τώρα, για τους μαθητές του Δημοτικού αρκούσε η υφασμάτινη μάσκα. Τα σχολεία θα διαθέτουν πάντως απόθεμα, προκειμένου να καλύψουν πιθανές ανάγκες.

Στα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς του κρατιδίου δεν είναι προς το παρόν υποχρεωτικά τα διαγνωστικά τεστ, αν και συνεχίζεται η διάθεση τριών τεστ την εβδομάδα για κάθε παιδί.

Στο Βρανδεμβούργο και στο Βερολίνο, τα σχολεία άνοιξαν την 3η Ιανουαρίου, με υποχρέωση για πέντε τεστ την εβδομάδα, στα οποία υποβάλλονται οι μαθητές στο σχολείο. Η κυβέρνηση του Βρανδεμβούργου έδωσε πάντως το δικαίωμα στα παιδιά μικρότερης ηλικίας να μείνουν σπίτι μέχρι την 19η Ιανουαρίου.

Με υποχρεωτικά τεστ για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης – συμπεριλαμβανομένων των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων – ξεκινούν σήμερα μαθήματα και στη Βαυαρία. Στο εξής, εάν ένας μαθητής δεν προσκομίζει στο σχολείο τρία αρνητικά τεστ την εβδομάδα, δεν επιτρέπεται να βρίσκεται στο σχολείο. Μέχρι τώρα αυτά τα τεστ ήταν προαιρετικά. Σε ό,τι αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά, υποχρεωτικά γίνονται πλέον τα τεστ και για όσα έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει. Σε πολλά σχολεία εφαρμόζεται επίσης το σύστημα των «Pooltest».

Αυστρία: Φυσική παρουσία και αυξημένα τεστ στην επιστροφή στα θρανία

Με φυσική παρουσία και αυστηρότερα μέτρα προστασίας λειτουργούν τα σχολεία από σήμερα σε όλη την Αυστρία, η οποία πλήττεται και αυτή από το κύμα της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού.

Το διάστημα έως την 28η Φεβρουαρίου χαρακτηρίζεται «φάση ασφαλείας», με αυξημένα τεστ και κανόνες για τη διδασκαλία εξ αποστάσεως.

Η κυβέρνηση είχε τις προηγούμενες ημέρες απευθύνει έκκληση στους γονείς να φροντίσουν να γίνουν διαγνωστικοί έλεγχοι των παιδιών πριν από την επιστροφή στο σχολείο, ενώ σταδιακά, έως την επόμενη εβδομάδα, όλοι οι μαθητές θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα.

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική – ακόμη και κατά την ώρα του μαθήματος – στο Δημοτικό, ενώ στο Γυμνάσιο απαιτείται η μάσκα να είναι τύπου FFP-2.

Εάν διαπιστωθούν δύο κρούσματα, ολόκληρη η τάξη εφαρμόζει αυτομάτως την τηλεκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση θετικού τεστ, το παιδί μπορεί να παραμείνει στο σπίτι, χωρίς πιστοποιητικό γιατρού, αλλά πρέπει να ελέγχεται ημερησίως για πέντε ημέρες.

Εάν εντός τριών ημερών διαπιστωθεί δεύτερο κρούσμα στην τάξη, ολόκληρο το τμήμα συνεχίζει με τηλεκπαίδευση.

Ταυτόχρονα, τα παιδιά άνω των 11 ετών που έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 δεν υποχρεούνται πλέον σε απομόνωση εφόσον ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Το ίδιο θα ισχύει και εάν κατά την επαφή όλοι φορούσαν προστατευτικές μάσκες. Στην πράξη, σε καραντίνα θα τίθεται μόνο το ίδιο το διαπιστωμένο κρούσμα, το οποίο θα αποδεσμεύεται έπειτα από πέντε ημέρες, με προϋπόθεση αρνητικό τεστ PCR, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, μια τάξη θα μπορεί να παρακολουθεί μαθήματα εξ αποστάσεως, χωρίς ωστόσο όλοι οι μαθητές της να βρίσκονται σε καραντίνα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βέλγιο: Με γενική χρήση μάσκας από την α' δημοτικού επιστρέφουν αύριο στο σχολείο μαθητές και δάσκαλοι

MUST READ

Σχολεία: Επιστροφή στις τάξεις με περισσότερους ελέγχους κατά της Covid-19

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ουκρανία- Γκολοντομόρ: Μια επέτειος, μια υπενθύμιση, μια επανάληψη για κάποιους της Ιστορίας

23:44

Η πρώτη ομάδα Βούλγαρων ερευνητών της Ανταρκτικής αναχωρεί για να προετοιμάσει τη βάση "Αγ. Κλίμεντ Όχριντσκι"

23:29

Ουκρανία: Τουλάχιστον 13 τραυματίες από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην πόλη Ντνιπροπετρόβσκ

23:15

Πλήθος κόσμου στο AthensCon, το μεγαλύτερο συνέδριο κόμικς και ποπ κουλτούρας στην Ελλάδα

22:59

ΕΛΑΣ: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία 14 μελών των συμμοριών της Πολυτεχνειούπολης

22:45

Λευκορωσία: Πέθανε ο ΥΠΕΞ Βλαντίμιρ Μακέι

22:28

Τούτουζας: Με καρδιακή ανεπάρκεια το 2% από αυτούς που έπαθαν μυοκαρδίτιδα, λόγω κορονοϊού

22:13

Ταϊβάν: Η πρόεδρος Τσάι παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός της, μετά την ήττα του στις τοπικές εκλογές

21:58

Ουκρανία: Το Κίεβο φιλοξενεί μια διεθνή σύνοδο για την επισιτιστική ασφάλεια

21:44

Θεσσαλονίκη: «Η ψυχική υγεία έχει σημασία»

21:27

Στο Καστελόριζο και στη νήσο Ρω σήμερα οι περιφερειάρχες της χώρας

21:14

Ιράν: Η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ δεν θα επιλύσει τίποτα επειδή η Ουάσινγκτον θα προβάλλει συνεχώς νέες απαιτήσεις

21:04

Θεσσαλονίκη: Φυλάκιση χωρίς αναστολή σε 47χρονη βρεφονηπιοκόμο που καταγγέλθηκε για ξυλοδαρμούς μικρών παιδιών

21:00

Τουρισμός: Αυξάνει τις προσδοκίες για μια χρονιά ρεκόρ ο Οκτώβριος

20:49

Γερμανία: Υπηκοότητα πιο σύντομα και πιο εύκολα για τους μετανάστες, σχεδιάζει η κυβέρνηση

20:42

Πατούλης: Κανείς Έλληνας δεν θα είναι μόνος του, ακόμα και αν ζει στην πιο απομακρυσμένη περιοχή

20:38

Ορκωμοσίες νεοσυλλέκτων οπλιτών θητείας με την ΣΤ’ ΕΣΣΟ 2022

20:29

ΗΠΑ: Έδωσαν άδεια στην Chevron Corp να εισάγει πετρέλαιο από την Βενεζουέλα

20:18

Εξάρχεια: Πορεία κατά της δημιουργίας σταθμού Μετρό

20:02

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Αργυρούπολη – Ελληνικό και Γλυφάδα λόγω αγώνα δρόμου

19:30

Ιωάννινα: Ατύχημα με φορτηγό που μετέφερε ζώα στην Εγνατία

19:21

ΗΠΑ: Ρεκόρ online πωλήσεων για τη Black Friday ύψους 9,12 δισ. δολαρίων

18:50

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης πλέον κατηγορείται για την οργάνωση και εκτέλεση μιας πρωτοφανούς Συνταγματικής εκτροπής

18:29

Γεωργιάδης: Στην ένταξη της Swat Security στον Αναπτυξιακό δεν είχα καμμία εμπλοκή, καθώς, πέραν όλων των άλλων, δεν έχω αρμοδιότητα

18:14

Σπυράκη: Το πρώτο τρίμηνο του 2023 εγκαινιάζονται πέντε νέες δομές υγείας στην Θεσσαλονίκη

18:09

Ποιοι θα δώσουν το παρών στο Greek Investment Conference που συνδιοργανώνουν ΕΧΑΕ και Morgan Stanley

18:06

Βατικανό: Η Αγία Έδρα κατηγορεί την Κίνα ότι παραβιάζει τη διμερή συμφωνία για τον διορισμό επισκόπων

17:54

ΗΠΑ: Πέθανε η τραγουδίστρια του Fame και του Flashdance Ιρένε Κάρα

17:29

ΞΕΕ: Εξόχως θετικός ο απολογισμός της τρέχουσας τουριστικής χρονιάς για την Ελλάδα

17:20

Θεσσαλονίκη: Πλήθος κόσμου στον Σταθμό Παπάφη του Μετρό