Aυξητική τάση στο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας - 33 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aυξητική τάση στο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας - 33 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα
Papaevaggelou
Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα. 

Αυξητική τάση ακολουθεί το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας τις τελευταίες ημέρες, όπως αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας κορονοϊού, την Πέμπτη. Παρότι οι επταήμεροι μέσοι όροι των επιδημιολογικών δεικτών εξακολουθούν να είναι πτωτικοί, μεσοσταθμικά, το τελευταίο τριήμερο καταγράφεται αύξηση του κρουσμάτων.

«Τα κρούσματα σήμερα ήταν αυξημένα και είναι σημαντικό να προσέχουμε. Αισθανόμαστε Χριστούγεννα αλλά παράλληλα προσέχουμε», ήταν το μήνυμα της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα.

«Τις τελευταίες τρεις ημέρες παρατηρείται αυξητική τάση στο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας, σταμάτησε δηλαδή αυτή η μείωση που παρακολουθούσαμε τις τρεις τελευταίες εβδομάδες. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σημαντικό, με 37.000 κρούσματα στην επικράτεια, ενώ σημειώνεται και μία πτώση της διάμεσης ηλικίας των κρουσμάτων στα 33 έτη, κυρίως λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στους νεαρούς ενήλικες, ηλικίας 18-34 ετών», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Βρισκόμαστε σε φάση όπου η υποχρεωτικότητα και τα προστατευτικά μέτρα πρέπει να συμπληρωθούν ή και να αντικατασταθούν θα τολμούσα να πω, από την ατομική υπευθυνότητα όλων μας. Έτσι, πέρα από τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, πολλά είναι τα αυτονόητα», πρόσθεσε η καθηγήτρια, υπογραμμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια των γιορτών, κατά την οποία υπάρχει αυξημένη κινητικότητα και κοινωνικοποίηση είναι σημαντικό να είμαστε όλοι προσεκτικοί.

«Το στέλεχος Όμικρον είναι αρκετά μεταδοτικό και θα πρέπει να ακολουθούμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας. Συχνή χρήση τεστ, χρήση μάσκας, αποφυγή συγχρωτισμού και επιλέγουμε προσεκτικά με ποιους θα διασκεδάσουμε τις ημέρες των εορτών», επεσήμανε.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε: «Αυξήθηκαν κατά 11% οι νέες διαγνώσεις παγκοσμίως την τελευταία εβδομάδα, ενώ μειώθηκαν κατά 5% οι θάνατοι. Χθες καταγράφηκαν 904.000 διαγνώσεις, οι περισσότερες από τον Απρίλιο. Έχουμε τα πρώτα σημεία αναζωπύρωσης στην Ευρώπη, καθώς από τις 47 χώρες, οι 18 είχαν επιδείνωση. Στην Ελλάδα, για τέταρτη εβδομάδα διαδοχική είχαμε βελτίωση στις νέες διαγνώσεις, ωστόσο, τις τελευταίες μέρες έχουμε τάση επιδείνωσης. Οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 12% με τάση αποσυμπίεσης του ΕΣΥ, ενώ το ισοζύγιο εξιτηρίων εισιτηρίων πλησιάζει στη μονάδα»

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 33 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, ανέφερε ο Θεοκλής Ζαούτης πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, εκ των οποίων τα 18 εντοπίστηκαν στην Κρήτη. Τα περιστατικά εμβανίζουν ήπια συμπτώματα, με μέση διάρκεια τις τρεις ημέρες. Από τα περιστατικά αυτά έχουν νοσηλευτεί δύο άτομα, χωρίς να εμφανίζουν καμία επιπλοκή της νόσου.

Ανέφερε, επίσης. ότι υπάρχουν και 98 ύποπτα κρούσματα, των οποίων το PCR δείχνει ότι κατά 99% θα επιβεβαιωθούν. Ο κ. Ζαούτης εκτίμησε ότι τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα.

Τα νέα μέτρα

Να θυμίσουμε πως ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσαν την λήψη νέων μέτρων για την αποτροπή και τον περιορισμό της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού

Πιο αναλυτικά, όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης από αύριο 24 Δεκεμβρίου στις 6 το πρωί ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ακόμα κι αν δεν υπάρχει συνωστισμός
  • Υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας αυξημένης προστασίας KN95 στα σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ)
  • Ισχυρή σύσταση για τεστ (rapid ή PCR) σε ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, από όλες τις πύλες της χώρας, την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους
  • Ισχυρή σύσταση για test πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αποφασίστηκε η εφαρμογή μίας πρώτης δέσμης μέτρων σύμφωνα με τις εισηγήσεις των Ειδικών για το διάστημα από αύριο 24 Δεκεμβρίου ως και τις 3 Ιανουαρίου, ενώ η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου για τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ μετά τις 3 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΟΔΥ: 6.667 κρούσματα κορονοϊού με 71 νεκρούς - 655 διασωληνωμένοι το τελευταίο 24ωρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider