Κορονοϊός: Κατειλημμένο το 99,5% των κλινών ΜΕΘ Covid της χώρας

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Κατειλημμένο το 99,5% των κλινών ΜΕΘ Covid της χώρας
Μια «ανάσα» πριν από την πλήρη κάλυψη βρίσκονται οι κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για περιστατικά με Covid-19, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η πληρότητα ανέρχεται σε 99,5% σε επίπεδο επικράτειας.

Μια «ανάσα» πριν από την πλήρη κάλυψη βρίσκονται οι κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για περιστατικά με Covid-19, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η πληρότητα ανέρχεται σε 99,5% σε επίπεδο επικράτειας.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξάνονται διαρκώς, φτάνοντας χθες Κυριακή στους 715, μία κατάσταση που δεν αντιμετωπίζεται πλέον μόνο στις επιβαρυμένες περιοχές, όπου η πληρότητα βρίσκεται εδώ και καιρό στο 100%, αλλά έχει ήδη επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Παρότι οι περισσότεροι επιδημιολογικοί δείκτες παρουσιάζουν σταθεροποίηση ή/και ύφεση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η πίεση στο σύστημα Υγείας θα εξακολουθήσει να υφίσταται για τουλάχιστον δύο ακόμα εβδομάδες.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι φαίνεται να σταθεροποιούνται οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία, με την κάλυψη στις απλές κλίνες Covid να διαμορφώνεται στο 64,37%. Ωστόσο η αναλογία εισιτηρίων – εξιτηρίων, ένας παράγοντας καθοριστικός για τη λήψη μέτρων, παραμένει πάνω από τη μονάδα,

Είναι ενδεικτικό ότι, χθες Κυριακή, έγιναν 428 εισαγωγές ασθενών και εκδόθηκαν 336 εξιτήρια, ενώ την προηγούμενη ημέρα οι αντίστοιχοι αριθμοί διαμορφώθηκαν σε 455 και 351.

Ο κινούμενος 7ήμερος μέσος όρος των εισαγωγών είναι μειωμένος κατά 5% ενώ αυτός των διασωληνωμένων ασθενών, για μία ακόμη φορά, παρουσιάζει αύξηση, κατά 10%, με δεκάδες εξ αυτών να βρίσκονται καθημερινά σε λίστα αναμονής, προκειμένου να βρεθεί κλίνη σε Μονάδα.

Πλεύρης: Υπάρχει πρόβλημα

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης αλλά και των υγειονομικών για έλλειψη προετοιμασίας του συστήματος υγείας, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει επανειλημμένως αναφερθεί στις κινήσεις που έχουν γίνει για την ενίσχυση του ΕΣY, επισημαίνοντας ότι υπερδιπλασιάστηκαν οι κλίνες ΜΕΘ, έγιναν 2.000 και πλέον προσλήψεις μόνιμων γιατρών, ενώ προσελήφθησαν και 12.000 επικουρικοί υγειονομικοί διάφορων κλάδων, αλλά και στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα

«Προφανώς τα νοσοκομεία της χώρας πιέζονται. Δυστυχώς, και με τις 557 κλίνες που υπήρχαν πριν το 2019, πάλι υπήρχαν αναμονές για ΜΕΘ, χωρίς να έχουμε πανδημία. Προφανώς στην πανδημία και όταν οι ΜΕΘ έχουνε χωριστεί στα δύο, σε non-Covid και σε Covid, θα υπάρχουν αναμονές. Τι λέμε εμείς; Ότι και για αυτές τις αναμονές φροντίζουμε στο μέτρο του εφικτού, οι συμπολίτες μας που θα βρεθούν εκτός ΜΕΘ να έχουν και την δέουσα- προφανώς εκτός ΜΕΘ θα είναι- αλλά να έχουν δέουσα φροντίδα που μπορεί να υπάρξει και να γίνουν οι διακομιδές άμεσα όταν βρεθεί κλίνη ΜΕΘ», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, το Σάββατο.

Παρά την ενίσχυση από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, έχει παραχωρήσει όλες τις κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει στο ΕΚΑΒ, στις Μονάδες επικρατεί «ασφυξία». Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα, αποδίδοντάς το στην έλλειψη ιατρικών ειδικοτήτων, ένα πεδίο στο οποίο, όπως δηλώνει, οι δυνατότητες έχουν εξαντληθεί.

«Πιεζόμαστε. Και για αυτό το λόγο όλες οι ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ που υπάρχουν, έχουν ενταχθεί στο ΕΚΑΒ. Ό,τι κλίνη ΜΕΘ υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας έχει ενταχθεί. Και αυτό το οποίο λέμε- και το λέμε με ειλικρίνεια- είναι ότι οι άνθρωποι που είναι εκτός ΜΕΘ προσπαθούμε να βρίσκονται σε χειρουργικά κρεβάτια και σε κλίνες ΜΑΦ ή σε απλές κλίνες αναβαθμισμένες έτσι ώστε να έχουν την πιο κοντινή θεραπεία που μπορεί να γίνει σε κλίνη ΜΕΘ.
Υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα, όμως, ποιο είναι; Ότι στις ειδικότητες τις οποίες θέλουμε δεν υπάρχουν γιατροί. Αναισθησιολόγοι, για παράδειγμα, δεν υπάρχουν κάπου που δεν έχουμε αναζητήσει. Έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητες», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Ορατές οι επιπτώσεις από την καθυστέρηση της τρίτης δόσης – Το παράδειγμα των Τρικάλων

gazzetta
gazzetta reader insider insider