Η Γαλλία καταφεύγει στην πυρηνική ενέργεια για να αντιμετωπίσει την κρίση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Γαλλία καταφεύγει στην πυρηνική ενέργεια για να αντιμετωπίσει την κρίση
μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για μια νέα ομάδα πυρηνικών αντιδραστήρων.

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης αναζωογονεί το ενδιαφέρον της Γαλλίας για την πυρηνική ενέργεια, μια αμφισβητούμενη μορφή ενέργειας στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας.

Στις αρχές της προεδρίας του ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, είχε ανακοινώση την πρόθεση να κλείσει 14 αντιδραστήρες και να μειώσει τη συμβολή των πυρηνικών στο ενεργειακό μείγμα της Γαλλίας από το 75 στο 50% έως το 2035. Ωστόσο, το κλίμα έχει αλλάξει και αυτή την εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για μια νέα ομάδα πυρηνικών αντιδραστήρων (SMR), ή «μίνι» πυρηνικών σταθμών.

Η έγκριση των νέων σταθμών αποτελεί έναν τρόπο για να δείξει ο Μακρόν τα πυρηνικά του διαπιστευτήρια εν μέσω πιέσεων για περισσότερες επενδύσεις και εν όψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους.

Η Γαλλία επιδιώκει επίσης να χαρακτηριστεί η πυρηνική ενέργεια ως «πράσινη» στην εξελισσόμενη ταξινομία της πράσινης χρηματοδότησης της ΕΕ, η οποία καθορίζει ποιες οικονομικές δραστηριότητες μπορούν να επωφεληθούν από μια ετικέτα «βιώσιμης χρηματοδότησης». Η χώρα συντάσσεται με άλλες πρωτεύουσες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οοποίες θέλουν να πείσουν τους επενδυτές ότι η πυρηνική ενέργεια αποτελεί μέρος της πορείας της ΕΕ προς την ουδετερότητα του άνθρακα, ενώ η Γερμανία και άλλες χώρες αντιστάθηκαν, επισημαίνοντας κυρίως τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πυρηνικών αποβλήτων.

Πολλοί από τις αριστερές παρατάξης της γαλλικής πολιτικής σκηνής παραμένουν προσκολλημένοι στην ιδέα της μείωσης της πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία, θεωρώντας την ως υποκατάστατο των φιλόδοξων επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις φιλοδοξίες των κυβερνήσεων της ΕΕ να επιτύχουν άνθρακα ουδετερότητα έως το 2050.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αναζητώντας σημείο επαφής μεταξύ ESG και πυρηνικής ενέργειας

Είναι η πυρηνική ενέργεια σύμμαχος του κλίματος;

Reuters: «Πράσινη ετικέτα» στην πυρηνική ενέργεια δίνουν οι εμπειρογνώμονες

gazzetta
gazzetta reader insider insider