Διεθνή
11-10-2021 | 20:18

Ρωσία: Σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές για την ανάπτυξη της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού

Newsroom
Μοιράσου το
Ρωσία: Σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές για την ανάπτυξη της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Ρωσία σχεδιάζει την έναρξη της ναυσιπλοΐας καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού η οποία διέρχεται μέσω της Αρκτικής, το 2022 ή το 2023, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιούρι Τρούτνεφ.

Η Ρωσία έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές για να αναπτύξει την Βόρεια Θαλάσσια Οδό, την οποία θέλει να μετατρέψει σε σημαντική γραμμή ναυσιπλοΐας, καθώς στην Αρκτική αυξάνεται η θερμοκρασία γρηγορότερα από τα άλλα μέρη του κόσμου. Προς το παρόν δεν χρησιμοποιείται τον χειμώνα, επειδή καλύπτεται από παχύ στρώμα πάγου.

«Προγραμματίζουμε να αρχίσουμε την μετάβαση στην ναυσιπλοΐα καθ' όλη την διάρκεια του έτους το 2022-2023» δήλωσε ο Τρούτνεφ στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24.

Η διαδρομή μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού που γίνεται κατά μήκος των βόρειων παραλίων της Ρωσίας, χρησιμοποιείται σήμερα για την μεταφορά υδρογονανθράκων και άλλων πηγών ενέργειας, έως εννέα μήνες τον χρόνο.

Οι αξιωματούχοι θέλουν να αυξήσουν τον όγκο των εμπορευμάτων που αποστέλλονται μέσω αυτής της οδού, στους 80 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Πέρυσι ο όγκος των εμπορευμάτων είχε φθάσει τους 33 εκατομμύρια τόνους.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία πρέπει να αρχίσει συστηματικά την μεταφορά εμπορευμάτων με κοντέινερ μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού.

Η Ρωσία σχεδιάζει επίσης να ναυπηγήσει παγοθραυστικά που θα κινούνται με υγροποιημένο φυσικό αέριο, καθώς και μεγάλα παγοθραυστικά με σκοπό να αναπτύξει την διαδρομή αυτή ώστε να χρησιμοποιείται καθ όλη την διάρκεια του έτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.