Ταϊβάν: Δεν επιδιώκουμε αντιπαράθεση με Κίνα αλλά θα κάνουμε τα πάντα για την ελευθερία μας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταϊβάν: Δεν επιδιώκουμε αντιπαράθεση με Κίνα αλλά θα κάνουμε τα πάντα για την ελευθερία μας
Η Κίνα από την πλευρά της δηλώνει ότι ενεργεί για την προστασία της ασφάλειας και της κυριαρχίας της, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για την κλιμάκωση της έντασης.

Η Ταϊβάν δεν επιδιώκει την στρατιωτική αντιπαράθεση, αλλά θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί την ελευθερία της, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-βεν, μετά την κλιμάκωση των εντάσεων με την Κίνα, που έχει προκαλέσει ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Ταϊβάν διεκδικείται από την Κίνα ως μία δική της περιοχή, ενώ ανέφερε ότι μέσα σε τέσσερις ημέρες, από την προηγούμενη Παρασκευή, περίπου 150 κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν παραβιάζοντας τη ζώνη της αντιαεροπορικής της άμυνας. Οι αποστολές αυτές των κινεζικών μαχητικών συνεχίζονται.

«Η Ταϊβάν δεν επιδιώκει τη στρατιωτική αντιπαράθεση», δήλωσε η Τσάι σε ένα φόρουμ αμυντικής ασφάλειας στην Ταϊπέι.

«Η Ταϊβάν ελπίζει σε μία ειρηνική, σταθερή, προβλέψιμη και αμοιβαία ωφέλιμη συνύπαρξη με τους γείτονες της, αλλά θα πράξει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί την ελευθερία της και τον δημοκρατικό τρόπο ζωής της», δήλωσε η ίδια.

Η Κίνα από την πλευρά της δηλώνει ότι ενεργεί για την προστασία της ασφάλειας και της κυριαρχίας της, κατηγορώντας τις ΗΠΑ, τον πιο σημαντικό διεθνή υποστηρικτή της Ταϊβάν και προμηθευτή των όπλων της, για την κλιμάκωση της έντασης.

Η Τσάι δήλωσε ότι η ευημερία στην περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού χρειάζεται ένα ειρηνικό, σταθερό και ανοιχτό περιβάλλον και ότι υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες στην περιοχή.

«Ωστόσο, αυτό επιφέρει νέες εντάσεις (...) που μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες στη διεθνή ασφάλεια και στην παγκόσμια οικονομία, αν δεν γίνει μία προσεχτική διαχείρισή τους» τόνισε η ίδια.

«Η Ταϊβάν θα συνεργαστεί με χώρες της περιφέρειας για τη διασφάλιση της σταθερότητας», πρόσθεσε η Τσάι.

«Η Ταϊβάν δεσμεύεται πλήρως στη συνεργασία με τις χώρες της περιφέρειας για την αποτροπή μιας ένοπλης σύγκρουσης στην Ανατολική Κίνα, στη Νότια Σινική Θάλασσα, αλλά και στο Στενό της Ταϊβάν», σύμφωνα με την πρόεδρο Τσάι.

Η Ταϊβάν επιζητεί την υποστήριξη άλλων δημοκρατιών καθώς η αντιπαράθεση με την Κίνα επιδεινώνεται, ενώ αυτή την εβδομάδα φιλοξενεί τέσσερις Γάλλους γερουσιαστές και τον πρώην πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ, παρά το γεγονός ότι η επίσκεψή του έχει προσωπικό χαρακτήρα.

Ο αυστραλός πρωθυπουργός, μιλώντας στο ίδιο φόρουμ, καταδίκασε την Κίνα για τις επιθετικές ενέργειές της, που έχουν στόχο, όπως δήλωσε, όχι μόνο τη χώρα του, αλλά και την Ταϊβάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider