Πυρκαγιές: Νεκρός δασοπυροσβέστης - Εκκενώνονται ξανά Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιές: Νεκρός δασοπυροσβέστης - Εκκενώνονται ξανά Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες
Ο 38χρονος κατέληξε στο ΚΑΤ μετά από σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι. Εκτός ελέγχου έχει βγει η φωτιά στην Ανατολική Μάνη, καινούργιες εντολές εκκενώσεων στην Ηλεία. Συγκλονιστική η εικόνα από τον δορυφόρο.

Προσαγωγή 40χρονου υπόπτου στην Κρατική Ασφάλεια για τις φωτιές στην Αττική. Κάτοικοι κατήγγειλαν πως η συμπεριφορά και η παρουσία του ήταν ύποπτη.

Στο μεταξύ, αμείωτη συνεχίζεται η καταστροφική πορεία των μεγάλων πυρκαγιών σε πολλά - δυστυχώς- σημεία της Ελλάδας, ενώ καταγράφηκε και η πρώτη ανθρώπινη απώλεια από τις φωτιές.

Πρόκειται για ένα 38χρονο εθελοντή δασοπυροσβέστη από την Ιπποκράτειο Πολιτεία, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι από πτώση στύλου της ΔΕΗ και μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ όπου κατέληξε στα τραύματα του.

Όπως αναφέρεται στο ιατρικό ανακοινωθέν:

«Την 14:00 της σήμερον διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ κάτοικος της Ιπποκράτειου Πολιτείας, ηλικίας 38 ετών με κτύπημα στο κεφάλι με μη ανιχνεύσιμα ζωτικά σημεία, από πτώση στύλου της ΔΕΗ, σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκομένων.

Έγινε προσπάθεια ανάνηψης επί 70 λεπτά χωρίς αποτέλεσμα».

Για το μέγεθος των πυρκαγιές, κυρίως σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο, είναι χαρακτηριστική η παρακάτω δορυφορική φωτογραφία.

Εκκενώσεις

Μήνυμα να εκκενώσουν άμεσα τους οικισμούς σε Λίμνη Μαραθώνα και Καλέτζι εξέδωσε η Εθνική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών με μήνυμα στο 112. Οι Αρχές καλούν τους πολίτες να κατευθυνθούν προς το Γραμματικό, καθώς η φωτιά που μαίνεται σε δασική έκταση γύρω από την περιοχή, πλησιάζει με απειλητικές διαθέσεις, την ώρα που οι άνεμοι ολοένα και δυναμώνουν. Την ίδια ώρα οι φλόγες της φωτιάς έχουν ζώσει το Κρυονέρι και ήδη η πυρκαγιά έχει μπει στον οικιστικό ιστό με τα πρώτα σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Παράλληλα εκκένωση γίνεται και στους οικισμούς Πευκόφυτο και Πόντιοι του Αγίου Στεφάνου προς Αθήνα μέσω Λεωφόρου Θησέως, Κηφισίας.

Σε νεότερο μήνυμα του 112, γίνεται έκκληση προς τους κατοίκους και για εκκένωση Σταμάτας και Ροδόπολης.

Για μεγάλο μέτωπο από την πλευρά της Μαλακάσας αλλά και από το Κρυονέρι έκανε λόγο, μιλώντας στο ΑΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα πριν τη Μαλακάσα. Είμαστε εδώ, επιχειρούμε, έχει εργοστάσιο με γκαζάκια και χρώματα και πριν λίγο ακούγονταν εκρήξεις», τόνισε ο κ. Κόκκαλης και πρόσθεσε: «Υπάρχει μεγάλο μέτωπο από την πλευρά της Μαλακάσας και το Κρυονέρι, έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι και είναι δύσκολη η κατάσταση. Η φωτιά έχει περάσει την εθνική και κατευθύνεται προς Πολυδένδρι-Καπανδρίτι αλλά από τη δεξιά πλευρά τους».

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στη λίμνη του Μαραθώνα καίγεται πευκόφυτη περιοχή και κατευθύνεται ταχύτατα βόρεια. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασε στα πρώτα σπίτια στη Σταμάτα, ενώ από τον Άγιο Στέφανο η φωτιά κατευθύνεται νότια καίγοντας μέσα στο Πευκόφυτο.

Ήδη, ο δρόμος Μαραθώνα-Σταμάτας έχει παραδοθεί στις φλόγες καθιστώντας την διέλευση αυτοκινήτων αδύνατη. Ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Νίκος Πέππας, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και το πύρινο μέτωπο έχει φτάσει πολύ κοντά στον οικιστικό ιστό στην Σταμάτα.

Όπως ανέφερε, οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, ενώ απηύθυνε έκκληση να ενισχυθούν τα πτητικά μέσα για να μπορέσουν να ανακόψουν την πορεία του.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι επίσης τα μέτωπα της πυρκαγιάς στις Αφίδνες, όπου η φωτιά είναι μέσα στα σπίτια όπως επίσης και προς την πλευρά του Κρυονερίου και της Ιπποκρατείου Πολιτείας.

Ξανά στις φλόγες η Βαρυμπόμπη - 112 και για Θρακομακεδόνες

Αναζωπύρωση σημειώθηκε πριν από λίγο και στη Βαρυμπόμπη η οποία εκκενώνεται με νέο μήνυμα του 112. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στη Βαρυμπόμπη εκκενώστε τώρα προς Θρακομακεδόνες, Αχαρνές για λόγους ασφαλείας». Η αναζωπύρωση σύμφωνα με την Πυροσβεστική είναι πάνω από το αεροδρόμιο του Τατοΐου και καταβάλλονται προσπάθειες να μην πάρει μεγάλη έκταση η πυρκαγιά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, τόνισε ότι οι άνεμοι είναι ισχυροί και η φωτιά κατευθύνεται με μεγάλη ταχύτητα προς τη Βαρυμπόμπη. Ζήτησε, μάλιστα, από τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή προς Θρακομακεδόνες.

Ωστόσο, λίγο αργότερα η φωτιά επεκτάθηκε βγάζοντας ξανά τους Θρακομακεδόνες στις «κόκκινες» περιοχές, όπως φαίνεται κι από το μήνυμα του 112:

Σε εξέλιξη είναι επίσης και η πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από λίγο στα Άνω Λιόσια η οποία καίει χαμηλή βλάστηση αλλά σύμφωνα με την Πυροσβευστική έχει φτάσει κοντά στις παρυφές του Ποικίλου Όρους. Η πυρκαγιά αντιμετωπίζεται από ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, εκτός από τη φωτιά, είναι και ο πυκνός καπνός που έχει καλύψει τον ουρανό όλης της Αττικής, δημιουργώντας μία πολύ αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες ισχυρές επίγειες δυνάμεις, καθώς και τα εναέρια μέσα που επιχειρούν από το πρωί, αλλά η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού καίγεται πυκνό δάσος.

Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν από το πρωί και οι 83 πυροσβέστες που έφτασαν τη νύχτα από τη Γαλλία, η οποία είναι μεταξύ των χωρών που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα για βοήθεια που επέβαλε η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη, καθώς προβλέπονται άνεμοι από το μεσημέρι και ήδη άρχισε να φυσάει στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΑΝΤ1 φωτιά απειλεί και τα Άνω Λιόσια, με πυροσβεστικές δυνάμεις να σπεύδουν στο σημείο.

Ανησυχία για αγνοούμενο στις Αφίδνες

Την ίδια στιγμή, ένας ηλικιωμένος στις Αφίδνες αγνοείται, έχοντας να επικοινωνήσει με τους οικείους του από χθές το μεσημέρι, όπως μετέδωσε το skai.gr.

ΑΔΜΗΕ: Προς πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε Αττική

Εντωμεταξύ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που ταλανίζουν όλη την ημέρα την Αττική λόγω των πυρκαγιών, σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ, βαδίζουν προς την επίλυση τους, αν και κάποιες περιοχές παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, μόλις δόθηκε εντολή από τον ΆΔΜΗΕ στον ΔΕΔΔΗΕ να επαναφέρει και τα υπόλοιπα φορτία στους καταναλωτές, ώστε σύντομα να επανηλεκτροδοτηθούν και αυτοί.

Γίνονται συνεχώς χειρισμοί ανάλογα με την πορεία της πυρκαγιάς η οποία εξακολουθεί να απειλεί τα κρίσιμα κυκλώματα του ΚΥΤ Αγίου Στεφάνου.

Αναλυτικά ενημέρωση για τις περιοχές της Ελλάδας που βρίσκονται χωρίς ρεύμα ή με προβλήματα ηλεκτροδότησης το απόγευμα της Παρασκευής, λόγω των μεγάλων πυρκαγιών στη χώρα μας, εξέδωσε ο ΔΕΔΔΗΕ.

Στην Αττική:

ΚΙΟΥΡΚΑ
ΑΦΙΔΝΕΣ
ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΚΤΗΜΑΤΑ
ΡΟΔΟΠΟΛΗ
ΔΡΟΣΟΠΗΓΗ

Εύβοια

Χωριά και οικισμοί στη Β. Ευβοια και συγκεκριμενα στο Δημο Λιμνης-Μαντουδιου-Αγιας Αννας

Ειδικοτερα τα χωρια ειναι τα παρακατω:

Παππαδες, Κοτσικια, παραλια Κοτσικιας, Στραφι, Αμελαντες, Κερασια, Αχλαδι, Αγ. Αννα, Παλαιοβρυση. Αγκαλη, Παραλια Αχλαδιου, Κεραμεια, Δρυμωνας, Καλαμπυδι, Δαμια, Παλαιοχωρι
Ηδη εχουν εγκατασταθει ΗΖ στους Κουρκουλους, σε αντλιοστασιο στις Ροβιες και ως το βραδυ θα εγκασταθουν σε Δρυμώνα, Δαμια και Παλαιοχωρι

Πελοπόννησος

Ηλεία(Π. Πύργου): Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ/ Δ. ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ-ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ (Χελιδόνι) , ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑ ( Κρυονέρι, Νεράιδα, Πουρνάρι, Καυκανια Λασσδικα, Πευκι)

Μεσσηνία (Π. Καλαμάτα): . Π.Ε ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ/ΔΗΜΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ (Δασοχώρι, Αγία Θεοδώρα, Βράχος, Άνω Μέλπεια, Αγιος Αθανάσιος, Μοναστηράκι, Αγιοι Θεόδωροι)

Φωκίδα (Π. Αγρινίου): Π.Ε ΦΩΚΊΔΑΣ/ Δ. ΔΩΡΙΔΟΣ/ Δ.Ε ΤΟΛΩΦΟΝΟΣ (Καλλιθέα)
Ελαία και Δαφνοχώρι

Μάνη (Π.Σπάρτη) Π.Ε ΛΑΚΩΝΙΑΣ /Δ. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ ( Σιδηρόκαστρο , Μυρσίνη, Λυγερά, Κονάκια, Πολυάραβος, Γύθειον, Λίμνη, Άγιος Ευστράτιος, Αιγίαι, Μαλλιαρή Συκιά, Δροσοπηγή, Καλύβια, Παγανέα, Πετροβούνιον, Καρυούπολις, Βρύσαι, Λαγκάδα, Νέα Μαραθέα, Διρόν, Κουλούκα, Μαραθέα, Νεοχώριον, Άγιος Βασίλειος, Βαθύ, Δίχοβα, Καμάρες, Σκουτάριον, Παρασυρός, Χωσιάριον, Αχίλλειον, Καινούργια Χώρα, Κοκκινόγεια, Κορογονιάνικα, Μαρμάρι, Πάλιρος, Πόρτο Κάγιο, Αρεόπολις, Δρυάλια, Λαγοκοίλιον, Λιμένιον, Ομαλαί, Σωτήρας, Άλικα, Κυπάρισσος, Άνω Μπουλαριοί, Βαθιά, Γιαλιά, Κάτω Μπουλαριοί, Βάθεια, Κάποι, Μιαναί, Βάχος, Σκάλα, Γερολιμήν, Οχιά, Δρύαλος, Καφιόνα, Τσόπακας, Φραγκούλιας, Κελεφά, Κοίτα, Άγιος Γεώργιος, Καλονιοί, Κάτω Γαρδενίτσα, Κεχριάνικα, Νόμια, Κούνος, Αγία Κυριακή, Άγιος Αθανάσιος, Δρυ, Ελαία, Καραβάς, Κέρια, Κηπούλα, Λαγουδιαί, Πάγκια, Σταυρίον, Τροχάλακας, Μίνα, Άγιος Γεώργιος, Έρημος, Καρύνια, Κουτρέλα, Λάκκος, Μπρίκιον, Πολεμίτας, Νέον Οίτυλον, Οίτυλον, Ελαιοχώριον, Καραβοστάσιον, Βελούσι, Γκλέζι, Καλός, Καμπινάρες, Μαρματσούκα, Νικάνδρειον, Ξεπαπαδιάνικα, Τριανταφυλλιά, Χαριά, Χαρούδα, Τσικκαλιά, Κοτράφιον, Κροκεαί, Ασήμιον, Κουμάνοι, Δάφνιον)

Λαμία:

Υπάρχουν καμμένοι στύλοι ΜΤ/ΧΤ από την πυρκαγιά στον Θεολόγο. Ακριβής εκτίμηση θα γίνει όταν θα δοθεί η άδεια στα συνεργεία μας να πλησιάσουν.

Νησιά

Όλες οι γραμμές είναι υπό τάση, πλην των γραμμών της Περιοχής Κω όπου οι περικοπές φορτίου συνεχίζονται. Πυρκαια σε εξέλιξη δεν υπάρχει.

Φιλοξενία πυρόπληκτων από τον Δήμο Αθηναίων

Για την προσωρινή φιλοξενία πολιτών, των οποίων οι κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές από τις πυρκαγιές στην Αττική, ο δήμος Αθηναίων θέτει στη διάθεση των πληγέντων τις εγκαταστάσεις των Παιδικών Κατασκηνώσεων, στον Άγιο Ανδρέα της Νέας Μάκρης. Η σχετική απόφαση ελήφθη από τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, μετά από αίτημα της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσιμης κατάστασης.

Οι πολίτες των πληγεισών περιοχών που έχουν ανάγκη στέγασης και αναζητούν προσωρινή φιλοξενία, μπορούν να επικοινωνούν με τη γραμμή 1135. Οι Παιδικές Κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων, μπορούν να φιλοξενήσουν με ασφάλεια 450 άτομα.

Διακοπή οδικής κυκλοφορίας

Λόγω των πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αττικής έχουν προκληθεί διαταραχές στην κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο. Συγκεκριμένα, στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Λαμία: Ολική διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα από τον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Καλυφτάκη μέχρι τον Α/Κ Οινοφύτων. Οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Λαμία θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Καλυφτάκη.

Στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Αθήνα: Ολική διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα από τον Α/Κ Θήβας μέχρι τον Α/Κ Καλυφτάκη. Οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Αθήνα θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Θήβας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο πρώτος νεκρός από τις πυρκαγιές: Κατέληξε 38χρονος εθελοντής δασοπυροσβέστης στο ΚΑΤ

Ηλεία: Τραυματίες πυροσβέστες και εγκλωβισμένοι στα Βίλλια - Καίγεται η περιοχή Νεμούτα

Συνεχίζεται ο εφιάλτης στη Εύβοια: Με πλωτά μέσα φεύγουν από τη Λίμνη - Τεράστιες αναζωπυρώσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider