Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη: Ασφαλές το π. βασιλικό κτήμα στο Τατόι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη: Ασφαλές το π. βασιλικό κτήμα στο Τατόι
Για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκαν αντικείμενα ιδιαίτερης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας.

«Χθες το μεσημέρι, αμέσως μόλις εκδηλώθηκε η φωτιά στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και λόγω της γειτνίασης της περιοχής με το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεννόηση με την υπουργό Λίνα Μενδώνη, απομάκρυναν για προληπτικούς λόγους ιδιαίτερης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας αντικείμενα από τους χώρους φύλαξής τους, εντός του ιστορικού πυρήνα του κτήματος. Μία αντίστοιχη επιχείρηση -για προληπτικούς επίσης λόγους- πραγματοποιήθηκε και κατά τις νυχτερινές ώρες παρουσία της υπουργού».

Τα παραπάνω αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, που τονίζει επίσης ότι «ο συστηματικός τρόπος καταγραφής, τεκμηρίωσης και αποθήκευσης των αντικειμένων, όπως έχει οργανωθεί στους χώρους φύλαξής τους από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, επιτρέπει την άμεση και ασφαλή μεταφορά τους. Τα αντικείμενα θα επιστρέψουν στο Τατόι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Παράλληλα, απομακρύνθηκαν ευαίσθητα όργανα και εξοπλισμός των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ».

Η ίδια ανακοίνωση επισημαίνει τους παράγοντες που υπήρξαν καθοριστικοί για την προστασία του κτήματος: «Η υπογειοποίηση των καλωδίων εντός του κτήματος, η συστηματική αποψίλωση σε όλη την έκτασή του και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, εργασίες που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου 2021, ήταν καθοριστικοί παράγοντες για την προστασία του κτήματος. Η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία έδωσαν σκληρή μάχη, προκειμένου να μην επεκταθεί η φωτιά και να προστατευθεί το π. βασιλικό κτήμα. Συνεχώς παρόντα στο Τατόι είναι τα στελέχη του Αστυνομικού Σταθμού και αρμόδια στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Η Λίνα Μενδώνη, που διέκοψε υπηρεσιακό ταξίδι στις Κυκλάδες και επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα, με κλιμάκιο αρμοδίων στελεχών του ΥΠΠΟΑ, πραγματοποίησε και χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί αυτοψία στο Τατόι και συντόνισε τις σχετικές διαδικασίες, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά. Σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη υπό την υπουργό με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να δρομολογηθούν οι επόμενες ενέργειες. Αύριο το πρωί η υπουργός θα πραγματοποιήσει και νέα αυτοψία στο κτήμα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.