Δεύτερη ημέρα μάχης με την πύρινη λαίλαπα στη Βόρεια Αττική - Διάσπαρτες οι εστίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεύτερη ημέρα μάχης με την πύρινη λαίλαπα στη Βόρεια Αττική - Διάσπαρτες οι εστίες
Τιτάνιο αγώνα δίνουν στη μεγάλη πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης οι πάνω από 500 πυροσβέστες και οι εθελοντές για να κρατήσουν τις φλόγες στα όρια που μαίνονται και να μην ξεφύγουν ειδικά προς την Πάρνηθα, με την ελπίδα ότι με το πρώτο φως της μέρας που θα πετάξουν και τα εναέρια μέσα, θα μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά.    

Τιτάνιο αγώνα δίνουν στη μεγάλη πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης οι πάνω από 500 πυροσβέστες και οι εθελοντές για να κρατήσουν τις φλόγες στα όρια που μαίνονται και να μην ξεφύγουν ειδικά προς την Πάρνηθα, ενώ με το πρώτο φως της μέρας πέταξαν και τα εναέρια μέσα, ελπίζοντας πως θα μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά.

Ο συντονισμός των δυνάμεων γίνεται από το Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», όπου μετέβη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και εκεί βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η κατάσταση, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, χαρακτηρίζεται πολύ βελτιωμένη, καθώς είναι σε ύφεση όλα τα μέτωπα εκτός από το κομμάτι προς Βαρυμπόμπη και Κρυονέρι, όπου υπάρχουν ακόμα ενεργές εστίες. Ωστόσο, παραμένουν όλες οι δυνάμεις υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων, λόγω του ότι και σήμερα θα είναι μία πολύ καυτή ημέρα και δίνεται μάχη σε χαράδρες και στα σημεία όπου υπάρχουν ακόμα εστίες. Κατά την διάρκεια της νύχτας, η φωτιά έχει προξενήσει πολλές ζημιές σε σπίτια και άλλα οικήματα κυρίως στις Αδάμες και την Βαρυμπόμπη, που θα αποτιμηθούν όταν θα τελειώσει η φωτιά.

Οι φλόγες πέρασαν ακόμα και το ρέμα της Χελιδονούς και υπάρχουν καμένες περιοχές μέχρι το ύψος της Λυκόβρυσης.

Στο ρέμα, οι πυροσβέστες εστιάζονται στον περιορισμό της φωτιάς, ώστε να μην φτάσει στην Εθνική Οδό. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ νωρίς το πρωί, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε πως όλη η εικόνα παρέπεμπε σε ύφεση, εκφράζοντας ελπίδες ότι τα μέτωπα που καίνε ακόμα, «θα αντιμετωπιστούν με το που σηκωθούν τα εναέρια μέσα».

Χαρδαλιάς: Το ξημέρωμα μας βρήκε με ένα ενεργό μέτωπο φωτιάς - Τα υπόλοιπα σε ύφεση

Για μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα μίλησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε δηλώσεις μετά την σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό, στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», στη Βαρυμπόμπη.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι από τα τέσσερα μέτωπα που υπήρχαν, το ξημέρωμα τούς βρήκε με ένα ενεργό και τα υπόλοιπα σε ύφεση, αποτέλεσμα της δουλειάς που έγινε από τα πεζοπόρα και στα 4 μέτωπα.

«Υπάρχει πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε μέσα στο πεδίο, μέσα στις ρεματιές και νομίζω ότι οι άντρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό», τόνισε ενώ προσέθεσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας προχώρησαν σε επιπλέον απομακρύνσεις και εκκενώσεις. « Καταλαβαίνετε ότι το θερμικό φορτίο ήταν μεγάλο. Μας βοήθησε το γεγονός ότι οι άνεμοι είχαν πέσει, υπήρχε μία σχετική άπνοια, είχε ανέβει σχετικά η υγρασία και με τη δουλειά που έγινε από τα πεζοπόρα καταφέραμε και μειώσαμε τα μέτωπα, γι αυτό και πλέον τα εναέρια έχουν μία συγκεκριμένη αποστολή να κλείσουν τα μέτωπα αυτά ώστε να πάμε σε μία τουλάχιστον οριοθέτηση της κατάστασης», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Εκκενώθηκε και το Κρυονέρι

Σημειώνεται ότι τη νύχτα εκκενώθηκε τμήμα του Κρυονερίου, με μήνυμα από το 112, που βρίσκεται στην οδό Ανοίξεως κοντά στη δασική έκταση. Σε όλη την περιοχή υπάρχουν πολύ μεγάλες εστίες πυρκαγιάς. Το πρωί διεκόπη η κυκλοφορία στον παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, από την οδό Ελαιών στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη. Παραμένουν κλειστές η Τατοϊου από την Κύμης έως την Ερυθραίας, η Ερυθραίας από τη γέφυρα Βαρυμπόμπης και η Τατοϊου από την Πάρνηθως (Ιπποκράτειος Πολιτεία ταβέρνα «Λάμπρος»).

Επίσης σε όλη την περιοχή, από την οποία απομακρύνθηκαν άρον-άρον όλοι οι κάτοικοι για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους, περιπολούν συνεχώς αστυνομικές δυνάμεις που έχουν τεθεί σε επιφυλακή με διαταγή του αρχηγού της ΕΛΑΣ.

Συνολικά για την υλοποίηση των μέτρων από πλευράς αστυνομίας συμμετέχουν στην περιοχή 300 αστυνομικοί, ενώ σε διαρκή ετοιμότητα είναι όλη η δύναμη της ΓΑΔΑ.

Στην δασική πυρκαγιά επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 Α/Φ και 9 Ε/Π. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, κάνοντας έναν μικρό απολογισμό για τη μεγάλη φωτιά στη βόρεια Αττική, είπε ότι «ευτυχώς όλο το βράδυ συντηρήθηκε με επίγειες παρεμβάσεις σε μικρές εστίες, που δεν αναζωπυρώθηκαν έντονα. Διατηρούνται μικρές εστίες χωρίς σημεία αναζωπύρωσης και είναι καλό για τα εναέρια μέσα να ολοκληρώσουν τη κατάσβεση της καταστροφικής λαίλαπας, από τη Βαρυμπόμπη μέχρι την Εθνική Οδό».

Είπε ότι για την ώρα δεν έχει γίνει καταγραφή των σπιτιών που κάηκαν. «Αυτό που κανείς δεν μπορεί να εισπράξει είναι ότι έγιναν έγκυρες αποχωρήσεις πολιτών μέσα από προληπτικές οδηγίες», τόνισε.

«Γίναμε μάρτυρες σε δεκάδες περιπτώσεις που πολίτες βοήθησαν ζώα, ώστε να μη χαθεί καμία ζωή», τόνισε. Για το πως ξεκίνησε η φωτιά, ο κ. Πατούλης είπε ότι «οι πρώτες ενδείξεις λένε ότι έγινε από κάποιον μετασχηματιστή». Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές και τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Οι φλόγες βρίσκονται κοντά στο νεκροταφείο του Κρυονερίου τη στιγμή που οι εστίες καταγράφονται με drone. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής ενώ εκκενώθηκαν Αδάμες, Ολυμπιακό Χωριό, Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες και τμήμα του Κρυονερίου, ενώ δεκάδες είναι τα καμένα σπίτια.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή

Η πληγείσα περιοχή θα κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός.

«Τώρα που ξημέρωσε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη έχει περιοριστεί, παντού υπάρχουν αποκαΐδια και στάχτες, είναι φοβερό αυτό που έχει συμβεί εκατοντάδες στρέμματα πευκοδάσους έχουν καεί, δεκάδες σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς, από σήμερα οι υπηρεσίες του δήμου θα ξεκινήσουν επίσημη καταγραφή. Θα κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η περιοχή, έχω μιλήσει με τον περιφερειάρχη και με τον υπουργό Εσωτερικών με σκοπό να προχωρήσουμε άμεσα σε αποζημιώσεις των ανθρώπων που έχουν πληγεί. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τον κόσμο έχει πάθει ζημιά ο κόσμος, είναι λυπηρή εικόνα… Απογοήτευση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρεττός.

Μεταφέρονται αντικείμενα από το Τατόι

Για λόγους προστασίας μεταφέρθηκαν κάποια αντικείμενα χτες το βράδυ από το Τατόι, όπου ως αργά βρισκόταν και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, μετά την εσπευσμένη επιστροφή της από την περιοδεία της στις Κυκλάδες.

Αν και η καταστροφική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη και στη γύρω περιοχή δεν άγγιξε τον εσωτερικό πυρήνα του πρώην βασιλικού κτήματος, η μεταφορά των αντικειμένων έγινε προληπτικά. Το έργο της μεταφοράς ανέλαβε η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπως έγινε γνωστό χτες από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος κατά την έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών πληροφόρησε ότι σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ και την υπουργό, έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την προληπτική μεταφορά και απομάκρυνση έργων μεγάλης αξίας από το Τατόι.

Σημειώνεται ότι στο Τατόι βρίσκονται χιλιάδες κινητά αντικείμενα, όπως άμαξες, πολυτελή αυτοκίνητα, έργα τέχνης, έπιπλα - αντίκες και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Επανήλθαν σε λειτουργία τα κυκλώματα του ΑΔΜΗΕ

Βελτιωμένη είναι σήμερα η εικόνα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης καθώς τα ξημερώματα επανήλθαν σε λειτουργία τα κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς που είχαν βγει εκτός λόγω της πυρκαγιάς. Πρόκειται για το διπλό κύκλωμα υπερυψηλής τάσης 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα υψηλής τάσης 150 kV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.

Πάντως το σύστημα καλείται και σήμερα να αντιμετωπίσει δύσκολες συνθήκες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, της υψηλής ζήτησης αλλά και των πρόσθετων προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από τις πυρκαγιές. Η ζήτηση σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να κινηθεί και σήμερα σε επίπεδα - ρεκόρ, κοντά στα 11.000 μεγαβάτ ενώ σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται και οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ετοιμότητα για περικοπές στη ζήτηση ρεύματος βρίσκονται παράλληλα οι μεγάλοι καταναλωτές ρεύματος (βιομηχανίες).

Βοήθεια απέστειλε η Κύπρος

«Η Κύπρος στέκεται έμπρακτα δίπλα στον ελληνικό λαό σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά», αναφέρει σε γραπτή δηλωσή της η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Νιόβη Παρισινού.

Όπως επισημαίνει η κ. Παρισινού, η Κύπρος συνδράμει στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

«Τα ξημερώματα έγιναν διευθετήσεις και αναχωρούν σε λίγο με αεροσκάφος C130, 20 μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με δύο πυροσβεστικά οχήματα.

Τις δυνάμεις πυρόσβεσης στην Ελλάδα θα ενισχύσουν και δύο πτητικά μέσα του Τμήματος Δασών.

Στην αποστολή συμμετέχουν και 20 μέλη της Πολιτικής 'Άμυνας με τον προσωπικό εξοπλισμό τους».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, από το πρωί πετάει με το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πάνω από την καμένη περιοχή της Πάρνηθας, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας παρακουλουθούσε τις εξελίξεις σπό το Κέντρο Επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει πλέον πουθενά ενιαίο μέτωπο, αλλά διάφορες διάσπαρτες εστίες που αντιμετωπίζονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες παραμένουν, στο σύνολό τους, και επιχειρούν στην περιοχή.

Μη πληροφορίες από ΑΠΕ και ΣΚΑΪ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΔΔΗΕ: Συνεχίζεται η αποκατάσταση στο δίκτυο διανομής στη Βαρυμπόμπη