Διεθνή
02-08-2021 | 13:41

Το Βουκουρέστι ζητά εξηγήσεις από το Ιράν για την επίθεση σε πετρελαιοφόρο στη θάλασσα του Ομάν

Newsroom
Μοιράσου το
Το Βουκουρέστι ζητά εξηγήσεις από το Ιράν για την επίθεση σε πετρελαιοφόρο στη θάλασσα του Ομάν
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Ρουμανία κατηγόρησε σήμερα το Ιράν ότι ευθύνεται για την πρόσφατη επίθεση εναντίον ενός πετρελαιοφόρου στη θάλασσα του Ομάν, που κόστισε τη ζωή σε έναν Ρουμάνο, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.

"Υπό το φως των στοιχείων που παρουσίασαν οι διεθνείς εταίροι μας, που κάνουν λόγο για μια συντονισμένη εκ προθέσεως επίθεση εκ μέρους του Ιράν, η Ρουμανία απαιτεί από τις ιρανικές αρχές να παράσχουν εξηγήσεις χωρίς καθυστέρηση", ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών.

"Ο πρεσβευτής του Ιράν στο Βουκουρέστι εκλήθη επειγόντως στο υπουργείο", προστίθεται στην ανακοίνωση, όπου υπογραμμίζεται πως η Ρουμανία "διαβουλεύεται με τους εταίρους της προκειμένου να προσδιοριστούν οι αρμόζουσες απαντήσεις".

Την Πέμπτη, 29 Ιουλίου, το πετρελαιοφόρο Mercer Street, το οποίο διαχειρίζεται εταιρία που ανήκει σε έναν Ισραηλινό εκατομμυριούχο, αποτέλεσε στόχο επίθεσης με drone, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό που διαθέτει πολεμικά πλοία στην περιοχή.

Η επίθεση, για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης, προκάλεσε δύο θανάτους: ενός Βρετανού και ενός Ρουμάνου μέλους του πληρώματος, σύμφωνα με τη Zodiac Maritime που ανηκει στον Ισραηλινό Εγιάλ Οφέρ.

Το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία κατηγόρησαν τον Ιράν, με την Ουάσινγκτον να απειλή για μια "αρμόζουση απάντηση".

Η Τεχεράνη αρνήθηκε κάθε ανάμιξη, με τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών να κάνει λόγο για "αβάσιμες κατηγορίες".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.