ΗΠΑ: Κάθειρξη 22,5 ετών στον δολοφόνο του Τζ. Φλόιντ, αστυνομικό Ντ. Σόβιν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Κάθειρξη 22,5 ετών στον δολοφόνο του Τζ. Φλόιντ, αστυνομικό Ντ. Σόβιν
«Το δικαστήριο σας καταδικάζει σε φυλάκιση για μια περίοδο 270 μηνών, δηλαδή δέκα περισσότερα χρόνια» από όση είναι η ποινή που προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις.

Σε κάθειρξη 22 ετών και έξι μηνών καταδικάστηκε ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν, ο οποίος δικαζόταν για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, πριν από έναν χρόνο, στη Μινεάπολη.

Το βίντεο του θανάτου του 46χρονου Φλόιντ, πεσμένου μπρούμυτα στο έδαφος και δεμένου με χειροπέδες, να φωνάζει ότι «δεν μπορεί να αναπνεύσει» καθώς ο λευκός αστυνομικός είχε γονατίσει στον λαιμό του, έκανε το γύρο του κόσμου, προκαλώντας σοκ αλλά και πυροδοτώντας ένα πρωτοφανές κίνημα κατά της αστυνομικής βίας.

«Το δικαστήριο σας καταδικάζει σε φυλάκιση για μια περίοδο 270 μηνών, δηλαδή δέκα περισσότερα χρόνια» από όση είναι η ποινή που προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις από τον ποινικό κώδικα της Μινεσότας, είπε ο δικαστής Πίτερ Κάχιλ. «Η απόφασή μου δεν βασίζεται στο συναίσθημα ή στη συμπόνια (…) ούτε στην κοινή γνώμη», πρόσθεσε, τονίζοντας: «Δεν επιδιώκω να στείλω ένα μήνυμα».

Μετά την ανακοίνωση της ποινής, ο δικηγόρος της οικογένειας Φλόιντ σχολίασε ότι πρόκειται για μια απόφαση που λειτουργεί υπέρ της «συμφιλίωσης» του έθνους.

Στη σύντομη δήλωσή του προς το δικαστήριο, πριν από την ανακοίνωση της ποινής, ο Σόβιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Φλόιντ.

«Λόγω των εκκρεμών νομικών ζητημάτων δεν είμαι σε θέση να κάνω μια επίσημη δήλωση σε αυτό το στάδιο αλλά, με λίγα λόγια, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια Φλόιντ». «Στο μέλλον θα υπάρξουν νέες πληροφορίες, ελπίζω ενδιαφέρουσες, που θα σας φέρουν τη γαλήνη», πρόσθεσε.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο πρώην αστυνομικός μίλησε δημοσίως, μετά τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού, δεδομένου ότι δεν είχε καταθέσει ούτε στη δίκη του, τον Μάρτιο.

Η οικογένεια του Φλόιντ νωρίτερα ζήτησε από το δικαστήριο να επιβάλει στον Σόβιν τη «μέγιστη» ποινή, δηλαδή κάθειρξη 40 ετών.

«Γιατί; Τι σκεφτόσασταν όταν γονατίσατε στον λαιμό του αδελφού μου ενώ ξέρατε ότι δεν συνιστούσε απειλή;» ρώτησε τον 45χρονο πρώην αστυνομικό ο αδελφός του Φλόιντ, Τέρενς.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει από πολλούς συγγενείς του Φλόιντ να απευθυνθούν στον δικαστή Πίτερ Κάχιλ της κομητείας Χένεπιν. Πρώτη ξεκίνησε, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, η 7χρονη κόρη του θύματος, Τζιάνα. «Τον ζητάω συνέχεια. Ο μπαμπάς μου πάντα με βοηθούσε να πλύνω τα δόντια μου», είπε το κορίτσι. Όταν την ρώτησαν τι θα του έλεγε αν μπορούσε να τον ξαναδεί, απάντησε: «Μου λείπεις και σ’ αγαπώ».

Η μητέρα του Ντέρεκ Σόβιν, από την πλευρά της, διαβεβαίωσε ότι ο γιος της έχει «καλή καρδιά», παρά την εικόνα που έχει περάσει στα μέσα ενημέρωσης. «Είναι ένας ήσυχος, έντιμος και αμερόληπτος άνθρωπος. Σκεφτόταν και ξανασκεφτόταν τα γεγονότα» της 25ης Μαΐου 2020, είπε η Κάρολιν Παουλέντι. «Είδα το τίμημα που πλήρωσε και δεν νομίζω ότι μια βαριά ποινή θα ήταν καλή για αυτόν», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.