Διεθνή
24-06-2021 | 16:31

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας: Οι επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ σε ρηξικέλευθες καινοτομίες

Newsroom
Μοιράσου το
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας: Οι επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ σε ρηξικέλευθες καινοτομίες
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τον δεύτερο γύρο άμεσων επενδύσεων μετοχικού κεφαλαίου μέσω του Ταμείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ). Από τη σύστασή του το 2020, το Ταμείο του ΕΣΚ έχει πλέον εγκρίνει 111 επενδύσεις σε εξαιρετικά καινοτόμους νεοφυείς επιχειρήσεις και σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), συνολικού ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ, για την επέκταση ρηξικέλευθων καινοτομιών σε τομείς όπως η υγεία, η κυκλική οικονομία και το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT).

Η σημερινή ανακοίνωση αντιπροσωπεύει 69 νέες επενδύσεις σε σύγκριση με την πρώτη ανακοίνωση του Ιανουαρίου. Αυτό αποτελεί ισχυρή βάση για το ταμείο του ΕΣΚ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», το οποίο αναμένεται να επενδύσει πάνω από 3,5 δισ. ευρώ κατά τα επόμενα 7 έτη.

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε τα εξής: «Το Ταμείο του ΕΣΚ αναπτύχθηκε με ραγδαία ταχύτητα και έχει καθιερωθεί ως νέα δύναμη στις τεχνολογικές επενδύσεις της ΕΕ. Αυτή η μοναδική μορφή χρηματοδότησης – που συνδυάζει επιχορηγήσεις και μετοχικά κεφάλαια – αποδεικνύεται ιδιαίτερα ελκυστική για τις πλέον ελπιδοφόρες νεοφυείς επιχειρήσεις της Ευρώπης, παρέχοντάς τους τα μέσα για να αναπτύξουν και να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους στην Ευρώπη.»

Οι επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου, που κυμαίνονται από 0,5 έως 15 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία, συμπληρώνουν τη χρηματοδότηση επιχορηγήσεων ύψους έως 2,5 εκατ. ευρώ, η οποία έχει ήδη παρασχεθεί από το μέσο «Accelerator» του ΕΣΚ. Πριν από την πραγματοποίηση όλων των επενδύσεων, διενεργείται ενδελεχής αξιολόγηση από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, καθώς και διαδικασία δέουσας επιμέλειας υπό την εποπτεία της Επιτροπής Επενδύσεων του Ταμείου του ΕΣΚ, και λαμβάνεται τελική απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου του ΕΣΚ. Τα μερίδια ιδιοκτησίας του ΕΣΚ κυμαίνονται από 10 % έως 25 % και χρησιμοποιούνται συνήθως για μόχλευση σε άλλους επενδυτές στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κύκλου χρηματοδότησης.

Παραδείγματα υπογεγραμμένων συμφωνιών

Παραδείγματα επενδύσεων που υπεγράφησαν πρόσφατα περιλαμβάνουν:

  • Antofénol (Γαλλία) – εταιρεία που παρέχει φυσική λύση για την προστασία των οπωροκηπευτικών μετά τη συγκομιδή·
  • Gleechi AB (Σουηδία) – μετασχηματισμός της κατάρτισης με εικονική πραγματικότητα·
  • Keyou GmBH (Γερμανία) – ανάπτυξη τεχνολογίας που επιτρέπει τη χρήση υδρογόνου σε κινητήρες ντίζελ·
  • Lixea (Εσθονία) – νέα τεχνολογία για τη διάλυση αποβλήτων ξύλου με σκοπό την παραγωγή πρώτων υλών·
  • Ophiomix (Πορτογαλία) – εργαλείο λήψης αποφάσεων για μεταμόσχευση ήπατος βάσει μοριακής υπογραφής.

Ένας κατάλογος των επενδύσεων που υπεγράφησαν από το ΕΣΚ αναφέρει μόνο 16 υπογεγραμμένες συμφωνίες, δεδομένου ότι η Επιτροπή δεν δημοσιεύει τις επενδύσεις πριν δώσουν τη συγκατάθεσή τους η εταιρεία και άλλοι επενδυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.