Λευκορωσική αεροπειρατεία: Συνεδριάζουν αύριο οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ - Η Πολωνία διέταξε έρευνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λευκορωσική αεροπειρατεία: Συνεδριάζουν αύριο οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ - Η Πολωνία διέταξε έρευνα
Ryanair
Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν, αύριο, για να συζητήσουν το «περιστατικό» με την πτήση Αθήνα-Βίλνιους της Ryanair - Ο γενικός εισαγγελέας της Πολωνίας διέταξε τη διενέργεια έρευνας για την αναγκαστική προσγείωση

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν, αύριο, για να συζητήσουν το «περιστατικό» με την πτήση Αθήνα-Βίλνιους της Ryanair που οδηγήθηκε και εξαναγκάσθηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Στην Ρώμη, ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο μίλησε με την σειρά του για «κρατική αεροπειρατεία» και «απαράδεκτο εξαναγκασμό» του αεροσκάφους να προσγειωθεί στο Μινσκ για να συλληφθεί δημοσιογράφος που επέβαινε σε αυτό, επικριτικός του καθεστώτος Λουκασένκο.

«Θεωρούμε απαράδεκτο αυτό που συνέβη. Πρόκειται για κρατική αεροπειρατεία και δεν είναι αποδεκτό», δήλωσε κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

«Πιστεύω ότι σύντομα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ θα μιλήσει για την υπόθεση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για ευρωπαϊκό μόνο ζήτημα, αλλά για θέμα της κοινότητας των αξιών που μοιραζόμαστε με πολλούς από τους συμμάχους και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού», είπε ο Λουίτζι ντι Μάιο.

Ο γενικός εισαγγελέας της Πολωνίας διέταξε τη διενέργεια έρευνας για την αναγκαστική προσγείωση ενός αεροπλάνου της Ryanair στο Μινσκ, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος.

Το επιβατικό αεροσκάφος που κατευθυνόταν χθες από την Αθήνα στην Λιθουανία υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, με τη συνοδεία ενός μαχητικού MiG-29, κάτι το οποίο πολλοί ηγέτες της ΕΕ χαρακτήρισαν κρατική αεροπειρατεία.

Κατά την αναγκαστική προσγείωση οι αρχές συνέλαβαν τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς.

"Ο γενικός εισαγγελέας διέταξε έρευνα για την προσγείωση του αεροπλάνου της Ryanair στο Μινσκ. Το πιθανότερο είναι η έρευνα να συμπεριλάβει και μια σειρά από βήματα σε διεθνές επίπεδο", δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Το αεροπλάνο ήταν καταχωρισμένο στην Πολωνία και ως εκ τούτου η υπόθεση εμπίπτει στην πολωνική νομοθεσία, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Πάβελ Τζαμπλόνσκι.

"Αναμένουμε πως η αντίδραση της ΕΕ θα είναι ισχυρή και άμεση", είπε ο υφυπουργός στο Ρόιτερς καθώς οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν για επιπλέον κυρώσεις εις βάρος της Λευκορωσίας στη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός RMF, επικαλούμενος ανώνυμες πηγές, μετέδωσε ότι η πολωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να ζητήσει από τον εθνικό της αερομεταφορέα, την LOT, να σταματήσει να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για να σχολιάσει.

Εκπρόσωπος της LOT δήλωσε ότι η αεροπορική εταιρεία εξετάζει την αλλαγή της πορείας των πτήσεών της πάνω από την Λευκορωσία, περιλαμβανομένων των δρομολογίων προς τη Μόσχα και το Μινσκ, αλλά ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider