Ινδία: Ξεπεράστηκαν τα 24 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ινδία: Ξεπεράστηκαν τα 24 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Ινδία - κορονοϊός
Σύμφωνα με αναφορές, το πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά σε αυτήν τη χώρα εξαπλώνεται στον κόσμο.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Ινδία ξεπέρασε σήμερα τα 24 εκατομμύρια, ενώ, σύμφωνα με αναφορές, το πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά σε αυτήν τη χώρα εξαπλώνεται στον κόσμο.

Το ινδικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού, το B.1.617, έχει εντοπιστεί σε κρούσματα σε οκτώ χώρες της αμερικανικής ηπείρου, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά και των ΗΠΑ, δήλωσε ο Xάιρο Μέντες, ειδικός για τις μολυσματικές νόσους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

"Αυτές οι παραλλαγές έχουν μια μεγαλύτερη ικανότητα μετάδοσης, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε βρει οποιεσδήποτε παράπλευρες συνέπειες", σημείωσε ο Μέντες. "Το μόνο ανησυχητικό είναι ότι εξαπλώνονται γρηγορότερα", πρόσθεσε.

Σε αυτούς που έχουν προσβληθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος περιλαμβάνονται ταξιδιώτες στον Παναμά και την Αργεντινή που έφτασαν στις χώρες αυτές από την Ινδία ή την Ευρώπη. Στην Καραϊβική, κρούσματα της ινδικής παραλλαγής έχουν εντοπιστεί στην Αρούμπα, στον Άγιο Μαρτίνο (Ολλανδία) και στη Γουαδελούπη (υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας).

Το παραλλαγμένο στέλεχος έχει εξαπλωθεί στο Νεπάλ και έχει επίσης εντοπιστεί στη Βρετανία, όπως και στη Σιγκαπούρη.

Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ινδικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού υπερδιπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας σε 1,313 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

"Ανησυχούμε γι'αυτό - εξαπλώνεται", δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας ότι θα γίνουν συναντήσεις για να συζητηθεί τι θα γίνει. "Δεν αποκλείουμε τίποτα", πρόσθεσε.

Η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε παράλληλα ότι περιορίζει τις κοινωνικές συναθροίσεις στα δύο άτομα και ότι δεν θα επιτρέπεται να γευματίζει κάποιος στα εστιατόρια.

"Η ανθρώπινη καταστροφή που εκτυλίσσεται στην Ινδία και το Νεπάλ θα πρέπει να συνιστά προειδοποίηση για τις άλλες χώρες στην περιοχή να επενδύσουν σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της ικανότητας αντίδρασης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης", δήλωσε η Γιάμινι Μίσρα διευθύντρια για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού της Διεθνούς Αμνηστίας.

"Ο ιός εξαπλώνεται και περνάει τα σύνορα με τρομακτική ταχύτητα και θα συνεχίσει να πλήττει τους πιο περιθωριοποιημένους πληθυσμούς της περιοχής σκληρότερα από όλους", σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Ινδίας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι θάνατοι από την COVID-19 που καταγράφηκαν στη διάρκεια του προηγούμενου 24ωρου ανέρχονται σε 4.000 και τα κρούσματα σε 343.144. Είναι η τρίτη συνεχόμενη ημέρα που καταγράφονται 4.000 ή περισσότεροι θάνατοι, αλλά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρέμεινε κάτω των 414.188 που ήταν ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων στη χώρα και καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα.

Με την προσθήκη των νέων κρουσμάτων, ο συνολικός αριθμός τους στην Ινδία ξεπέρασε σήμερα τα 24 εκατομμύρια. Επίσης με τους νέους θανάτους, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν χάσει τη ζωή τους από την COVID-19 στη χώρα ανήλθε σήμερα σε 262.317.

Ωστόσο η έλλειψη τεστ σε πολλά μέρη της χώρας σημαίνει ότι πολλοί θάνατοι και κρούσματα δεν περιλαμβάνονται στον επίσημο απολογισμό και ειδικοί υπογραμμίζουν ότι οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να είναι από πενταπλάσιοι ως δεκαπλάσιοι.

Η Μπχράμαρ Μουκχέρτζι, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δήλωσε ότι τα περισσότερα μοντέλα είχαν προβλέψει μια κορύφωση της επιδημίας αυτήν την εβδομάδα και ότι η χώρα μπορεί να δει σημάδια αυτής της τάσης.

Ωστόσο ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλός ώστε να συνεχίζουν να κατακλύζονται από ασθενείς τα νοσοκομεία, σημείωσε σε μήνυμά της χθες στο Twitter. "Η λέξη κλειδί είναι συγκρατημένη αισιοδοξία", πρόσθεσε.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα άσχημη στις αγροτικές περιοχές του Ουτάρ Πραντές, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Ινδίας με περισσότερους από 240 εκατομμύρια κατοίκους. Εικόνες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν οικογένειες να κλαίνε πάνω από νεκρούς σε αγροτικά νοσοκομεία ή να εγκαθίστανται σε πτέρυγες για να φροντίσουν ασθενείς.

Πτώματα ξεβράζονται στις όχθες του Γάγγη, που διαπερνά το Ουτάρ Πραντές, ενώ τα αποτεφρωτήρια έχουν κατακλυστεί και υπάρχουν ελλείψεις στις προμήθειες ξύλων για την καύση των νεκρών.

Εμβόλια

Το δεύτερο κύμα της επιδημίας στη χώρα, το οποίο ξέσπασε τον Φεβρουάριο, συνοδεύτηκε από μια επιβράδυνση των εμβολιασμών, μολονότι ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είχε ανακοινώσει ότι οι εμβολιασμοί θα ανοίξουν για όλους τους ενηλίκους από την 1η Μαΐου.

Η Ινδία είναι η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή εμβολίων παγκοσμίως, αλλά τα αποθέματά της έχουν εξαντληθεί λόγω της τεράστιας ζήτησης. Ως χθες Πέμπτη είχε εμβολιάσει πλήρως μόλις περισσότερους από 38,2 εκατομμύρια ανθρώπους, ήτοι περίπου το 2,8% του πληθυσμού της των περίπου 1,35 δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού θα είναι πιθανώς διαθέσιμες στην Ινδία μεταξύ του Αυγούστου και του Δεκεμβρίου φέτος, δήλωσε ο υψηλόβαθμος κυβερνητικός σύμβουλος Β.Κ. Πολ σε δημοσιογράφους εν μέσω επικρίσεων για κακή διαχείριση από την κυβέρνηση του σχεδίου εμβολιασμού.

Στις δόσεις αυτές θα περιλαμβάνονται 750 εκατομμύρια του εμβολίου της AstraZeneca, όπως και 550 εκατομμύρια δόσεις του Covaxin, το οποίο παρασκευάζει η Bharat Biotech.

"Περνάμε μια φάση πεπερασμένου εφοδιασμού. Όλος ο κόσμος το περνάει αυτό. Χρειάζεται χρόνος για να βγούμε από αυτήν τη φάση", σημείωσε ο κυβερνητικός σύμβουλος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider