Ειδήσεις | Διεθνή
14-04-2021 | 13:31

Ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό: Οι ευρωβουλευτές ζητούν διευκρινίσεις σχετικά με το μέσο διευκόλυνσης ταξιδιώνής Πολιτικών Ελευθεριών υπέβαλαν ερωτήσεις στον επίτροπο Δικαιοσύνης Didier Reynders για το προτεινόμεν

Newsroom
Μοιράσου το
Ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό: Οι ευρωβουλευτές ζητούν διευκρινίσεις σχετικά με το μέσο διευκόλυνσης ταξιδιών
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την Τρίτη 13 Απριλίου μέλη της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών υπέβαλαν ερωτήσεις στον επίτροπο Δικαιοσύνης Didier Reynders για το προτεινόμενο ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό και συζήτησαν πτυχές προστασίας δεδομένων με τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην επιτροπή πολιτικών δικαιωμάτων την Τρίτη, ο επίτροπος Δικαιοσύνης Didier Reynders υπογράμμισε τον στόχο της πρότασης να διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση χωρίς διακρίσεις για τους πολίτες της ΕΕ κατά την διάρκεια της πανδημίας. Προετοιμάζει τη δημιουργία δωρεάν πιστοποιητικών σε ψηφιακή ή χάρτινη μορφή, σχετικά με τον εμβολιασμό για Covid-19, τα τεστ και την ανάρρωση, και θα είναι περιορισμένα αποκλειστικά σε θέματα που αφορούν στην πανδημία, τόνισε.

Ο Didier Reynders διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές πως η Κομισιόν είναι έτοιμη να ολοκληρώσει την απαραίτητη εργασία για την τεχνική υποδομή έως το τέλος Ιουνίου, και πως το πιστοποιητικό δεν θα οδηγήσει σε μια κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ.

Ένα πιστοποιητικό για να διευκολυνθεί η ελεύθερη μετακίνηση χωρίς διακρίσεις

Πολλοί ευρωβουλευτές προειδοποίησαν ενάντια στη μετατροπή του πιστοποιητικού σε μια ντε φάκτο προϋπόθεση για τα ταξίδια στην Ευρώπη, υπονομεύοντας την δεδηλωμένο στόχο του για διευκόλυνση της ελευθερίας μετακίνησης. Προέτρεψαν την Κομισιόν να παραμείνει σε εγρήγορση για να επιβάλλει το καθεστώς ελεύθερης μετακίνησης έναντι πιθανών κινήσεων των κρατών-μελών.

Οι ευρωβουλευτές επίσης επεσήμαναν την έλλειψη ομοφωνίας σχετικά με το ζήτημα της απαιτούμενης ανοσίας και τόνισαν πως η Κομισιόν θα χρειαστεί να λάβει υπόψη της μελλοντικές επιστημονικές προόδους και διεθνή πρότυπα όταν σχεδιάζει το πιστοποιητικό. Η κατάσταση όσων έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια που πλέον δεν αναγνωρίζονται από τον ΕΜΑ, επίσης ετέθη στην συζήτηση.

Πολλοί ευρωβουλευτές αναζήτησαν διευκρινίσεις για την σχέση μεταξύ του πιστοποιητικού της ΕΕ και αντιστοίχων αλλά ξεχωριστών εθνικών πρωτοβουλιών σε κράτη-μέλη, δεδομένων των δικών τους υγειονομικών πιστοποιητικών. Άλλοι επίσης, τόνισαν πως οι πολίτες χρειάζονται άμεση πρόσβαση σε οικονομικά μοριακά τεστ με σκοπό να αποφευχθεί πιθανός διαχωρισμός τους ενάντια σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας προστασίας δεδομένων Wojciech Wiewiórowski παρουσίασε στην επιτροπή την κοινή θέση του ιδίου και του συμβουλίου της υπηρεσίας. Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν την ανάγκη να υπάρξουν υψηλά στάνταρντ προστασίας δεδομένων  που να συμβαδίζουν με τους ευρωπαϊκούς κανόνες προστασίας δεδομένων και την ιδιωτικότητα στον σχεδιασμό τεχνικών εφαρμογών, όπως και καθαρές επεξηγήσεις στο ποιος είναι υπεύθυνος της συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων.

Ως επόμενα βήματα, η ολομέλεια θα υιοθετήσει την εντολή του Ευρωκοινοβουλίου για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο, οι οποίες μπορεί να συμπεριλαμβάνουν τροποποιήσεις, κατά την διάρκεια της επόμενης συζήτησης, στις 26-29 Απρίλη.

Παρακολουθήστε όλη τη συζήτηση εδώ:

 

 

 

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.