Θεμιστοκλέους: Σήμερα ή αύριο η γνωμοδότηση της Επιτροπής για το εμβόλιο της Astrazeneca

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θεμιστοκλέους: Σήμερα ή αύριο η γνωμοδότηση της Επιτροπής για το εμβόλιο της Astrazeneca
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους επεσήμανε ότι και χθες κατά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητήθηκε και η αναστάτωση που προκαλεί το γεγονός ότι παρά  τη θετική  γνωμοδότηση  από τον  Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου, κάθε χώρα διαφοροποιεί τις ηλικίες  και δίνει άλλη ερμηνεία.

Πιο πιθανό σήμερα ή το αργότερο αύριο θα γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο της Astrazeneca η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Δεν αναμένουμε σπουδαίες αλλαγές στο εμβολιαστικό μας πρόγραμμα και δεν τίθεται θέμα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα θέμα για τη διακοπή των εμβολιασμών με ΑstraZeneca. Αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί”, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ o Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους επεσήμανε ότι και χθες κατά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητήθηκε και η αναστάτωση που προκαλεί το γεγονός ότι παρά τη θετική γνωμοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου, κάθε χώρα διαφοροποιεί τις ηλικίες και δίνει άλλη ερμηνεία.

Παρά την αναστάτωση το ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς ξεπερνάει το 90% . Γίνονται 10.000 – 12.000 εμβολιασμοί με ΑstraZeneca σε καθημερινή βάση , είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το τελευταίο 7ήμερο το ποσοστό αυξήθηκε σε 93%.

“Το εμβόλιο χαρακτηρίζεται ασφαλές καθώς ζυγίζονται οι κίνδυνοι ανάλογα με το όφελος”, διευκρίνησε.

Στα 69 νησιά με πληθυσμό μέχρι 5.000 κατοίκους θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός μέχρι τέλος Απριλίου και αυτό είναι από τα πιο δύσκολα κομμάτια του επιχειρησιακού σχεδίου που περιλαμβάνει πτήσεις με ελικότπερα του στρατού και μεταφορά με σκάφη του Λιμενικού και 10 άτομα σε κάθε μία από τις 940 αποστολές που ήδη έχουν γίνει.

Τείχος ανοσίας

Σε δύο ορόσημα αναφέρθηκε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μέχρι τέλος Απριλίου οι αρχές Μαϊου, το πρώτο σημαντικό τείχος θα αποτελούν με την ολοκλήρωση των εμβολιασμών οι ευπαθείς πολύ υψηλού κινδύνου και οι άνω των 60 ετών.

Μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε επιτύχει τείχος ανοσίας, πρόσθεσε.

Εμβολιασμός υγειονομικών

Το ενθαρρυντικό είναι ότι η συμμετοχή ξεπερνάει το 80% στους γιατρούς και το 60% στο νοσηλευτικό προσωπικό. Έστω και με αργό ρυθμό τα ποσοστά αυξάνονται, και όπως είπε ο πρωθυπουργός το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού γειονομικών είναι κάτι που θα συζητηθεί από Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider