Διεθνή
08-04-2021 | 11:43

Διχασμένη η ΕΕ για το εμβόλιο της AstraZeneca και μετά το πόρισμα του ΕΜΑ

Newsroom
Μοιράσου το
Διχασμένη η ΕΕ για το εμβόλιο της AstraZeneca και μετά το πόρισμα του ΕΜΑ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να κρατήσει κοινή θέση όσον αφορά στην σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και του σπάνιου τύπου θρομβώσεων του αίματος, χάνοντας έτσι μια ευκαιρία να δώσει δυναμική στο νωθρό εμβολιαστικό πρόγραμμα των χωρών της.

Στη διάσκεψη που διεξήχθη αργά την Τετάρτη, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για τον σχεδιασμό των εμβολιασμών. Η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη κάλεσε τις κυβερνήσεις να διαμορφώσουν μια ενιαία στρατηγική, λέγοντας πως «θα είναι κομβικό για εμάς να μιλήσουμε με μία φωνή». Η ΕΕ χρειάζεται «μια προσέγγιση που δεν μπερδεύει τους πολίτες και δεν ενισχύει τις αμφιβολίες για τα εμβόλια», προσέθεσε.

Σε μεταγενέστερη ανακοίνωση, η ΕΕ τόνισε πως οι υπουργοί ακολούθησαν «διαφορετικές ερμηνείες» της έκθεσης του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca, υποδεικνύοντας πως θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερος διχασμός στην συνέχεια. Παρά τους κινδύνους, ο ΕΜΑ –και το βρετανικό αντίστοιχο του- την Τετάρτη, επέμειναν πως τα οφέλη του προϊόντος υπερτερούν των κινδύνων, και πως οι περιπτώσεις θρομβώσεων είναι σπάνιες με το εμβόλιο να παραμένει ένα ζωτικό εργαλείο στη μάχη κατά της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης:

Σε απάντηση στις ανησυχίες περί της ασφάλειας του, η Ιταλία ακολούθησε τις Γερμανία και Γαλλία, επιτρέποντας την χορήγηση του στους πολίτες άνω των 60. Αυτή τη βδομάδα, επίσης, αναμένεται η Ισπανία να περιορίσει την χρήση του στο ίδιο ηλικιακό γκρουπ.

Οι αποφάσεις για περιορισμό της χορήγησης του εμβολίου πάρθηκαν λίγες μόλις ώρες μετά από την ανακοίνωση του ΕΜΑ πως υπάρχουν «ισχυρές συνδέσεις» του με τις θρομβώσεις του αίματος. Ωστόσο, η αρχή δεν εξέδωσε οδηγίες για τη χρήση του, αφήνοντας το ζήτημα της χορήγησης του στα κράτη μέλη. 

Ο Έλληνας υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε ανησυχία για την πολυφωνία που προκαλεί σύγχυση στους πολίτες για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Η Βρετανία διεξήγαγε μια αντίστοιχη έρευνα για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca και τώρα προτείνει πως για τους πολίτες κάτω των 30 θα πρέπει να τους δίνεται η εναλλακτική επιλογή για κάποιο άλλο εμβόλιο, όπως ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της χώρας.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.