Διεθνή
08-04-2021 | 11:00

Κούβα: Αυστηρότερα μέτρα ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού

Newsroom
Μοιράσου το
Κούβα: Αυστηρότερα μέτρα ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Πιο αυστηρή εφαρμογή των τιμωριών σε περίπτωση παραβίασης των μέτρων, εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης προκειμένου ο πληθυσμός να επαγρυπνεί περισσότερο: η Κούβα αποφάσισε να εφαρμόσει νέα μέτρα για να περιορίσει την αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, καθώς πλέον καταγράφει περίπου χίλια την ημέρα από τις αρχές Απριλίου.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει «σε ενίσχυση των μέτρων που έχουν σκοπό να ελεγχθεί η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση, με ενέργειες προώθησης και ενημέρωσης για την υγεία και χειροπιαστά μέτρα που θα υιοθετηθούν από οργανισμούς και το εθνικό σύστημα υγείας», συνόψισε η εφημερίδα Tribuna de La Habana.

Οι περιπολίες της αστυνομίας θα είναι περισσότερες, για να εξασφαλίζεται η τήρηση της απομόνωσης σε συνοικίες που τέθηκαν σε καραντίνα και για να επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους δεν φορούν μάσκα, ή παραβιάζουν τα μέτρα απομόνωσης.

Η χώρα των 11,2 εκατ. κατοίκων είχε καταφέρει να ελέγξει την πανδημία στην επικράτειά της, εντοπίζοντας λίγες δεκάδες κρούσματα την ημέρα το πολύ, όμως από τις αρχές του 2021, η εξάπλωση επιταχύνθηκε ραγδαία. Τις τελευταίες 8 ημέρες τα κρούσματα ξεπέρναγαν τα 1.000 ανά 24ωρο.

«Από την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου η επιδημία εξελίχθηκε, με πάνω από 5.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα την εβδομάδα, κάτι που αύξησε τη μετάδοση στις περιοχές (της Κούβας) όπου η ασθένεια είχε τεθεί υπό έλεγχο», σημείωσε θορυβημένος ο υπουργός Υγείας, ο Χοσέ Άνχελ Μιράντα.

Το άνοιγμα των συνόρων στα τέλη της περασμένης χρονιάς και η άφιξη τουριστών και κουβανοαμερικανών για τις γιορτές θεωρείται πως οδήγησαν στην αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων, όμως πλέον οι περισσότερες μολύνσεις οφείλονται σε μετάδοση στην κοινότητα.

Και καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με οξείες ελλείψεις τροφίμων, που αναγκάζουν τους Κουβανούς να σχηματίζουν μεγάλες ουρές κάθε μέρα μπροστά στα σούπερ μάρκετ για να βρουν κάτι να φάνε, ο αυστηρός περιορισμός όλου του πληθυσμού είναι δύσκολο να εφαρμοστεί.

Σε συνοικίες που έχουν τεθεί σε καραντίνα, οι αρχές γενικά ενεργοποιούν τοπικούς μηχανισμούς για τη διανομή τροφής.

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αβάνα, όπου ζουν 2,1 εκατ. κάτοικοι και όπου νέα μέτρα, ακόμη πιο αυστηρά όσον αφορά τις μετακινήσεις, θα ανακοινωθούν σήμερα. Στην πρωτεύουσα επιβάλλεται ήδη απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας μετά τις 21:00 από τον Ιανουάριο.

«Πρέπει να αυξηθεί ο έλεγχος στις συνοικίες (της Αβάνας), είμαστε σε πόλεμο με τον νέο κορονοϊό και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις πολεμικού χαρακτήρα », τόνισε ο πρόεδρος του συμβουλίου άμυνας της πρωτεύουσας, ο Λουίς Αντόνιο Τόρες Ιρίμπαρ.

Στους δρόμους της Αβάνας πολλοί κάτοικοι έμοιαζαν χθες να αποδέχονται στωικά την αναμενόμενη σκλήρυνση των μέτρων.

Η Κούβα ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 961 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 και 2 θανάτους ασθενών με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει ως εδώ τους 442 νεκρούς επί συνόλου 82.601 μολύνσεων, αριθμούς πάντως εντυπωσιακά χαμηλούς αν συγκριθούν με την υπόλοιπη αμερικανική ήπειρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.