Έσπασε το «φράγμα» των 100.000 ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού η Ινδία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έσπασε το «φράγμα» των 100.000 ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού η Ινδία
Ο αριθμός των μολύνσεων covid-19 στην Ινδία έχει σχεδόν 12πλασιαστεί από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Αριθμό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ινδία και έγινε η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ που κατέγραψε περισσότερες από 100.000 νέες μολύνσεων σε ένα 24ωρο, την ώρα που πολιτικοί οργανώνουν μαζικές εκλογικές συγκεντρώσεις αυξάνοντας την ανησυχία για εξάπλωση της covid-19.

Τα νοσοκομεία στο κρατίδιο Μαχαράστρα, που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, είναι γεμάτα ασθενείς, με 57.074 νέα κρούσματα κορονοϊού να καταγράφονται μόνο το προηγούμενο 24ωρο.

Ο αριθμός των μολύνσεων covid-19 στην Ινδία έχει σχεδόν 12πλασιαστεί από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν είχαν μειωθεί στον χαμηλότερο ποσοστό τους, ωθώντας τις αρχές να άρουν τους περισσότερους περιορισμούς. Τότε οι πολίτες άρχισαν σε μεγάλο βαθμό να μην φορούν μάσκα και έπαψαν να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Με επιπλέον 103.558 νέες μολύνσεις, η Ινδία έχει πλέον έχει καταγράψει 12,6 εκατομμύρια κρούσματα covid-19 από την αρχή της πανδημίας, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία. Ωστόσο ο αριθμός των θανάτων στην Ινδία παραμένει ένας από τους μικρότερους στον κόσμο, με συνολικά 165.101 νεκρούς από covid-19.

Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν στην Ινδία οι περισσότερες μολύνσεις παγκοσμίως. Σύμφωνα με κάποιους επιδημιολόγους, τα πιο μεταδοτικά, παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού ενδέχεται να έχουν παίξει ρόλο στην εξάπλωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

«Το νέο στέλεχος ή στελέχη πιθανόν να εξηγεί (την κατάσταση) σε μεγάλο βαθμό, αντί για την απλοϊκή εξήγηση της συμπεριφοράς», δήλωσε ο Ραζίμπ Ντασγκούπτα επικεφαλής του Centre of Social Medicine & Community Health στο Νέο Δελχί. .

Η Ινδία έχει εντοπίσει εκατοντάδες κρούσματα των παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού που έχουν πρωτοεμφανιστεί στη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία.

Ο Σουμπάς Σαλούνκε, πρώην αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συμβουλεύει τις αρχές του Μαχαράστρα για την αντιμετώπιση της covid-19, δήλωσε ότι τα κρούσματα στο κρατίδιο θα εξακολουθήσουν να αυξάνουν τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η λύση είναι ο εμβολιασμός όλων των ενηλίκων στις χειρότερα πληγείσες πόλεις, όπως το Μουμπάι, το Πούνε και το Νασίκ.

«Αν αρχίσουμε να το κάνουμε αυτό, ως το τέλος Απριλίου θα δούμε πτωτική τάση», σημείωσε.

Προεκλογικές συγκεντρώσεις

Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 αυξάνεται εκθετικά σε σχεδόν δέκα κρατίδια, πολιτικοί και υπουργοί εξακολουθούν να οργανώνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις στις οποίες συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς μάσκα.

Ο υπουργός Υγείας στο κρατίδιο Άσαμ, όπου διεξάγονται εκλογές για την τοπική κυβέρνηση, δέχθηκε επικρίσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης το Σαββατοκύριακο αφού δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος οι πολίτες να φορούν μάσκα στο κρατίδιο και ότι οι μάσκες πλήττουν επιχειρήσεις, όπως τα κέντρα αισθητικής.

Το κρατίδιο Μαχαράστρα θα αρχίσει να κλείνει εμπορικά κέντρα, κινηματογράφους, μπαρ, εστιατόρια και χώρους λατρείας από σήμερα το βράδυ. Επίσης οι αρχές θα επιβάλλουν ολικό lockdown τα Σαββατοκύριακα, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει έλλειψη κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, κυρίως στις μικρότερες πόλεις.

Η Ινδία, η μεγαλύτερη παγκόσμια παραγωγός εμβολίων, έχει χορηγήσει 77 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της covid-19 από τα μέσα Ιανουαρίου. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό δόσεων μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, όμως σε αναλογία πληθυσμού το ποσοστό εμβολιασμού στην Ινδία είναι μικρότερο σε σχέση με άλλες χώρες.

Σε συνάντησή τους υπό τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι χθες Κυριακή αξιωματούχοι συζήτησαν την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής εμβολίων κατά της covid-19.

«Υπογραμμίσαμε ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για να διασφαλιστούν επαρκείς ποσότητες εμβολίων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση, καθώς και οι πραγματικές ανάγκες άλλων χωρών», ανέφερε το γραφείο του Μόντι.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider