Πελώνη: Στόχος είναι να μην ξανακλείσουν τα καταστήματα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πελώνη: Στόχος είναι να μην ξανακλείσουν τα καταστήματα

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη σε συνέντευξη της στον Alpha αναφέρθηκε σε μια σειρά από θέματα της επικαιρότητας, όπως είναι η αλλαγή στο μείγμα μέτρων και το άνοιγμα της εστίασης. Επίσης, έκανε εκτενή αναφορά στην πρόσφατη απόπειρα της Τουρκίαας να προωθήσει παράνομους μετανάστες στα ελληνικά σύνορα και γενικότερα για τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Για την νέα αναπροσαρμογή δήλωσε ότι έχει στόχο να ανακουφίσει τους πολίτες από την κόπωση, με δραστηριότητες που δεν θα προκαλέσουν επιδημιολογική επιβάρυνση.

Στόχος είναι να μην ξανακλείσουν τα καταστήματα. Γι’ αυτό και η αναπροσαρμογή αυτή είναι μείγμα που δεν θα έχει επιδημιολογική επιβάρυνση. Επειδή όμως το αποτέλεσμα εξαρτάται από όλους τους πολίτες και επειδή οι καταστηματάρχες είχαν τηρήσει τα μέτρα όσο ήταν ανοιχτό το λιανεμπόριο και λειτούργησαν με πολύ σωστό τρόπο, θεωρεί η κα. Πελώνη ότι δεν θα υπάρξει τώρα κάποιο πρόβλημα.

Δικαιολογώντας την αλλαγή στην πολιτική παρά την αύξηση των κρουσμάτων, δήλωσε ότι τα κρούσματα δεν είναι ο μόνος δείκτης με τον οποίο μετριέται η εξέλιξη της πανδημίας. Είναι πολλοί οι δείκτες που κοιτούν οι ειδικοί. Αφορούν τις εισαγωγές και τα εξιτήρια στα νοσοκομεία, τους διασωληνομένους και προφανώς τους θανάτους συμπολιτών μας. «Δεν πρέπει όμως να μένουμε στην εικόνα της στιγμής. Πρέπει να μένουμε στην μεγάλη εικόνα. Είμαστε σε αυτό το κύμα αυτή την στιγμή, θα το ξεπεράσουμε και δεν πρέπει να κάνουμε απλοϊκές εκτιμήσεις. Δεν μιλάμε για ανοίγματα ούτε για χαλάρωση των μέτρων», δήλωσε. Συνεπώς, η αλλαγή αυτή αφορά μέτρα που θα λειτουργήσουν ως βαλβίδες αποσυμπίεσης, για τρόπους που θα βοηθήσουν στην καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα.

Στο ίδιο πλαίσιο, το άνοιγμα της εστίασης θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας. Και πιθανότερη ημερομηνία είναι μετά το Πάσχα.

Για τα ελληνοτουρκικά και τις προκλήσεις της Τουρκίας, η κα. Πελώνη δήλωσε ότι δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό η πρόσφατη επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών και συμβαίνει συστηματικά το τουρκικό Λιμενικό να μην κάνει τη δουλειά του όπως πρέπει, αλλά αντίθετα να κάνει «τον τροχονόμο και να προωθεί παράνομους μετανάστες στα ελληνικά σύνορα». Σύμφωνα με την κα. Πελώνη, ευτυχώς το ελληνικό Λιμενικό κάνει, όμως, τη δουλειά του όπως πρέπει και έχει τη δυνατότητα να σταματάει αυτά τα περιστατικά, κάτι που φάνηκε και πέρυσι στον Έβρο, στα χερσαία σύνορα.

Ειδικότερα, για τον εν εξελίξει διάλογο με την Τουρκία δήλωσε: "Μιλάμε και θέλουμε να μιλάμε και πρέπει να μιλάμε με την Τουρκία, ακόμη και αν υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα. Προφανώς, θέλουμε τη συνεργασία. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία και στο μεταναστευτικό. Προκλητικές ενέργειες και επιθετικές δηλώσεις δεν βοηθούν στην εμπέδωση του θετικού κλίματος που χρειάζεται. Υπάρχουν τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν τη συμπεριφορά της Τουρκίας, όχι μόνο την προηγούμενη, αλλά στο διηνεκές. Στο τέλος του δρόμου μπορεί να υπάρξει θετική ατζέντα, μπορεί να υπάρξει όμως και ακριβώς το αντίστροφο, καθώς όλες οι αποφάσεις είναι υπό την αίρεση της συμπεριφοράς της Τουρκίας".

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider