Ελλάδα
02-04-2021 | 09:45

Ν. Θωμαΐδης: Ακόμα επισφαλές το επίπεδο του ιικού φορτίου - Δεν θα φέρει δραματική αλλαγή το άνοιγμα των καταστημάτων

Newsroom
Μοιράσου το
Ν. Θωμαΐδης: Ακόμα επισφαλές το επίπεδο του ιικού φορτίου - Δεν θα φέρει δραματική αλλαγή το άνοιγμα των καταστημάτων
live updates: Ανανεώθηκε πριν

«Ακόμα επισφαλές» χαρακτήρισε το επίπεδο του ιικού φορτίου ο καθ. Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΙ. Ωστόσο, τόνισε πως δεν θεωρεί πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα επιφέρει κάποια δραματική αλλαγή στα κρούσματα.

Ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε πως «πριν 10 μέρες είχαμε μείωση 27%, όμως στις επόμενες ημέρες επανήλθε το υψηλό φορτίο. Από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου έχουμε μια μεσοσταθμική μείωση 20%, αυτό όμως δεν τεκμηριώνει τάση ύφεσης. Είναι ακόμα επισφαλές, αυτά τα επίπεδα ιικού φορτίου είναι αρκετά υψηλά και θα πέσουν με πολύ αργούς ρυθμούς».

Ο κ. καθηγητής στάθηκε ιδιαίτερα στις νέες μεταλλάξεις του ιού που εμφανίζουν υψηλή μεταδοτικότητα, λέγοντας πως είναι  επιφυλακτικός γιατί ιδιαίτερα στο 3ο κύμα της πανδημίας είδαμε μια επικράτηση ενός στελέχους με πολύ υψηλό ιικό φορτίο το οποίο δεν εμφανίζει τάση ύφεσης, σε συνδυασμό με τις μη ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, αλλά και η κόπωση του πληθυσμού που δεν μπορεί να τηρήσει τα υγειονομικά μέτρα.

«Αν θεωρήσουμε πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν θα αλλάξει την συμπεριφορά του κόσμου, δεν πρόκειται να δούμε κάποια δραματική αλλαγή στο ιικό φορτίο».

Ο κ. Θωμαΐδης κλείνοντας έφερε ως παράδειγμα την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα όταν άνοιξαν τα καταστήματα, αλλά δεν παρατηρήθηκε εκείνες τις εβδομάδες αύξηση του ιικού φορτίου αλλά μετά από τις γιορτές όταν έγιναν οικογενειακές συγκεντρώσεις στα σπίτια.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.