Ισραήλ - εκλογές: Ο Νετανιάχου μιλά για «τεράστια νίκη της δεξιάς»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισραήλ - εκλογές: Ο Νετανιάχου μιλά για «τεράστια νίκη της δεξιάς»
Το κόμμα Λικούντ τερματίζει πρώτο, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο ότι θα κατορθώσει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των εδρών για να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Οι ισραηλινές βουλευτικές εκλογές κατοχυρώνονται ως «μια τεράστια νίκη της δεξιάς», δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, του οποίου το κόμμα Λικούντ τερματίζει πρώτο, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο ότι θα κατορθώσει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των εδρών για να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με τα exit polls.

«Πολίτες του Ισραήλ, σας ευχαριστώ! Δώσατε μια τεράστια νίκη στη δεξιά και στο Λικούντ υπό την ηγεσία μου (...) Είναι προφανές ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ισραηλινών πολιτών βρίσκεται στα δεξιά και θέλει μια δεξιά κυβέρνηση, ισχυρή και σταθερή», έγραψε ο Νετανιάχου σε tweet του.

Σύμφωνα με τα exit polls των ισραηλινών τηλεοπτικών δικτύων, το Λικούντ κερδίζει μεταξύ 31 και 33 από τις 120 έδρες στην Κνεσέτ, ακολουθούμενο από το κόμμα Γες Ατίντ του κεντρώου Γιαΐρ Λάπιντ, που συγκεντρώνει 16 έως 18 έδρες. Μαζί με τους δεξιούς συμμάχους του, ο Νετανιάχου θα κέρδιζε περισσότερη στήριξη για να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό, αν ο Ναφτάλι Μπένετ, που κερδίζει βάσει των exit polls 7-8 έδρες, συμμετάσχει σε αυτόν.

Ο τελευταίος, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Γιαμίνα, θεωρείται ο ρυθμιστής αυτών των εκλογών. Δεν έχει αποσαφηνίσει αν θα στηρίξει μια κυβέρνηση κατά ή υπέρ του Νετανιάχου. «Θα κάνω μόνο ό,τι είναι καλό για το κράτος του Ισραήλ», δήλωσε ο Μπένετ, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπό του.

Σημειώνεται πως τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, λίγο πριν από το Εβραϊκό Πάσχα, που ξεκινά το Σάββατο.

«Να επουλώσουμε τις πληγές»

Προκειμένου να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 61 έδρες για να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο ο Νετανιάχου βασίζεται στη συμμαχία του με υπερορθόδοξα κόμματα αλλά και στον νέο πολιτικό σχηματισμό «Θρησκευόμενοι Σιωνιστές» του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, μια σημαντική προσωπικότητα της άκρας δεξιάς.

Από την πλευρά του ο Λαπίντ βασίζεται στη συνεργασία με κόμματα της αριστεράς, του κέντρου αλλά και της δεξιάς που έχουν απογοητευθεί από τον απερχόμενο πρωθυπουργό.

Ωστόσο σύμφωνα με τα exit poll, τόσο η συμμαχία του Νετανιάχου όσο και αυτή του Λαπίντ συγκεντρώνουν περίπου 50 έδρες. Εξ ου και η σημασία της στήριξης του Μπένετ στον Νετανιάχου ώστε να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

«Κατανοούμε ότι το βάρος της ευθύνης πέφτει στους ώμους μας (…) Αυτή την εξουσία που μου δώσατε, θα τη χρησιμοποιήσω ακολουθώντας μία και μόνο αρχή: το καλό του Ισραήλ, το καλό των πολιτών του Ισραήλ», δήλωσε στη διάρκεια της νύκτας ο Μπένετ. «Έχει έρθει η ώρα να επουλώσουμε τις πληγές, να ξεπεράσουμε τις διαφορές», πρόσθεσε χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τις προθέσεις του.

Από την πλευρά του ο Λαπίντ ενδέχεται να προσπαθήσει να πάρει με το μέρος του είτε τον Μπένετ είτε τους Άραβες βουλευτές που είναι εχθρικοί προς τον Νετανιάχου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider