Ν. Δένδιας: Έκθεση του ΥΠΕΞ για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ν. Δένδιας: Έκθεση του ΥΠΕΞ για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης
Τη διαδικτυακή έκθεση 200 και πλέον εγγράφων από τη συλλογή του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών, που περιγράφουν την πορεία της αναγνώρισης του νέου ελληνικού κράτους, παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Τη διαδικτυακή έκθεση 200 και πλέον εγγράφων από τη συλλογή του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών, που περιγράφουν την πορεία της αναγνώρισης του νέου ελληνικού κράτους, παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία το 1821. Η περίοδος η οποία καλύπτεται από την έκθεση, εκτείνεται από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας το 1821, μέχρι και την πρώτη δεκαετία μετά τη δημιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους, το 1830.

Σε χαιρετισμό του και υπογραμμίζοντας τη σημασία του περιεχόμενου των εγγράφων αυτών, ο κ. Δένδιας επισήμανε πως περιγράφουν για πρώτη φορά συνολικά και ολοκληρωμένα, την πορεία αναγνώρισης του νέου ελληνικού κράτους, καθώς επίσης και τη σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων με τα κράτη της εποχής. Όπως εξήγησε, μέσα από τα ιστορικά αυτά έγγραφα, παρουσιάζεται ανάγλυφα η ανάπτυξη επαφών με καθένα από τα κράτη της εποχής, με τα οποία η Ελλάδα συνήψε διπλωματικές και προξενικές σχέσεις.

Εστιάζοντας περαιτέρω στο περιεχόμενο της έκθεσης, αναφέρει πως η έκθεση ξεκινά από την αναγνώριση του Αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων από την Αϊτή, το 1822 και ακολουθεί η σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων με τις Μεγάλες Δυνάμεις, κατά τα τελευταία έτη της Επανάστασης. Σε αυτό το πλαίσιο, σκιαγραφείται η ίδρυση δεκάδων προξενικών αρχών σε μεγάλο μέρος του κόσμου, μόλις κατά την πρώτη δεκαετία μετά την Ανεξαρτησία.

Εν συνεχεία, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως η δημιουργία του διπλωματικού και προξενικού δικτύου της ελεύθερης, πλέον, Ελλάδας, απετέλεσε σημαντική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας της. Συνέβαλε επίσης, στην εδραίωση της ύπαρξής της μεταξύ των υπολοίπων ελεύθερων και ανεξάρτητων κρατών, προσέθεσε.

Το νεοσύστατο υπουργείο Εξωτερικών, ήταν ο βασικός δημιουργός του δικτύου αυτού. Μέσα από τη δράση του έγινε αισθητή, εκ νέου, η παρουσία της Ελλάδας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε πως τούτο επετεύχθη, για πρώτη φορά μετά από αιώνες, στις πρωτεύουσες και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και λιμάνια του κόσμου.

«Τα έγγραφα της έκθεσης αναδεικνύουν, επίσης, το ενδιαφέρον και των άλλων κρατών να αποστείλουν, ήδη από τα πρώτα χρόνια μετά τον Αγώνα, διπλωματικούς και προξενικούς αντιπροσώπους τους στην ελεύθερη Ελλάδα. Ορισμένοι δε εξ αυτών, ήταν μάλιστα ένθερμοι Φιλέλληνες» σημείωσε ακόμα ο Νίκος Δένδιας.

Καταληκτικά, ανέφερε πως οι διορισμοί αυτοί απετέλεσαν αναγνώριση, όχι μόνο της ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους, αλλά «απετέλεσαν αναγνώριση και της σημασίας που είχε για πολλούς, σε ολόκληρο τον κόσμο, το γεγονός ότι η Ελλάδα ξαναβρήκε τη θέση που της άρμοζε στην παγκόσμια κοινότητα».

Η διαδικτυακή έκθεση της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών, στον ιστότοπο https://200years.mfa.gr/

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider