Διεθνή
21-02-2021 | 20:03

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ λέει ότι ο τερματισμός επιθεωρήσεων δεν παραβιάζει την πυρηνική συμφωνία

Newsroom
Μοιράσου το
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ λέει ότι ο τερματισμός επιθεωρήσεων δεν παραβιάζει την πυρηνική συμφωνία

Η απόφαση του Ιράν να απαγορεύσει στις 23 Φεβρουαρίου επιθεωρήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ, της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), για τις οποίες θα ενημερώνεται την τελευταία στιγμή, δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπει την πυρηνική συμφωνία του 2015, αλλά οι ΗΠΑ πρέπει και πάλι να άρουν τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης για να διασώσουν τη συμφωνία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Όλα τα βήματά μας (για παραβίαση της συμφωνίας) είναι αντιστρέψιμα… Η κίνηση στις 23 Φεβρουαρίου δεν είναι αποχώρηση από τη συμφωνία», δήλωσε ο Ζαρίφ, σε συνέντευξή του στον αγγλόφωνο τηλεοπτικό σταθμό του Ιράν Press TV.

Βάσει νόμου που θεσπίστηκε πέρυσι από Ιρανούς βουλευτές, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη στις 23 Φεβρουαρίου να περιορίσει τις επιθεωρήσεις της IAEA μόνο σε δηλωμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις, ανακαλώντας την πρόσβαση ύστερα από ενημέρωση της τελευταίας στιγμής σε όποια τοποθεσία κρίνεται σχετική για τη συλλογή πληροφοριών, εάν άλλες πλευρές δεν συμμορφώνονται πλήρως με τη συμφωνία.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι είναι έτοιμη να συνομιλήσει με το Ιράν για την επιστροφή και των δύο χωρών στη συμφωνία, που στόχο έχει να αποτρέψει την Τεχεράνη από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αίροντας παράλληλα τις περισσότερες διεθνείς κυρώσεις. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018 και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν.

Ωστόσο το Ιράν και οι ΗΠΑ διαφωνούν για το ποιος πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για την αναβίωση της συμφωνίας. Το Ιράν επιμένει ότι οι ΗΠΑ πρέπει πρώτα να άρουν τις αμερικανικές κυρώσεις ενώ η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη πρέπει πρώτα να συμμορφωθεί πλήρως και πάλι με τη συμφωνία.

Ο Ζαρίφ επανέλαβε τη θέση του Ιράν, ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα με την άρση όλων των κυρώσεων εάν θέλει να αναβιώσει η συμφωνία. «Οι ΗΠΑ πρέπει να επιστρέψουν στη συμφωνία και να άρουν όλες τις κυρώσεις…Οι ΗΠΑ είναι εθισμένες σε κυρώσεις αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Ιράν δεν θα υποκύψει στην πίεση», δήλωσε. «Δεν επιζητούμε πυρηνικά όπλα».

Ο Ζαρίφ είπε επίσης ότι «για πρακτικούς λόγους» η κυβέρνηση Μπάιντεν ακολουθεί την ίδια πολιτική της «μέγιστης πίεσης» όπως η προηγούμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Ο γενικός διευθυντής της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι συναντήθηκε σήμερα στην Τεχεράνη με Ιρανούς αξιωματούχους.

Ο Γκρόσι έφθασε στην ιρανική πρωτεύουσα χθες βράδυ, οπότε και είχε συζητήσεις για το θέμα των πυρηνικών με τον πρόεδρο του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί. Ο Γκρόσι θα δώσει συνέντευξη Τύπου σήμερα το βράδυ κατά την επιστροφή του στη Βιέννη, την έδρα του Οργανισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.