Ελλάδα
09-02-2021 | 12:02

Συρεγγέλα: Η ισότητα των φύλων δεν προωθείται με ασκήσεις επί χάρτου, αλλά με πρωτοβουλίες

Newsroom
Μοιράσου το
Συρεγγέλα: Η ισότητα των φύλων δεν προωθείται με ασκήσεις επί χάρτου, αλλά με πρωτοβουλίες

Η κυβέρνηση έχει πολύ υψηλά στην ατζέντα της τα θέματα της ισότητας των φύλων, διαβεβαιώνει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγγέλα, με αφρομή δημοσίευμα που υποστηρίζει πως η Ελλάδα μπλοκάρει Οδηγία για την ισότητα των δύο φύλων.

«Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Η Ελλάδα είχε συνταχθεί με την πλειοψηφία των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. υπέρ της πρότασης για την ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων στα μη εκτελεστικά μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των εισηγμένων εταιριών και δραστηριοποιήθηκε έντονα στο πλαίσιο του «Προγράμματος της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιανουάριος-Ιούνιος 2014)». Και σ’ αυτή τη θέση παραμένει» τονίζει σε δηλώσεις της η κα Συρεγγέλα.

Στη συνεδρίαση της Ομάδας Κοινωνικών Υποθέσεων του Συμβουλίου τον Μάρτιο του 2017 η Ελλάδα εκφράστηκε θετικά ως προς τους στόχους της Οδηγίας και ανέφερε την πρόθεσή της να εργαστεί εποικοδομητικά επί του φακέλου. Έκτοτε και μέχρι σήμερα η πρόταση της οδηγίας δεν έχει συζητηθεί στο Συμβούλιο.

Νωρίτερα και από κάθε άλλη χώρα προχώρησε στη θέσπιση του Ν. 4706/2020, με τον οποίο υιοθετείται το μέτρο της ποσόστωσης στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Εταιρειών με στόχο την άμβλυνση των ανισοτήτων στα οικονομικά κέντρα λήψης αποφάσεων.

«Η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία έχει συμπεριληφθεί ως καλή πρακτική στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Τόσο για το συγκεκριμένο νομοθετικό μέτρο όσο και για τις δράσεις της χώρας στην αντιμετώπιση των έμφυλων διακρίσεων η Ελλάδα έχει λάβει συγχαρητήρια από τον ΟΗΕ και άλλα Ευρωπαϊκά fora, όπως το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE)» δήλωσε η υφυπουργός.

Σύμφωνα με την κ. Συρεγγέλα, «η ισότητα των φύλων αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και ευαίσθητο θέμα και κυρίως μια διαρκή προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητας των γυναικών όχι με ασκήσεις επί χάρτου αλλά στην πράξη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.