Νέες αμφιβολίες για το εμβόλιο της AstraZeneca, αύριο τα αποτελέσματα για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες αμφιβολίες για το εμβόλιο της AstraZeneca, αύριο τα αποτελέσματα για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με την αποτελεσματικότητα που έχει το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca, απέναντι στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος του κορoνoϊού: Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και με πρόωρα στοιχεία που δημοσίευσαν οι Financial Times, το εμβόλιο παρουσιάζει μειωμένη αποτελεσματικότητα ενάντια στα ήπια συμπτώματα που προκαλούνται από το νοτιοαφρικανικό στέλεχος.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.000 ατόμων που στην πλειοψηφία τους είναι νεαρής ηλικίας και χωρίς υποκείμενα νοσήματα και γι' αυτό είναι δύσκολο να αξιολογηθεί κατά πόσον προστατεύεται ο ασθενής από το να νοσήσει βαριά. Η αισιοδοξία της εταιρείας όμως κρύβεται στο ότι το εμβόλιο δημιουργεί εξουδετερωτικά αντισώματα, αντίστοιχα με άλλων εμβολίων.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι- σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία- το εμβόλιο μπορεί να προστατέψει έναν ασθενή από το να νοσήσει βαριά ή ακόμα και να νοσηλευτεί, αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο να προσβληθεί από τον ιό, παρότι έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της- με αποτέλεσμα να μεταδίδεται ο ιός, χωρίς όμως να είναι τόσο επικίνδυνος.

Τα επίσημα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να δημοσιευθούν τη Δευτέρα. Σε κάθε περίπτωση η AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συνεχίζουν τις κλινικές δοκιμές, με στόχο να η επόμενη γενιά εμβολίων να είναι έτοιμη μέχρι το φθινόπωρο.

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider