Σε ποιες χώρες της Ευρώπης εντοπίζονται κρούσματα μεταλλαγμένου κορονοϊού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ποιες χώρες της Ευρώπης εντοπίζονται κρούσματα μεταλλαγμένου κορονοϊού

Η μετάλλαξη του νέου κορονοϊού η οποία εμφανίστηκε αρχικά στη Βρετανία εκτιμάται ως ιδιαίτερα μολυσματική και έχει οδηγήσει σε αλλεπάλληλες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις από πολλές χώρες του κόσμου, καθώς εντοπίζεται πλέον σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Ιταλία

Στην Ιταλία το Σάββατο παρουσιάζει μείωση ο αριθμός των θανάτων και εκείνος των νέων κρουσμάτων κορονοϊού. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 261 άνθρωποι και καταγράφηκαν 10.407 κρούσματα.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 81.285 διαγνωστικά τεστ, το 12,8% των οποίων ήταν θετικό. Σημειώνεται ότι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα, τα τεστ μειώθηκαν σχεδόν κατά 50%. Χθες, έχασαν την ζωή τους 459 άνθρωποι, με 19.037 νέα περιστατικά. Σε ότι αφορά τις μονάδες εντατικής θεραπείας, οι ασθενείς με Covid-19, τις τελευταίες είκοσι τέσσερις ώρες είναι 2 λιγότεροι, και στους νοσοκομειακούς θαλάμους 98 λιγότεροι.

Οι μετάλλαξη του κορονοϊού, δε, που πρωτοεμφανίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία, εντοπίσθηκε σήμερα και σε έξι επιβάτες που είχαν επιστρέψει στη Νάπολη, πριν από τη διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων με το Λονδίνο και τις υπόλοιπες βρετανικές πόλεις. 'Αλλα τρία κρούσματα καταγράφηκαν στη βόρεια περιφέρεια του Βένετο, και δυο στη νότια, ευρύτερη περιοχή του Μπάρι.

Σε σχέση, τέλος, με τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, η επιτροπή ειδημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση αποφάνθηκε σήμερα ότι το σχέδιο με τα μέτρα πρόληψης που έχουν παρουσιάσει οι είκοσι ιταλικές περιφέρειες, είναι ανεπαρκές σε ότι αφορά την προστασία της υγείας των πολιτών. Κάτι που σημαίνει ότι οι πίστες του σκι, οι οποίες στην φάση αυτή είναι κλειστές, μπορεί να μην ξαναλειτουργήσουν στις 7 Ιανουαρίου, όπως είχε οριστεί πριν από τις γιορτές.

Γαλλία

Ένα πρώτο κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαιώθηκε στη Γαλλία, στην Τουρς (κεντρικά), ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας.

Το πρόσωπο που έχει μολυνθεί — Γάλλος ο οποίος κατοικεί μόνιμα στο ΗΒ — είναι ασυμπτωματικό και έχει τεθεί σε απομόνωση στο σπίτι του. Αφού έφθασε στη χώρα «από το Λονδίνο την 19η Δεκεμβρίου», υποβλήθηκε σε εξέταση σε πανεπιστημιακό νοσοκομειακό κέντρο την 21η και «διαγνώστηκε θετικός» στο μεταλλαγμένο στέλεχος, σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο διευκρίνισε πως πρόκειται για την «πρώτη μόλυνση» που επιβεβαιώνεται επίσημα «από το στέλεχος VOC 202012/01». Ο ασθενής αισθάνεται καλά, διαβεβαίωσε το υπουργείο.

Νωρίτερα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 20.262 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 159 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Η αύξηση των κρουσμάτων εξηγείται εν μέρει από το ότι πολλοί Γάλλοι υποβλήθηκαν σε τεστ προτού αποφασίσουν αν θα γιορτάσουν μαζί με τους δικούς τους.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχει φθάσει ως εδώ τους 62.427 θανάτους επί συνόλου 2.547.771 μολύνσεων. Πρόκειται για τον 7ο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο.

Στα γαλλικά νοσοκομεία νοσηλεύονταν χθες 24.359 ασθενείς, από τους οποίους 2.616 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), κατά την υπηρεσία δημόσιας υγείας της Γαλλίας.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του νέου κορωνοϊού στη χώρα αναμένεται να γίνουν αύριο Κυριακή, στη Σεβράν, κοντά στο Παρίσι, και στη Ντιζόν, ανατολικά. Θα ανοσοποιηθούν ηλικιωμένοι εθελοντές.

Γερμανία

Μια νέα μετάλλαξη του SARS-CoV-2 που εξαπλώθηκε ραγδαία στη Βρετανία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία, ανακοίνωσε το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Το μολυσμένο άτομο πέταξε στη Φρανκφούρτη από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, στις 20 Δεκεμβρίου για να επισκεφθεί συγγενείς και εξετάσθηκε και βρέθηκε θετικό κατά την άφιξή του. Περαιτέρω γενετική ανάλυση του δείγματος σε ένα εργαστήριο στο Βερολίνο έδειξε ένα κρούσμα Β.1.1.7, όπως είναι γνωστή η ονομασία της μετάλλαξης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας του νοτιοδυτικού ομόσπονδου κρατιδίου. «Αυτό είναι το πρώτο γνωστό κρούσμα στη Γερμανία», πρόσθεσε.

Ο άνθρωπος αυτός, που έκτοτε παρουσίασε ήπια συμπτώματα, παραλήφθηκε από το αεροδρόμιο με αυτοκίνητο από μέλη της οικογένειας του και έχει τεθεί σε απομόνωση από τότε στην κατοικία της οικογένειας στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, πρόσθεσε το υπουργείο. Τρία πρόσωπα που ήρθαν σε στενή επαφή με τον άνθρωπο αυτό μπήκαν επίσης σε καραντίνα.

Η γρήγορη εξάπλωση της νέας παραλλαγής του ιού στη Βρετανία ώθησε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να διακόψουν τις συγκοινωνιακές συνδέσεις με την χώρα.

Ιρλανδία

Η Ιρλανδία επιβεβαίωσε επίσης ότι κυκλοφορεί στη χώρα ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι εντοπίσαμε τη νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2» αφού το Εθνικό Εργαστήριο Ιολογίας του Γιουνιβέρσιτι Κόλετζ του Δουβλίνου ανέλυσε το γονιδίωμά του, ανέφερε ο αρχίατρος Τόνι Χόλοχαν.

«Οι περαιτέρω εξετάσεις, τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, θα καθορίσουν σε ποιο βαθμό» έχει εξαπλωθεί η μετάλλαξη αυτή στην Ιρλανδία, πρόσθεσε.

Δανία

Η Δανία ταυτοποίησε 33 μολύνσεις με το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που διαδίδεται ραγδαία σε τμήματα της Βρετανίας, σύμφωνα με τις αρχές.

Το Ινστιτούτο Σέρουμ (SSI), η αρχή για τις μολυσματικές ασθένειες της Δανίας, ανέφερε σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, πως τα περιστατικά βρέθηκαν σε τεστ για την Covid-19 που διενεργήθηκαν στο διάστημα 14 Νοεμβρίου με 14 Δεκεμβρίου.

Η Δανία, μια χώρα που ηγείται παγκοσμίως στον προσδιορισμό της νουκλεοτιδικής αλληλουχίας του γονιδιώματος, έχει αναλύσει μέχρι τώρα γενετικό υλικό από 7.805 θετικά τεστ αυτής της περιόδου, κάτι που σημαίνει ότι το νέο στέλεχος βρέθηκε σε περίπου 0,4% των μολύνσεων.

Καθώς μόλις το 13,5% των θετικών τεστ εκείνης της περιόδου έχει αναλυθεί μέχρι τώρα, το SSI ανέφερε πως το ποσοστό του νέου στελέχους μπορεί να αλλάξει.

«Τα τελευταία αποτελέσματα του προσδιορισμού της νουκλεοτιδικής αλληλουχίας δείχνουν πως υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα στη Δανία με το νέο αγγλικό στέλεχος του ιού, αν και σε πολύ χαμηλό επίπεδο», ανέφερε το SSI.

Η Δανία, όπως και αρκετές άλλες χώρες, ανέστειλε τις πτήσεις από τη Βρετανία, όπου το νέο στέλεχος του ιού -που θεωρείται πιο μεταδοτικό από τα άλλα τα οποία κυκλοφορούν- διαδίδεται γρήγορα στη νότια Αγγλία, περιλαμβανομένου του Λονδίνου.

Οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν πως οι 33 άνθρωποι που κόλλησαν το νέο στέλεχος δεν είχαν κάποια σχέση με την Αγγλία ούτε είχαν ταξιδέψει σε άλλες χώρες.

Πορτογαλία

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (INSA) της Πορτογαλίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχουν εντοπιστεί τρεις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, που συνεχίζει να πλήττει τη χώρα.

«Μπορούμε πλέον να επιβεβαιώσουμε, έπειτα από μελέτη σε συνεργασία με το Επιστημονικό Ινστιτούτο Γκουλμπένκιαν, ότι οι (γενετικές) παραλλαγές (του νέου κορωνοϊού) σε αυτό το δεύτερο κύμα στην Πορτογαλία είναι μεταλλάξεις που δεν είχαν εντοπιστεί στο πρώτο κύμα», υπογράμμισε ο Ζουάου Πάουλου Γκόμες, ερευνητής στο τμήμα λοιμωδών νόσων του INSA, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων LUSA.

Οι τρεις μεταλλάξεις, που έχουν εντοπιστεί σε όλη την Πορτογαλία, εντάσσονται στη «διαδικασία προσαρμογής του ιού στους ανθρώπους», πρόσθεσε και εκτίμησε ότι σε αυτή τη διαδικασία οφείλεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας που πλήττει τη χώρα.

«Αυτό είναι φυσιολογικό να συμβαίνει, έχει περάσει ένας χρόνος αφότου ο ιός εμφανίστηκε, προσέβαλε ανθρώπους -είναι εντελώς φυσιολογικό», συνέχισε.

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις σε κλινικό επίπεδο» ότι οι μεταλλάξεις αυτές προκαλούν «βαρύτερες» μορφές της ασθένειας, αλλά η αύξηση των κρουσμάτων ίσως οφείλεται στην υψηλότερη μεταδοτικότητά τους, πρόσθεσε ο ειδικός.

Το υπουργείο Υγείας της Πορτογαλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.602 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν άλλοι 89 ασθενείς με την Covid-19. Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα της Ιβηρικής έφθασε τις 6.343 νεκρούς επί συνόλου 383.258 μολύνσεων.

Σουηδία-Ισπανία

Ένα πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης που εμφανίστηκε στη Βρετανία καταγράφηκε στη Σουηδία, ανακοίνωσαν το Σάββατο οι υγειονομικές αρχές.

Πρόκειται για «ένα μεμονωμένο κρούσμα» σε έναν άνθρωπο που ταξίδεψε πρόσφατα από τη Βρετανία στη Σουηδία, σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας.

«Δεν ήταν κάτι αναπάντεχο. Ξέρουμε ότι αυτή η παραλλαγή κυκλοφορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Σεπτέμβριο και μεμονωμένα κρούσματα έχουν εντοπιστεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης», εξήγησε η Κάριν Τέγκμαρκ Βίσελ, υψηλόβαθμο στέλεχος της υπηρεσίας αυτής.

Νωρίτερα σήμερα, η Ισπανία ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν τέσσερα κρούσματα αυτού του μεταλλαγμένου κορονοϊού. Πρόκειται για πρόσωπα που έφτασαν πρόσφατα από τη Βρετανία ή είχαν στενές επαφές με ταξιδιώτες από τη χώρα αυτή. Ο πατέρας, η μητέρα και η αδελφή ενός νεαρού που έφτασε στη Μαδρίτη την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν θετικοί στη μετάλλαξη. Πιστεύεται ότι και ο νεαρός έχει μολυνθεί, όμως οι αρχές περιμένουν να βγουν τα αποτελέσματα του μοριακού τεστ για να επιβεβαιώσουν την εικασία τους. Το τέταρτο κρούσμα είναι ένας άνδρας που έφτασε στη Μαδρίτη στις 20 Δεκεμβρίου, με άλλη πτήση.

"Οι ασθενείς δεν είναι σε σοβαρή κατάσταση. Ξέρουμε ότι αυτό το στέλεχος μεταδίδεται ευκολότερα, αλλά δεν προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα", εξήγησε ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας.

Πιο μεταδοτικός ο μεταλλαγμένος κορονοϊός

Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικό και πιθανότατα θα οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα νοσηλειών και θανάτων το επόμενο έτος, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η μετάλλαξη είναι 56% πιο μεταδοτική από άλλα στελέχη, σύμφωνα με τη μελέτη του Κέντρου Μαθηματικής Μοντελοποίησης Λοιμωδών Νοσημάτων στο London School of Hygiene and Tropical Medicine. Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οδηγεί σε περισσότερο ή λιγότερο σοβαρή ασθένεια.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε δηλώσει προηγουμένως ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος φαίνεται να είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό από ό,τι άλλα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν.

Το γεγονός έχει προκαλέσει ανησυχία ότι τα τεστ, οι θεραπείες και τα εμβόλια που μόλις ξεκίνησαν να κυκλοφορούν μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά, αν και η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή Υγείας της Ευρώπης είπε ότι η μετάλλαξη πιθανότατα δεν είναι αρκετά διαφορετική από τις προηγούμενες.

Στη μελέτη αναφέρεται επίσης ότι η κυκλοφορία των εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να χρειαστεί να επιταχυνθεί για να περιοριστεί η διάδοση του μεταλλαγμένου ιού, στον ρυθμό των 2 εκατομμυρίων ανθρώπων την εβδομάδα από τον τρέχοντα των 200.000.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider