Ειδήσεις | Ελλάδα
13-11-2020 | 14:42

Πέτσας: Αν τηρήσουμε τα μέτρα που έχουμε δεν θα χρειαστούν σκληρότερα

Μοιράσου το
Πέτσας: Αν τηρήσουμε τα μέτρα που έχουμε δεν θα χρειαστούν σκληρότερα

«Εάν χρειαστεί να κλείσουμε και τα δημοτικά σχολεία θα το κάνουμε και αυτό. Όχι με επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Όχι ότι κινδυνεύουν τα παιδιά μας του δημοτικού. Δε μας ανησυχεί η μετάδοση μέσα στο σχολείο. Μας ανησυχεί η κινητικότητα, γιατί είναι περίπου 650.000 παιδιά που πηγαίνουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Τα πηγαίνουν οι γονείς, οι παππούδες, οι γιαγιάδες τους και αυτό συμβάλλει πολύ στην αύξηση της κινητικότητας όπως έχουμε δει και από τον αριθμό των sms», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά 90,1».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι εχθρός είναι ο εφησυχασμός και η χαλάρωση τα οποία οδήγησαν σε ένα δεύτερο lockdown. «Αν τηρήσουμε τα μέτρα που έχουμε τώρα στη φαρέτρα μας τότε δεν θα χρειαστεί να σκληρύνουν περισσότερο τα μέτρα ή να παραταθεί το lockdown. Για να άρουμε, όμως, το lockdown θα πρέπει να έχουμε φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο που τα κρούσματα δεν θα απειλούν την ισορροπία και τη σταθερότητα του Συστήματος Υγείας» και πρόσθεσε πως: «Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, περίπου μια εβδομάδα μετά την καθολική εφαρμογή του lockdown και περίπου 14 ημέρες από την εφαρμογή του στη Θεσσαλονίκη βλέπουμε μια αυξημένη κινητικότητα. Και πρέπει να την περιορίσουμε κι άλλο. Αυτή είναι βασική σύσταση προς όλους μας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι υπάρχει ανησυχία για μη εφαρμογή των μέτρων στο βαθμό που επιθυμεί η κυβέρνηση και ζητούν οι λοιμωξιολόγοι. «Όλοι έχουμε κουραστεί. Υπάρχει μια κόπωση στον πληθυσμό μετά από περίπου 10 μήνες σε αυτή την κατάσταση και η τήρηση των μέτρων δεν είναι όσο αυστηρή, όπως ήταν πριν από τον καθένα από εμάς», υπογράμμισε κάνοντας έκκληση σε όλους να τηρούμε τα μέτρα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπάρχει για πρώτη φορά αχτίδα φωτός με την ανακάλυψη των εμβολίων και δήλωσε: «Ας μην αφήσουμε τον εαυτό μας να πέσει από το βουνό τη στιγμή που είμαστε κοντά στην κορυφή».

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να περιορίσει κι άλλο την κινητικότητα η οποία τρέφει τον ιό.

Αναφερόμενος ειδικά για τη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι αυτό που πήγε λάθος το περιέγραψε ο πρωθυπουργός και πως δεν ήταν μόνο η χαλάρωση του πληθυσμού αλλά όλων, κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων παραγόντων. «Επίσης, υπήρχε μια άποψη, η οποία δυστυχώς δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, ότι "εντάξει, πλέον βλέπουμε αρκετούς γνωστούς μας που έχουν περάσει τον κορονοϊό και δεν αντιμετώπισαν κάτι ιδιαίτερο, ας κολλήσουμε να τελειώνουμε". Αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος. Είναι καταστροφικό», συνέχισε εξηγώντας ότι αυτό οδηγεί τους πιο ευάλωτους, τους πιο ηλικιωμένους στο νοσοκομείο, ενδεχομένως στη ΜΕΘ και ενδεχομένως και στον θάνατο. «Γι΄ αυτό -όπως είπε ο πρωθυπουργός- επειδή υπάρχει μια τέτοια νοοτροπία, μια χαλάρωση, μια κόπωση, αναγκαζόμαστε να πάρουμε πολύ πιο σκληρά μέτρα από ό,τι είναι απαραίτητο με βάση την επιδημιολογική εικόνα, γιατί ξέρουμε ότι κάποιοι δεν θα τα τηρήσουν. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα, αυτή τη στιγμή», επισήμανε.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι αυτό που έχει σημασία στη διαχείριση των οικονομικών είναι αν οι αγορές και οι επενδυτές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση κάνει το σωστό για την στήριξη της οικονομίας, γιατί τότε η εμπιστοσύνη θα παραμείνει και τα επιτόκια δανεισμού θα είναι χαμηλά. «Αυτό θα διατηρήσουμε, αυτό θα κάνουμε και δεν υπάρχει κανένας λόγος για συζήτηση περί μνημονίων. Σημασία τώρα έχει να στηρίξουμε αυτούς που έχουν ανάγκη και πλήττονται από την πανδημία τώρα, ώστε όλοι να πάρουν μερίδιο από μια δυναμική επανεκκίνηση το 2021», συμπλήρωσε.

Επιπλέον δήλωσε ότι δεν σχετίζεται με τον τουρισμό η έξαρση της πανδημίας. «Κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε. Απόδειξη ότι δεν υπήρξε από τον τουρισμό έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας. Η έξαρση της πανδημίας ήρθε κάποια στιγμή μετά το τέλος Σεπτεμβρίου, σταδιακά μέσα στον Οκτώβριο και γι΄ αυτό πήραμε όλα αυτά τα μέτρα που έπρεπε να πάρουμε προς το τέλος Οκτωβρίου, βάζοντας πολλές περιοχές στο "κόκκινο" και προχωρώντας τελικά σε lockdown», πρόσθεσε.

Τέλος, σχετικά με το Πολυτεχνείο δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της, ότι δεν θα γίνει πορεία και θα εφαρμοστεί επιχειρησιακό σχέδιο για την αποτροπή της. «Από ό,τι ακούσαμε χθες, κάποια κόμματα θα επιχειρήσουν να κάνουν κάτι, το οποίο θα είναι αντίθετο από αυτό που πραγματικά περιμένει σήμερα η ελληνική κοινωνία, δηλαδή υπευθυνότητα από όλους. Όπως δεν κάναμε παρελάσεις την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου, όπως δεν πήγαμε στις εκκλησίες μας το Πάσχα, δεν θα κάνουμε φέτος πορεία για το Πολυτεχνείο. Βιώνουμε μια πρωτοφανή κατάσταση και θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε όλοι. Να μην έχουν ιδεολογικές αγκυλώσεις», υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.