«Μύλος» στην Ακαδημία Αθηνών με τη θέση του Γενικού Γραμματέα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μύλος» στην Ακαδημία Αθηνών με τη θέση του Γενικού Γραμματέα
Σκηνικά που ουδόλως τιμούν το κορυφαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας

Ένα πρωτοφανές αλαλούμ διαδραματίζεται το τελευταίο διάστημα στην Ακαδημία Αθηνών, με «Μήλον της Έριδος» τη θέση του Γενικού Γραμματέα του κορυφαίου ακαδημαϊκού ιδρύματος της χώρας. Η διαδικασία των εκλογών, η εκ νέου υποψηφιότητα του νυν Γενικού Γραμματέα, αλλά και η αιφνίδια παράταση που έδωσε η πρόεδρος της Ακαδημίας για την υποβολή νέων υποψηφιοτήτων έχουν προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου αναστάτωση, η οποία και βάλλει ευθέως έναντι του κύρους της Ακαδημίας.

Η τελευταία πράξη στο «σίριαλ» που διαδραματίζεται εδώ και μήνες αφορά στην αιφνίδια απόφαση της Προέδρου της Ακαδημίας, κυρίας Άννας Μπενάκη η οποία μέσω επιστολής της ενημέρωσε τα μέλη της Ακαδημίας να παρατείνει την προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων μέχρι και σήμερα, 15/10. Mια κίνηση όμως που προκάλεσε την άμεση και οργίλη αντίδραση 12 μελών της Ακαδημίας, τα οποία σε επιστολή τους προς την πρόεδρο κάνουν λόγο για αβάσιμα και έωλα επιχείρημα και προδήλως μη σύννομη διαδικασία.

Έτσι, για ακόμη μια φορά, η Ακαδημία Αθηνών εμφανίζεται διχασμένη, προβάλλοντας μια εξαιρετικά αλγεινή εικόνα που ουδόλως συνάδει με το ρόλο και το ήθος της.

Το ιστορικό της διένεξης

Η διένεξη στους κόλπους της Ακαδημίας Αθηνών έχει ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του έτους, με αφορμή την παράταση –λόγω κορονοϊού- της θητείας του νυν Γενικού Γραμματέα κ. Πετράκου. Με πρόσχημα την πανδημία ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας επιδίωξε να παραμείνει στη θέση του, ανανεώνοντας τη θητεία του, παρά το γεγονός ότι διάγει το 89ο έτος της ηλικίας του. Εν τέλει, και μετά από αρκετούς μήνες, αποφασίστηκε να γίνει η ψηφοφορία, με υποψηφίους τον κ. Πετράκο και τον κ. Ζερεφό. Όμως, όπως αναφέρουν οι Ακαδημαϊκοί, «η 6μελής Εισηγητική Επιτροπή έκρινε την αξία των δύο μόνον υποβαλόντων υποψηφιότητα (κ. κ. Χρ. Ζερεφού και Β. Πετράκου), ακολούθως δε εισηγήθηκε στην κα Πρόεδρο (βάσει των άρθρων 42 και 22 του Οργανισμού και του άρθρου 30 του Εσωτερικού Κανονισμού) ως μοναδικό υποψήφιο ομόφωνα τον κ. Χρ. Ζερεφό».

Μια εξέλιξη που φαίνεται πως ανέτρεψε το σχεδιασμό τόσο του κ. Πετράκου όσο και της κυρίας Μπενάκη, με την τελευταία να επιδιώκει να παρατείνει την προθεσμία, ώστε να μπορέσει να δηλώσει υποψηφιότητα και τρίτος Ακαδημαϊκός, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο κ. Ρούσσος. Κάτι όμως που προκάλεσε την άμεση αντίδραση των μελών της Ακαδημίας, όπως φαίνεται και από την παρακάτω επιστολή.

Η επιστολή των 12 Ακαδημαϊκών

Αναλυτικά, η επιστολή που εστάλη προς την κυρία Μπενάκη έχει ως εξής:

Αξιότιμη κα Πρόεδρε,

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε μέσω της από 12/10/ 2020 επιστολής σας ότι συνάδελφοι μπορούν να υποβάλλουν υποψηφιότητα για το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα της Ακαδημίας το αργότερο μέχρι της 15/10/2020, χωρίς μάλιστα αυτό να στηρίζεται σε οποιαδήποτε διάταξη νόμου, με το όλως αβάσιμο και έωλο επιχείρημα « ενόψει της προγραμματιζόμενης νέας διαδικασίας», της επιστολικής ψήφου (ερειδόμενης στο άρθρο 120 παρ. 2 του ν. 4692/12.6.2020). Τούτο όμως είναι προδήλως μη σύννομο, διότι η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για το αξίωμα αυτό έληξε στις 30/9/2020 και ώρα 15:00,σύμφωνα με την απόφαση της Ολομελείας της 18ης/6/2020 (που όρισε ονομαστικώς και τα μέλη της 6μελούς Εισηγητικής Επιτροπής), όπως άλλωστε αποφασίστηκε από την Σύγκλητο της 29ης/9/2020 και προκύπτει από το σχετικό πρακτικό σελ. 2 κατά το οποίο: «Στη συνέχεια η κα Πρόεδρος ανέφερε ότι θα αποστείλει στην κατ’ άρθρο 42 του Οργανισμού 6μελή Επιτροπή, την οποία όρισε η τελευταία Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών, τα ονόματα των υποψηφίων που θα έχουν δηλώσει στην Γραμματεία μέχρι της 30ής/9/2020, σύμφωνα με την απευθυνθείσα προς όλους πρόσκληση (επιστολή Προέδρου από 15/9/2020)»

Κατόπιν της αποφάσεως αυτής (Ολομελείας και Συγκλήτου) συνήλθε η 6μελής Εισηγητική Επιτροπή και έκρινε την αξία των δύο μόνον υποβαλόντων υποψηφιότητα (κ. κ. Χρ. Ζερεφού και Β. Πετράκου), ακολούθως δε εισηγήθηκε στην κα Πρόεδρο (βάσει των άρθρων 42 και 22 του Οργανισμού και του άρθρου 30 του Εσωτερικού Κανονισμού) ως μοναδικό υποψήφιο ομόφωνα τον κ. Χρ. Ζερεφό. Τούτο επιβεβαίωσε και μεταγενέστερα με την από 6/10/2020 επιστολή της η Εισηγητική Επιτροπή προς την κα. Πρόεδρο της Ακαδημίας.

Η ως άνω εισήγηση της Επιτροπής είναι απολύτως σύννομη, σύμφωνη και με τον ν.4692/12.6.2020 (αρθρο120, παρ.2) που λόγω της πανδημίας καθορίζει με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων (κατόπιν εισηγήσεως της Συγκλήτου) «διαδικαστικά ζητήματα που κρίνονται αναγκαία για την σύγκληση της Ολομελείας, την συζήτηση, την διαδικασία της ψηφοφορίας και την διεξαγωγή εκλογικών διαδικασιών κ.λ.π.» Στο πλαίσιο αυτό η Σύγκλητος αποφάσισε κατά την ως άνω συνεδρία της 29ης/9/2020 την διενέργεια εκλογής του Γενικού Γραμματέα μέσω επιστολικής ψήφου, όπως αναλυτικά περιγράφεται στο σχετικό Πρακτικό της Συγκλήτου.

Το επόμενο στάδιο της σχετικής διαδικασίας για την εκλογή του Γενικού Γραμματέα είναι η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου κατά τα περιγραφόμενα στο Πρακτικό της Συγκλήτου.

Σημειωθήτω ότι η αναφορά στο τέλος της από 15/9/2020 επιστολής της κας Μπενάκη προς τα τακτικά μέλη «εξυπακούεται ότι δήλωση υποψηφιότητας μπορεί να υποβληθεί εως την έναρξη της διαδικασίας εκλογής» αφορά και μόνο την περίπτωση υποβολής υποψηφιότητας συναδέλφου συνοδευόμενη από υπογραφές 10 τακτικών μελών, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του άρθρου 22 σελ. 11 του Οργανισμού της Ακαδημίας, καθ’ ο δύναται να προστεθεί "και πας έτερος , αλλ’ εκ μόνων των εν τω γενικώ καταλόγω περιεχόμενων ". Προϋποθέσεις, όμως, οι οποίες εν προκειμένω ικανοποιούνται μόνο για τον υποβαλόντα εμπροθέσμως υποψηφιότητα κ. Β. Πετράκο. Συνεπώς υποψηφιότητες υποβληθείσες μετά την 30ην/9/2020 (και έως εκ τούτου μη αποσταλείσες στην 6μελη Εισηγητική Επιτροπή προς κρίση ) δεν είναι ληπτέες υπόψιν.

Εν όψει των ανωτέρω, ο νόμος δεν παρέχει την δυνατότητα υποβολής νέων υποψηφιοτήτων για το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα( πλην των κ.κ Χρ Ζερεφού και Β. Πετράκου) και παρακαλούμε, όπως ανακαλέσετε την από 12/10/2020 σχετική με το θέμα αυτό επιστολή σας.

Διαβάστε επίσης: Γραμματέας ετών 89 πασχίζει για ανανέωση

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider