Έξι λόγοι για να υποδεχτούμε με αισιοδοξία το 2020

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έξι λόγοι για να υποδεχτούμε με αισιοδοξία το 2020
Υπάρχουν έξι λόγοι για να υποδεχθούμε το 2020, με περίσσεια αισιοδοξία.

Όχι έναν, ούτε δύο, αλλά συνολικά έξι λόγους για τους οποίους ο πλανήτης πρέπει να υποδεχθεί με αισιοδοξία το 2020, αναλύει άρθρο που φιλοξενείται στο CNBC.

Αρθρογράφος είναι ο Frederick Kempe, διάσημος συγγραφέας, δημοσιογράφος και επικεφαλής του Atlantic Council, μιας από τις ισχυρότερες δεξαμενές σκέψεις (think tanks) των ΗΠΑ.

Αποφασισμένος, λοιπόν, ο αρθρογράφος να αποχαιρετήσει το 2019, αλλά και να υποδεχθεί το 2020, με περίσσεια αισιοδοξία, παρουσιάζει μια σειρά από ισχυρούς, κατά τη γνώμη του, λόγους.

Δείτε ποιοι είναι:

Όπως επιβεβαιώνει ο σχετικός δείκτης (Legatum Prosperity Index), η παγκόσμια ευημερία βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας της. Την τελευταία δεκαετία, η ευημερία έχει βελτιωθεί σε 148 χώρες ανά τον κόσμο, ενώ έχει μειωθεί μόλις σε 19 χώρες. Συνολικά ο δείκτης μετρά την ευημερία σε 167 χώρες, καλύπτοντας σχεδόν το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η ενίσχυση της παγκόσμιας ευημερίας προκύπτει από τη βελτίωση των συστημάτων υγείας και εκπαίδευσης, καθώς και από την εδραίωση ζητημάτων που αφορούν στη χρηματοπιστωτική ασφάλεια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν ξεφύγει από τα όρια της ακραίας φτώχειας από το 1990 μέχρι και σήμερα. Πλέον, το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας έχει μειωθεί στο 10% διεθνώς, το οποίο, αν και παραμένει υψηλό, βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που ξεκίνησε η καταμέτρηση των σχετικών δεικτών.

Κάθε Δεκέμβριο το περιοδικό Economist ψηφίζει τη «χώρα της χρονιάς». Για φέτος, επέλεξε το Ουζμπεκιστάν, εκτιμώντας πως είναι η χώρα που κατέγραψε την ισχυρότερη βελτίωση τους τελευταίους 12 μήνες σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Στη δεύτερη θέση της λίστας του Economist βρίσκεται το Σουδάν, μια χώρα που έκανε τεράστια βήματα, κατορθώνοντας να εκδιώξει έναν από τους χειρότερους τύραννους που έχουν περάσει ποτέ από την εξουσία χώρας.

Όπως τονίζει ο αρθρογράφος, η παγκόσμια μεσαία τάξη δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη, ενώ κρίνεται πολύ σημαντικό επίσης το γεγονός ότι το 50% της ανθρωπότητας ζει σε δημοκρατικά καθεστώτα.

Και μπορεί η ανησυχία να παραμένει, τα στοιχεία ωστόσο επιβεβαιώνουν πως η παγκόσμια ανισότητα μεταξύ των κρατών βαίνει μειούμενη τις τελευταίες δεκαετίες. Για πρώτη φορά μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να χαρακτηριστεί ως μεσαία τάξη.

Πέραν τούτου, κρίνεται σημαντικό το γεγονός ότι ένας στου δύο ανθρώπους στον κόσμο ζει και μεγαλώνει σε δημοκρατικά καθεστώτα.

Μπορεί η ανησυχία για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι στα ύψη, ωστόσο εκείνοι που εκφράζουν φόβους για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου ξεχνούν ότι δεν έχει υπάρξει διαμάχη ή πόλεμος στη Δυτική Ευρώπη εδώ και τρεις γενιές.  

Και μπορεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να παραμένει σε εξέλιξη, ωστόσο είναι έκδηλο ότι καμία χώρα δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε έναν πραγματικό πόλεμο.

Όπως έχει δηλώσει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο Μπιλ Γκέιτς, παρουσιάζοντας τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο μέσος όρος του δείκτη νοημοσύνης παγκοσμίως αυξάνεται κατά περίπου 3 μονάδες κάθε δεκαετία.

«Το μυαλό των παιδιών αναπτύσσεται πολύ περισσότερο από ότι στο παρελθόν, λόγω των βελτιωμένων συνθηκών μέσα στις οποίες μεγαλώνουν οι νέες γενιές», έχει εξηγήσει ο Μπιλ Γκέιτς.

Πολλά τρομακτικά στοιχεία κρύβει η τεχνολογία, όσο και να μην θέλουμε να το παραδεχτούμε. Η τεχνολογία μπορεί να δώσει εξουσία σε πραγματικούς τυράννους, να απειλήσει θέσεις εργασίας. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το CNBC, η ιστορία είναι γεμάτη παραδείγματα κατά τα οποία η τεχνολογική «έκρηξη» έχει φέρει πρόοδο, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι έχει φέρει κινδύνους.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση συμμορίας στην Αϊτή

23:57

Ολονύχτια μάχη στα πύρινα μέτωπα σε Βοιωτία και Σαλαμίνα - 39 φωτιές σε ένα 24ωρο

23:41

Ρωσία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες εξαιτίας πυρκαγιάς σε βιομηχανικό εργοτάξιο

23:29

Δύο θάνατοι από ιλαρά στην Πενσιλβάνια

23:16

Άνοδος στη Wall Street με ομόλογα και τεχνολογία στο επίκεντρο

23:00

Δημοσιογράφοι του AFP δέχτηκαν επίθεση από Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη

22:51

Η OpenΑΙ ισχυρίζεται ότι το νέο της τσιπ ξεπερνά τους επεξεργαστές της Nvidia

22:32

Ισραήλ: «Παραμένει βασικός στόχος η αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας και ο αφοπλισμός της Χαμάς»

22:19

Μικρές απώλειες για τον χρυσό αναμένοντας τον PCE

22:06

Πάνω από 1.800 τόνοι απορριμμάτων απομακρύνθηκαν από Αργολίδα, Μεσσηνία και Φωκίδα

21:47

Απώλειες 4% για το πετρέλαιο

21:23

Banco BPM: «Η πρόταση εξαγοράς της Monte dei Paschi δεν περιλαμβάνει premium»

21:03

Πέθανε η Ντόλι Πάρτον σε ηλικία 80 ετών

20:43

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζεται να ανακαλέσει έως και 200.000 βίζες

20:35

Κούβα: Η Αβάνα καταδικάζει την παράταση του αμερικανικού εμπάργκο

20:12

Βέλγιο: Πρωτοφανής έξαρση σαλμονέλας με τουλάχιστον 306 κρούσματα

19:58

Ευρωαγορές: Ανοδικά καθώς «οικονομική D-Day» κατά του Ιράν αποδείχθηκε πιο ήπια

19:57

Ομάν και Ιράν συζητούν για έναν «προσωρινό διάδρομο ναυσιπλοΐας» μέσω του Ορμούζ και για αποναρκοθέτηση

19:55

SpaceX: Επένδυση 100 δισ. δολαρίων για νέα βάση εκτόξευσης στη Λουιζιάνα

19:41

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς

19:37

Ρωσία: Το αεροσκάφος που πιστεύεται ότι μετέφερε τον διευθυντή της CIA αναχώρησε από τη Μόσχα

19:20

Η Ευρώπη δεν προλαβαίνει να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου

19:01

Το Uber θα προσφέρει προαιρετική live μετάδοση των διαδρομών εφήβων σε γονείς και κηδεμόνες

18:47

Fed: Η Collins στηρίζει σταθερά επιτόκια, αλλά αφήνει ανοιχτή την πόρτα για αύξηση

18:42

Λευκορωσία: Η ΕΕ καταδικάζει τον χαρακτηρισμό ευρωπαϊκών ΜΜΕ ως «εξτρεμιστικών»

18:39

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Καλοπήγαδο Λαυρίου

18:25

Ιράν: Ουρές αναμονής έξω από τα βενζινάδικα, μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων

18:22

Ηράκλειο: Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στους Αγίους Δέκα

18:19

Ο Καναδάς απαντά «δολάριο προς δολάριο» στον Τραμπ: Δασμοί έως 50% στις αμερικανικές εισαγωγές

18:05

Χρηματιστήριο: Ανοδική διαφυγή με ώθηση από τράπεζες και blue chips


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider