Τα κρυπτονομίσματα επιστρέφουν δυναμικά - Και να γιατί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα κρυπτονομίσματα επιστρέφουν δυναμικά - Και να γιατί
Τη Δευτέρα, το bitcoin ξεπέρασε το όριο των 50.000 δολαρίων για πρώτη φορά από τον Μάιο.

Έπειτα από πολλούς μήνες σφυροκοπήματος, τα κρυπτονομίσματα ανεβαίνουν.

Τη Δευτέρα, το bitcoin ξεπέρασε το όριο των 50.000 δολαρίων για πρώτη φορά από τον Μάιο. Ανοδικά κινήθηκαν και άλλα νομίσματα όπως το Ethereum, το ADA της πλατφόρμας Cardano και το Dogecoin.

Και ήταν μόλις πριν από μερικές εβδομάδες που κάποιοι στρατηγικοί αναλυτές έβλεπαν πιθανή πτώση του bitcoin στα 20.000 δολάρια, λίγους μήνες μετά το ιστορικό υψηλό του στα σχεδόν 65.000 δολάρια τον Απρίλιο. Αντ'αυτού, η ψυχολογία βελτιώνεται σε όλο τον κλάδο. Οι τελευταίες κινήσεις των κρυπτονομισμάτων είναι μια ένδειξη ότι οι miners του bitcoin έπιασαν και πάλι δουλειά μετά την κινεζική καταστολή των συναλλαγών. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ολοένα και περισσότερα σημάδια ευρύτερης αποδοχής των ψηφιακών νομισμάτων. Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η μετάλλαξη Δέλτα έχει «θολώσει» το χρονοδιάγραμμα της ομαλοποίησης της επιτοκιακής πολιτικής.

«Υπήρξε μια επιταχυνόμενη τάση συσσώρευσης κρυπτο assets τους τελευταίους μήνες», λέει ο Jonathan Cheesman, επικεφαλής εξωχρηματιστηριακών και θεσμικών πωλήσεων στο χρηματιστήριο παραγώγων κρυπτονομισμάτων FTX. «Οι ροές θεσμικών κεφαλαίων στο bitcoin και το ether καθώς και η μεγάλη λιανική δραστηριότητα στα NFTs και το gaming» πιθανότατα παίζουν το ρόλο τους, προσθέτει.

Αλλαγή στην ψυχολογία

Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων «κατοικείται» από μια σειρά προσωπικοτήτων οι φωνές των οποίων μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές. Τελευταία, οι αισιόδοξες φωνές επηρέασαν το κλίμα.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Έλον Μασκ. Νωρίτερα φέτος, ο δισεκατομμυριούχος προκάλεσε ζαλάδες -και βοήθησε τις τιμές να ανέβουν και μετά να κατακρημνιστούν- όταν τον Μάρτιο ανακοίνωσε ότι η Tesla θα δέχεται bitcoin ως μέσο πληρωμών για τα ηλεκτρικά της οχήματα για να το ανακαλέσει, τον Μάιο. Επικαλέστηκε περιβαλλοντικούς λόγους για την αλλαγή στάσης, εκφράζοντας ανησυχίες για τη χρήση ορυκτών καυσίμων κατά το mining κρυπτονομισμάτων. Στον απόηχο των δηλώσεων αυτών, το bitcoin έχασε περίπου το 1/4 της αξίας του μέσα σε μια εβδομάδα.

Αλλά υπήρξε και νέα στροφή: τις τελευταίες εβδομάδες, ο Μασκ έγινε ξανά πιο υποστηρικτικός. Στα τέλη Ιουλίου δήλωσε ότι ο ίδιος προσωπικά κατέχει Bitcoin, Ethereum και Dogecoin και ότι θα ήθελε να δει τα κρυπτονομίσματα να πετυχαίνουν.

Άλλη μια φωνή που ασκεί επιρροή είναι αυτή της σουπερσταρ επενδύτριας Κάθι Γουντ. Η γνωστή υποστηρίκτρια των crypto δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg τον Μάρτιο ότι «βλέπει» άνοδο του bitcoin στα 500.000 δολάρια. Πιο πρόσφατα, είπε πως κατά τη γνώμη της οι εταιρείες θα πρέπει να προσθέσουν το bitcoin στους ισολογισμούς τους.

Τι δείχνει η επεξεργαστική ισχύς

Πριν από περίπου έναν μήνα, όλη η συζήτηση στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων αφορούσε την καταστολή των συναλλαγών από την Κίνα. Η απαγόρευση της εξόρυξης Bitcoin σήμαινε το απότομο κλείσιμο εκατομμυρίων υπολογιστών που επεξεργάζονταν τις συναλλαγές. Πριν την απαγόρευση, περίπου το 65% της εξόρυξης Bitcoin στον κόσμο πραγματοποιούνταν στην Κίνα.

Καθώς οι υπολογιστές βγήκαν offline, το harsh rate - ένα μέτρο της υπολογιστικής ισχύος που χρησιμοποιείται στην εξόρυξη και την επεξεργασία - μειώθηκε στο μισό σε μόλις δυόμισι εβδομάδες.

Εκτός από τις πρακτικές συνέπειες, οι επιθετικές κινήσεις της Κίνας ανέδειξαν το γεγονός ότι το αποκεντρωμένο νόμισμα εξακολουθεί να βρίσκεται στο έλεος των κυβερνήσεων, γεγονός που έπληξε την επενδυτική ψυχολογία. Ο Μπόμπι Λι, ένας από τους πρώτους μεγιστάνες Bitcoin της χώρας, είπε ακόμη ότι η καταστολή των κρυπτονομισμάτων από την Κίνα πιθανότατα θα ενταθεί και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πλήρη απαγόρευση της κατοχής tokens. Αλλά και στις ΗΠΑ, η πρόσφατη συζήτηση στο Κογκρέσο για τους κανόνες των κρυπτονομισμάτων εντείνει την αβεβαιότητα.

Ωστόσο, το harsh rate έχει ανακάμψει από το ναδίρ του Ιούλιου, σύμφωνα με στοιχεία του Blockchain.com.

Αυτή η άνοδος βοήθησε να αποκατασταθεί η αισιοδοξία ότι τα κρυπτονομίσματα μπορούν να «ανθίσουν» ακόμη και κόντρα στα μέτρα καταστολής των κυβερνήσεων παγκοσμίως.

Η επεξεργαστική ισχύς του bitcoin ανακάμπτει μετά την κινεζική καταστολή

Η προσοχή στο Jackson Hole

Οι τιμές των κρυπτονομισμάτων, όπως και ο χρυσός, τείνουν να πιέζονται όταν υπάρχει προοπτική αύξησης των επιτοκίων. Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα μπορεί να εκτροχιάσει τα σχέδια απόσυρσης των μέτρων νομισματικής πολιτικής που εφαρμόστηκαν στην πανδημία.

Εάν ο Πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell υιοθετήσει έναν dovish τόνο στην ομιλία του στο Jackson Hole την Παρασκευή, στέλνοντας σήμα ότι η Fed θα αποφύγει τις επιθετικές κινήσεις, αυτό θα δώσει ώθηση στο νόμισμα, εκτίμησε σε note o αναλυτής της Oanda, Edward Moya.

Το ετήσιο συμπόσιο που λαμβάνει χώρα στο Κάνσας Σίτι (και φέτος διαδικτυακά) παραδοσιακά περνάει από «κόσκινο» για τυχόν ενδείξεις επερχόμενης αλλαγής στη στάση πολιτικής. Κάποιοι αξιωματούχοι της Fed το έχουν χρησιμοποιήσει ως πλατφόρμα για να αναλύσουν νέες πρωτοβουλίες, όπως έκανε πέρυσι ο Powell με ένα νέο πλαίσιο νομισματικής πολιτικής.

Ακόμη πιο mainstream

Μεγάλες χρηματοπιστωτικές και καταναλωτικές εταιρείες αποδέχονται σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό τα κρυπτονομίσματα, προσφέροντας νομιμότητα στο asset και δίνοντας ώθηση στις τιμές. Τράπεζες, χρηματιστηριακές και χρηματιστήρια τίτλων παίρνουν τα μέτρα τους για να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση. Μια εξέλιξη-σταθμός συνέβη τον Απρίλιο με το χρηματιστηριακό ντεμπούτο της Coinbase Global, έναν χώρο συναλλαγών κρυπτονομισμάτων που επιχειρεί να εδραιώσει ένα οικοσύστημα ψηφιακών νομισμάτων.

Φέτος το καλοκαίρι, κυκλοφόρησαν φήμες πως η Amazon.com ενδέχεται να εισέλθει στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων. Μια αγγελία για θέση εργασίας που εκδόθηκε τον Ιούλιο θέλει την εταιρεία να ψάχνει για επικεφαλής τομέα Ψηφιακών Νομισμάτων και Προϊόντων Blockchain. Στον απόηχο της είδησης, το bitcoin σκαρφάλωσε στα περίπου 40.000 δολάρια. Η εταιρεία εξήγησε ότι οι εικασίες γύρω από το σχέδιό της για τα κρυπτονομίσματα δεν αληθεύουν αλλά το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής στον κόσμο παρακολουθεί τον κλάδο έχει μεγάλες επιπτώσεις για τη σκιώδη και συχνά δύσκολα προσβάσιμη αγορά.

Τι ακολουθεί από εδώ και πέρα

Αυτές τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού, είναι πλέον στη μόδα να κάνουμε προβλέψεις των 100.000 δολαρίων.

Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε επένδυση - ή οτιδήποτε, πραγματικά - είναι αδύνατο να προβλέψουμε το μέλλον. Αλλά οι αναλυτές έχουν μερικές εκτιμήσεις για το πώς η διάσπαση προς τα πάνω των 50.000 δολαρίων άλλαξε τις προοπτικές του Bitcoin, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Το Bitcoin «πλησιάζει το άνω άκρο αυτού που περιμένω ως νέο εύρος συναλλαγών στα πάνω από 40.000 δολ. έως πάνω από 50.000 δολ.», δήλωσε ο Rick Bensignor, CEO της Bensignor Investment Strategies.

Η Daniela Hathorn, αναλύτρια στην DailyFx.com, πιστεύει ότι μπορεί να περάσει λίγος καιρός μέχρι να δούμε περαιτέρω ανοδική πορεία, επειδή τα 50.000 δολάρια είναι κρίσιμο ψυχολογικό επίπεδο για το νόμισμα.

«Η υποχώρηση προς την περιοχή των 48.000 δολαρίων θα είναι το πρώτο σημάδι προβλημάτων», έγραψε σε σημείωμά της τη Δευτέρα. «Αλλά η θετική τάση δεν είναι σε καμία περίπτωση πρόβλημα όσο το Bitcoin παραμένει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών στα 45.750 δολάρια. Κοιτάζοντας μπροστά, η βασική πρόκληση για τους αγοραστές θα είναι να κατοχυρώσουν περαιτέρω κέρδη προς τα 55.000 δολάρια χωρίς να χάσουν το momentum στην πορεία ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εκτόξευση ύψους 25% για το Cardano - Έγινε το 3ο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα μετά το Bitcoin και το Ethereum

gazzetta
gazzetta reader insider insider