Bitcoin: Ο Έλον Μασκ είναι η μεγαλύτερη επιρροή για την τιμή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bitcoin: Ο Έλον Μασκ είναι η μεγαλύτερη επιρροή για την τιμή
Όταν ο Έλον Μασκ μιλά, οι επενδυτές του bitcoin ακούνε. 

Όταν ο Έλον Μασκ μιλά, οι επενδυτές του bitcoin ακούνε.

Τα συχνά αινιγματικά μηνύματα του CEO της Tesla έχουν οδηγήσει την τιμή του bitcoin σε μια ξέφρενη πορεία φέτος. Η τιμή εκτοξεύτηκε κατά σχεδόν 20% ένα πρωινό του Ιανουαρίου όταν πρόσθεσε το #bitcoin στο προφίλ του στο Twitter. Έκανε άλμα 16% μέσα σε μία ημέρα, το μήνα που ακολούθησε μετά την αποκάλυψη ότι η Tesla αγόρασε bitcoin αξίας 1,5 δισ. δολαρίων.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Μασκ τουίταρε ότι η Tesla δεν θα δέχεται πλεόν bitcoin ως μέσο πληρωμών για τα οχήματά της. Οι επενδυτές αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό στο tweet, το πιο ραγδαίο selloff του bitcoin φέτος, το οποίο αφάνισε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίησή του και διέγραψε τα κέρδη που είχαν καταγραφεί από τα τέλη Ιανουαρίου. Μετά το peak της τιμής κοντά στα 65.000 δολάρια στα μέσα Απριλίου, η τιμή του bitcoin έχει υποχωρήσει περίπου 50%, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών κατά 40% από το tweet του Musk τον Μάιο.

Η ραγδαία μεταβλητότητα του bitcoin συνεχίστηκε το σαββατοκύριακο. Το ψηφιακό νόμισμα βρέθηκε να υποχωρεί έως τα $31,179.69, σύμφωνα με την CoinDesk, από $35,263 την Παρασκευή το απόγευμα.

Πολλοί επενδυτές αποφάσισαν να αγνοήσουν τα tweets του Musk ως έναν περιττό «θόρυβο» στην πορεία της ανόδου. Κάποιοι επενδυτές μάλιστα, κυρίως νέοι στην αγορά, γιόρτασαν το γεγονός ότι ο Μασκ εξέφρασε την υποστήριξή του για το bitcoin.

Τώρα που οι τιμές πέφτουν, δεν διασκεδάζουν το ίδιο. Στην πραγματικότητα, πολλοί έχουν εξαγριωθεί. «Ξέρει ότι έχει μεγάλη επιρροή και έχει δείξει πόσο του αρέσει να παίζει με αυτή -σε βάρος αυτώ που τον ακολουθούν». σχολιάζει επενδύτρια του bitcoin. Η ίδια λέει ότι «της γύρισε το μάτι» όταν είδε τις τελευταίες αναρτήσεις του Μασκ να σπέρνουν τον πανικό εν μέσω φόβων ότι η Tesla ετοιμάζεται να ξεφορτωθεί τις συμμετοχές της σε bitcoin.

O Μασκ της Tesla είπε πως δεν θα πουλήσει κανένα bitcoin και πως θα ανανεώσει τη χρήση του κρυπτονομίσματος για συναλλαγές όταν βρεθεί λύση για τις ανησυχίες γύρω από τη μεγάλη χρήση ενέργειας.

«Αισθάνομαι άσχημα για όλους όσοι παίρνουν επενδυτικές αποφάσεις βασισμένοι στα tweets κάποιου ο οποίος προσπαθεί απλά να μείνει στην επικαιρότητα και να δώσει πλεονέκτημα στην πλατφόρμα του» είπε η επενδύτρια, προσθέτοντας ότι δεν σχεδιάζει να μειώσει τις τοποθετήσεις της.

Ο Μασκ δεν είναι ο μόνος που επηρεάζει τις αγορές μέσω των social media. Όλο το περασμένο έτος, δημόσια πρόσωπα, από διαχειριστές επενδύσεων έως διευθύνοντες συμβούλους και celebrities έχουν χρησιμοποιήσει πλατφόρμες όπως το Twitter, το Reddit ή το Clubhouse για να διατυπώσουν τη σκέψη τους για τα πάντα, από τα κρυπτονομίσματα έως τα «meme stocks».

Ο Μασκ, παρότι έχει πει τη γνώμη του για τα πάντα, από το dogecoin έως τις μετοχές της Gamestop, είναι επιχειρηματίας και όχι διαχειριστής χαρτοφυλακίουλ. Επίσης είναι γνωστός για την αντισυμβατικότητα και επαναστατικότητά του.

«Σε όποιον νιώθει προσβεβλημένος, να θυμίσω ότι επανεφηύρα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και στέλνω ανθρώπους στον Άρη με πύραυλο. Θεωρείτε ότι θα μπορούσα να είμαι ένας κουλ, νορμάλ τύπος;», ρώτησε το κοινό του ενώ παρουσίαζε την εκπομπή «Saturday Night Live».

Πολλοί αποδίδουν μέρος της πτώσης των τιμών του bitcoin τον προηγούμενο μήνα σε άπειρους επενδυτές που εγκατέλειψαν τις τοποθετήσεις τους επειδή τρόμαξαν από τη διαφαινόμενη στροφή 180 μοιρών του Μασκ για το bitcoin. «Δυστυχώς, μεγάλοι influencers όπως ο Μάσκ έχουν γίνει υπερβολικά ισχυροί opinion leaders σε έναν κλάδο», σχολιάζει ο Λαρκ Ντέιβις, επενδυτής bitcoin στη Νέα Ζηλανδία. Οι νέοι επενδυτές θα ήταν καλύτερα να κάνουν τη δική τους έρευνα για τα κρυπτονομίσματα και να χαλιναγωγήσουν τις προσδοκίες τους για γρήγορα και εύκολα κέρδη, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ethereum: Ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυση του τεράστιου προβλήματος της ενέργειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider