Κρυπτονομίσματα
30-07-2021 | 10:15

Γερμανία: Θα επιτρέψει σε θεσμικά funds να επενδύουν το 20% του χαρτοφυλακίου τους σε κρυπτονομίσματα

Newsroom
Μοιράσου το
Γερμανία: Θα επιτρέψει σε θεσμικά funds να επενδύουν το 20% του χαρτοφυλακίου τους σε κρυπτονομίσματα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Γερμανία σχεδιάζει να επιτρέψει για πρώτη φορά σε ορισμένα θεσμικά funds να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια σε assets κρυπτονομισμάτων.

Ένας νόμος που θα τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα θα επιτρέπει στα λεγόμενα Spezialfonds με σταθερούς επενδυτικούς κανόνες να αφιερώνουν έως και 20% των τοποθετήσεών τους σε bitcoin και άλλα assets κρυπτονομισμάτων. Τα funds, στα οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο θεσμικοί επενδυτές όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικές, διαχειρίζονται αυτή τη στιγμή περίπου 1,8 τρισ. ευρώ.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παγκοσμίως δεν δέχονται εύκολα τα κρυπτο-assets, οι αποτιμήσεις των οποίων έχουν συρρικνωθεί σημαντικά και οι αγορές των οποίων κυριαρχούνται από έναν μικρό αριθμό επενδυτών. Η κίνηση σηματοδοτεί μια στροφή αυτής της κλάσης παγίων προς μια πιο mainstream τάση και ακολουθεί τις επενδύσεις κάποιων από τα μεγαλύτερα ονόματα στην οικονομική βιομηχανία, όπως ο Mike Novogratz και ο Alan Howard.

«Τα περισσότερα funds θα μείνουν αρχικά αρκετά κάτω από το όριο του 20%», δήλωσε ο Tim Kreutzmann, ειδικός επί των κρυπτονομισμάτων στην BVI, τον γερμανικό φορέα της βιομηχανίας των fund. «Από τη μία πλευρά, θεσμικοί επενδυτές όπως οι ασφαλιστικές έχουν αυστηρές ρυθμιστικές απαιτήσεις για τις επενδυτικές στρατηγικές τους. Και από την άλλη πλευρά, πρέπει επίσης να θέλουν να επενδύσουν στα κρυπτονομίσματα».

Η μεταβλητότητα των assets μπορεί να μην είναι ελκυστική σε τέτοιους επενδυτές στη Γερμανία που είναι παραδοσιακά πολύ συντηρητικοί, σύμφωνα με τον Kamil Kaczmarski, σύμβουλο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Oliver Wyman. Ο ίδιος αναμένει ότι τα funds θα πειραματιστούν με τα κρυπτονομίσματα σε περιορισμένο βαθμό, με τα περισσότερα από αυτά να μην πλησιάζουν το όριο του 20% για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bitcoin: Ένα νέο αμοιβαίο κεφάλαιο καθιστά ευκολότερη την επένδυση σε κρυπτονομίσματα